search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40
MENU CLOSE

Η «ανάκαμψη» φέρνει λουκέτα

07.04.2014 21:00
oldphotospod_0304_054_cmyk1396861568.jpg

Αν και – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση – ήρθε η ανάκαμψη (!), τα λουκέτα θα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Αν και – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση – ήρθε η ανάκαμψη (!), τα λουκέτα θα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Mπορεί, δηλαδή, το 2013 να έφυγε με περίπου 28.000 επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά, ο αριθμός αυτός, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2014.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μελέτη που πραγματοποίησε, μέσω επιτόπιας έρευνας, η ΕΣΕΕ στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της χώρας, η «επιδημία των λουκέτων συνεχίζεται να αυξάνεται σαν μεταδοτική ασθένεια».

Στενάζουν
Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι στην Eλλάδα του 2014, η οποία – όπως μας λέει ο πρωθυπουργός – βγαίνει από την κρίση και θέλει να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει την ανεργία, τα λουκέτα πέφτουν βροχή. H σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα συνεχίζει να αποτελείται από καφετέριες, σουβλατζίδικα και καταστήματα ρούχων που ανοίγουν, καταχρεώνονται και κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες. Kι έτσι, η αγορά συνεχίζει να στενάζει.
Tα συνέδρια, οι αναλύσεις, οι διαπιστώσεις περί ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, φαίνεται πως δεν έχουν αποτέλεσμα, αφού οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στους λεγόμενους μη παραγωγικούς κλάδους, παρέχοντας απλώς προσωρινή απασχόληση στους ιδιοκτήτες και ίσως σε κάποια μέλη της οικογενείας τους. Tο κακό είναι ότι έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν, προσθέτοντας συνήθως νέα χρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.
Mάλιστα αρκετές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα είναι ακόμη χειρότερο και από πέρυσι. Kαι αυτό γιατί, όπως προέκυψε σε πρόσφατη έρευνα, πάνω από 100.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, ενώ πάνω από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου το επόμενο εξάμηνο.

Εργασιακό κόστος
Δραματικές είναι και οι προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης, καθώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις η έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους είναι το τελικό καταφύγιο στο οποίο αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα.
Mάλιστα, οι περισσότερες οφείλουν στους εργαζομένους τους από 3 έως 7 μήνες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές ξεπερνούν ακόμη και τον έναν χρόνο…
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, από τον περασμένο Αύγουστο τα λουκέτα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αυξήθηκαν κατά 10%. Επί του συνόλου των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και το 21% τον χειμώνα του 2011, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 25% ή μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΓΕΜΗ), την τριετία 2011-2013 βροχή έπεσαν τα λουκέτα σε καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα. Συγκεκριμένα, έβαλαν λουκέτο 809 καφετέριες, 655 μπαρ, 632 παντοπωλεία, 588 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, 587 ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα, 522 περίπτερα και 486 εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής με είδη ιματισμού.
Οι περισσότερες εκ των επιχειρήσεων που έκλεισαν ήταν ατομικές και ακολούθησαν οι Ομόρρυθμες Εταιρείες και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Αρνητικό ρεκόρ
Από την έρευνα της ΕΣΕΕ αναδείχθηκαν, επίσης, και οι εμπορικοί δρόμοι που καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Πρώτος είναι η οδός Σόλωνος στην Αθήνα, με κλειστές δύο στις πέντε επιχειρήσεις, και ακολουθούν η Σταδίου, η Τσακάλωφ και η Πλαστήρα στο Μαρούσι. Στη Θεσσαλονίκη, πρώτη στα λουκέτα είναι η οδός Κασσάνδρου.
Παράλληλα, παρατηρείται μια σημαντική μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων, κάτι που εν μέρει αποδίδεται στη μείωση των ενοικίων και τη μεγάλη προσφορά καταστημάτων σε εμπορικότερα σημεία.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν θεωρητικά και ουσιαστικά αλλά όχι γραφειοκρατικά και τυπικά. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, αν και παρουσιάζει λιγότερα λουκέτα σε σχέση με την Αθήνα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, λόγω της μεγάλης αύξησης του ρυθμού των λουκέτων.
Την ίδια ώρα άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, σε πανελλαδικό δείγμα 1.204 μικρών – πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι τα νέα «λουκέτα» σε μικρές επιχειρήσεις, που θα προκύψουν φέτος, θα είναι από 27.000 έως 30.000 και έρχονται να προστεθούν στις περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν την τελευταία τετραετία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 47,1% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο διάστημα και περίπου το 40% αυτών τοποθετούν τη διακοπή λειτουργίας μέσα στο τρέχον εξάμηνο. Συνολικά, για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση φέτος επιδεινώθηκε και σχεδόν μία στις δύο αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος τους επόμενους μήνες, το οποίο οφείλεται στη μείωση του τζίρου, καθώς και στα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, την εφορία και τις τράπεζες.
Το 66,6% των επιχειρήσεων σημείωσε κάμψη στον κύκλο εργασιών, με την υψηλότερη να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (81,7%). Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται στο 22,9%, ενώ από την απαρχή της κρίσης και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η συνολική πτώση στον τζίρο ανέρχεται μεσοσταθμικά στo 65%. Μείωση στη ζήτηση καταγράφει το 66% και στις παραγγελίες το 71,2% των επιχειρήσεων. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδεικνύει η έρευνα είναι το πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (περίπου 40%).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40