search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20
MENU CLOSE

Οι Monty Python και ο μύθος της Περσεφόνης

07.04.2014 21:00
Οι Monty Python και ο μύθος της Περσεφόνης - Media

Τι κοινό έχει ο frontman των Monty Python, Terry Jones, βραβευμένοι σολίστ, συγγραφείς και εικονογράφοι, 184 Καναδόπουλα και ο γνωστός, ελληνικός μύθος της Περσεφόνης;

Τι κοινό έχει ο frontman των Monty Python, Terry Jones, βραβευμένοι σολίστ, συγγραφείς και εικονογράφοι, 184 Καναδόπουλα και ο γνωστός, ελληνικός μύθος της Περσεφόνης; Συναντήσαμε τον εμπνευστή του μουσικού εγχειρήματος, Δημήτρη Ηλία, τενόρο, πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Chroma Musika με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά, για να μας δώσει τις απαντήσεις.

Παρ’ ότι ήταν ένα βροχερό πρωινό του Μαρτίου, εκείνος επέμενε πως είναι ο καλύτερος καιρός για περπάτημα. Κατανοητό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Δημήτρης Ηλίας ήρθε για λίγες μέρες στην χώρα μας από τον παγωμένο Καναδά, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους -20. Και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στα Εξάρχεια, για να μας μιλήσει για ό,τι ετοίμαζε με πυρετώδεις ρυθμούς 18 μήνες πριν. Το μουσικό παραμύθι – μιούζικαλ «Time for Flowers, Τime for Snow» σε μορφή εικονογραφημένου βιβλίου & CD, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά του Καναδά και η χαρά δεν κρυβόταν πίσω από το χαμόγελό του.
Γιατί να την κρύψει άλλωστε; Tο συγκεκριμένο βιβλίο δεν μοιάζει με κανένα απ’ όσα συνηθίζουν να διαβάζουν τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 χρόνων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Ελληνοκαναδικής παραγωγής του οργανισμού Chroma Musika με τη Συμφωνική Ορχήστρα Orchestre Symphonique Pop de Montreal και 184 Καναδόπουλα από 18 διαφορετικά εθνοτικά backgrounds. Mια διασκευή γραμμένη στα αγγλικά εμπνέεται από τον ελληνικό μύθο της Περσεφόνης και της Δήμητρας και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις 40 πολύχρωμες σελίδες του. Η τόσο ισχυρή αγάπη της μάνας για την κόρη της, που ανάλογα με τη διάθεσή της καταφέρνει να αλλάζει τις εποχές του χρόνου, μεταφέρεται και στο CD εμπεριέχοντας συμφωνική ορχήστρα, παιδική χορωδία και σολίστ τους Δημήτρη Ηλία, Μαρία Διαμαντή, Elie Manousakis και Xavier Grey.

Αφηγητής ο Terry Jones των Monty Python
Μια πλειάδα μεγάλων καλλιτεχνών συνεργάστηκε μαζί τους για την πραγματοποίηση του βιβλίου. Αρχικά, ο Terry Jones των Monty Python δάνεισε τη φωνή του, αναλαμβάνοντας την αφήγηση της ιστορίας. Ο Glen Huser, ο συγγραφέας, που έκανε τη διασκευή, αλλά και ο εικονογράφος Philippe Beha, έχουν βραβευτεί στο παρελθόν με το «Governor General Award», το αντίστοιχο ελληνικό κρατικό βραβείο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Γεωργαντέλης, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο της μουσικής ώστε να την καταστήσει προσιτή τόσο στα παιδιά του Καναδά όσο και των άλλων χωρών. Συμπεριλαμβάνοντας ποικίλα μουσικά είδη και αναχρονισμούς στα κείμενά του, από The Mamas & The Papas και Andy Lloyd Webber, στο CD θα ακούσετε και μπιτάτα κομμάτια, ήχους μεσογειακούς μέχρι βαγκνερικές άριες συνοδευμένες με ηλεκτρική κιθάρα.

Αληθινοί πρωταγωνιστές τα  παιδιά
«Ο κύριος στόχος μας ήταν να αναδείξουμε την ελληνική μουσική, κουλτούρα και μυθολογία στους ξένους» μας λέει ο Δ. Ηλίας. Και συνεχίζει: «Μαζί με τη σύζυγό μου, τη σοπράνο Μαρία Διαμαντή, θέλαμε αφενός μέσα από τα φωνητικά εργαστήρια της Chroma Musica να προωθήσουμε την ελληνική κουλτούρα στα Καναδόπουλα και αφετέρου να πούμε μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους μαθητές μας». Έχοντας εκδώσει άλλα τέσσερα παρόμοια βιβλία σε συνεργασία με ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν με τριψήφιο αριθμό παιδιών. Περισσότερα από 500 παιδιά πέρασαν τις ακροάσεις και επιλέχθηκαν 40 Ελληνόπουλα, από τα σχολεία Σωκράτης και Δημοσθένης της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (μιας από τις πιο δραστήριες ελληνικές κοινότητες του κόσμου) ηλικίας 3ης μέχρι και 6ης Δημοτικού. Ενώ τα υπόλοιπα παιδιά προέρχονταν από 18 διαφορετικές χώρες: Καναδά, Ιταλία, Ινδονησία, Κίνα μέχρι και από τις Αραβικές Χώρες.
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η παραγωγή ήταν υπερατλαντική καθώς οι ηχογραφήσεις έγιναν σε Μόντρεαλ, Λονδίνο και Αθήνα. Τα παιδιά που τραγούδησαν τα χορωδιακά του CD, με διευθυντή Ορχήστρας τον Alain Cazes και διευθυντές Χορωδίας τους Δημήτρη Ηλία και Μαρία Διαμαντή (βραβεύτηκαν με το Μετάλλιο της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ), όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να περάσουν από ακροάσεις μπροστά σε επιτροπή, να τραγουδάνε σωστά πλάι σε μια συμφωνική ορχήστρα, αλλά και να μάθουν πώς ηχογραφείται ένα CD ή πώς εικονογραφείται ένα βιβλίο. «Το σημαντικότερο ήταν ότι μυήθηκαν στην ελληνική μυθολογία και έγιναν συν-καλλιτέχνες μαζί με τα άλλα ονόματα των συντελεστών». Και σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, στο λανσάρισμα του βιβλίου έφτασαν με λιμουζίνες και υπέγραφαν μαζί με τους υπόλοιπους τα βιβλία.

Και η ιστορία δεν τελειώνει εδώ…
Μέχρι στιγμής, το βιβλίο παρουσιάστηκε μέσα στο δημαρχείο του Καναδά ενώ στα μέσα Μαΐου η φήμη τους θα φτάσει μέχρι και το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ημερίδας για την Ελλάδα. Επί της παρούσης, ετοιμάζεται η γαλλική έκδοση του βιβλίου ενώ ένα από τα μεγάλα σχολεία του Καναδά ζήτησε να γίνει η αναπροσαρμογή του κειμένου ώστε να το ανεβάσουν και θεατρικά. Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου στα σχολεία του Μόντρεαλ δωρίστηκαν στα σχολεία που συμμετείχαν οι ίδιοι οι μαθητές. Ενώ με την ίδια ομάδα θα ξεκινήσει και το επόμενο βιβλίο, με θέμα τον μύθο του Βασιλιά Μήδα και τίτλο «The Golden Touch». Για να αποκτήσει κανείς το βιβλίο στην Ελλάδα, μπορεί μόνο να το παραγγείλει διαδικτυακά, εκτός κι αν μεταφραστεί. Αυτό θα ήταν το καλύτερο για όλους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20