search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:26
MENU CLOSE

Εκλογές στο Αφγανιστάν υπό τον φόβο των Ταλιμπάν

05.04.2014 09:57
Εκλογές στο Αφγανιστάν υπό τον φόβο των Ταλιμπάν - Media

Από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή.

 
Από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή με την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. 

Αυτή η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001 θεωρείται μεγάλο τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος.

Οκτώ είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001.
Βάσει του συντάγματος ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. 

Στην σκιά των Ταλιμπάν

Οι εκλογές-ορόσημο επισκιάζονται από την επίθεση εναντίον δυο δημοσιογράφων την Παρασκευή, αλλά και την πολύμηνη αιματηρή εκστρατεία των Ταλιμπάν που έχει ως στόχο να εκτροχιάσει την εκλογική διαδικασία.

Περισσότεροι από 350.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προστατεύσουν ψηφοφόρους και εκλογικά τμήματα από τη δράση των Ταλιμπάν, τη στιγμή που η πρωτεύουσα Καμπούλ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα με οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας, τέσσερις ψηφοφόροι τραυματίστηκαν σήμερα από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στη νοτιοανατολική επαρχία Λόγκαρ του Αφγανιστάν, λίγες ώρες αφού άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

«Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο το οποίο στεγάζεται σε ένα σχολικό κτίριο και τραυμάτισε τέσσερις ψηφοφόρους», δήλωσε ο Αμπντούλ Χαμίντ κυβερνήτης της περιοχής Μοχάμαντ Άγα.

Στο μεταξύ λίγο νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κάλεσε του Αφγανούς να «αψηφήσουν» τις απειλές των Ταλιμπάν και να συμμετάσχουν μαζικά στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Καρζάι ψήφισε λίγο πριν τις 08:00 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) σε ένα σχολείο στην Καμπούλ.

«Ζούμε μια σημαντική ημέρα για το μέλλον μας, για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε. «Καλώ τον αφγανικό λαό να πάει στα εκλογικά κέντρα, παρά τη βροχή, το κρύο και τις απειλές των εχθρών (…) ώστε να επιτρέψει στη χώρα να κάνει ένα νέο βήμα στον δρόμο της επιτυχίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ψήφισα, είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι αφγανός πολίτης», σημείωσε ο Καρζάι.

Σημειώνεται πως οι εκλογές λαμβάνουν χώρα ενόψει της αποχώρησης των NATOΪκών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη του 2014.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33