search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:46
MENU CLOSE

Μικρά Αγγλία, μεγάλες προσδοκίες

07.04.2014 21:00
Μικρά Αγγλία, μεγάλες προσδοκίες - Media

Το δράμα εποχής του Παντελή Βούλγαρη σάρωσε στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με 13 συνολικά. Από κοντά και «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και το βραβευμένο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Το δράμα εποχής του Παντελή Βούλγαρη σάρωσε στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με 13 συνολικά. Από κοντά και «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και το βραβευμένο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Δεν μας χωρίζουν και πολλές μέρες από τη Δευτέρα 14 Απριλίου, όταν θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχουμε και για εκείνη την ημέρα μερικές πληροφορίες, αλλά προέχουν οι υποψηφιότητες των ταινιών. Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ως συνήθως από τη συμβολαιογράφο Ουρανία Μικρού, παρουσία του νέου προέδρου της ΕΑΚ Βασίλη Κατσούφη.
Έχουμε εκπλήξεις; Σίγουρα όχι. Ούτε απογοητεύσεις ούτε outsider υποψηφιότητες. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη σέρνει τον χορό με 13 υποψηφιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι «παίζει» σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Βέβαια, ο Βούλγαρης δεν υπέβαλε υποψηφιότητα στην κατηγορία για το βραβείο σκηνοθεσίας. Ακολουθούν «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με 10, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά με 8 και «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου με 6.
Για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες είναι οι «Αισθηματίες» (του Νίκου Τριανταφυλλίδη), «Ο εχθρός μου», «Μικρά Αγγλία», «Miss Violence», «September», «Wild duck» (του Γιάννη Σακαρίδη) – έξι στο σύνολο από πέντε που είναι κανονικά λόγω ισοψηφίας. Για το Σκηνοθεσίας θα κονταροχτυπηθούν ο Γ. Τσεμπερόπουλος με τον Α. Αβρανά και την Π. Παναγιωτοπούλου. Στην κατηγορία α’ ανδρικού ρόλου είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί διαγωνίζονται τρεις ηθοποιοί που έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες: Χρήστος Στέργιογλου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου), Μανώλης Μαυροματάκης («Ο εχθρός μου»), Θέμης Πάνου («Miss Violence). Στο αντίστοιχο α’ γυναικείου βρίσκουμε δύο ταλαντούχες πρωτοεμφανιζόμενες, τις δύο πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας», τις Σοφία Κόκκαλη και Πηνελόπη Τσιλίκα, και την Κόρα Καρβούνη («September»). Για το σενάριο τα μέλη της ΕΑΚ έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Γιάννη Τσίρου («Ο εχθρός μου»), της Ιωάννας Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία»), των Αλέξανδρου Αβρανά και Κώστα Περούλη. Ως πρωτοεμφανιζόμενοι διαγωνίζονται οι Ελίνα Ψύκου, Μαρία Ντούζα («Το δέντρο και η κούνια»), Γιάννης Σακαρίδης.
Τα μέλη που είχαν δικαίωμα ψήφου φέτος ήταν 199 από τα συνολικά 250 που αριθμεί η ΕΑΚ – δεν γνωστοποιήθηκε ακόμα πόσα τελικά ψήφισαν. Υποβλήθηκαν 20 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, 13 ντοκιμαντέρ και 24 μικρού μήκους. Για δεύτερη χρονιά η Nova θα δώσει το βραβείο της σε έναν Έλληνα παγκοσμίου φήμης – φέτος αυτός θα είναι ο Κώστας Γαβράς.
Την τελετή θα παρουσιάσει η ηθοποιός Μίνα Ορφανού, η φοβερή πρωταγωνίστρια της «Στρέλλας» του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία μάλιστα είχε τιμηθεί με το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου το 2010, την πρώτη χρονιά σύστασης της ΕΑΚ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Χρίστος Γεωργίου («Μικρό έγκλημα»), τα κείμενα η Ζέτα Αλτσιτσιάδη, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Φριτζαλάς, την ενδυματολογική ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος, τους φωτισμούς ο Βασίλης Κλωτσοτήρας, τον ήχο η Αλίκη Παναγή. Θα υπάρξουν και διαδραστικές βιντεοπροβολές από την ομάδα Virtual Cortex.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:45