search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:02
MENU CLOSE

Μια άλλη ματιά στη ζωή του Καβάφη

08.04.2014 21:00
Μια άλλη ματιά στη ζωή του Καβάφη - Media

Ο συγγραφέας Φώτης Χρονόπουλος γράφει για το βιβλίο του «Το Λεξικό του Καβάφη», εκδόσεις Περίπλους

Ο συγγραφέας Φώτης Χρονόπουλος γράφει για το βιβλίο του «Το Λεξικό του Καβάφη», εκδόσεις Περίπλους

Η παράκληση του γιου μου, στα μαθητικά του χρόνια, να του δώσω διευκρινίσεις για ιστορικά πρόσωπα σε καβαφικό ποίημα ήταν η ώθηση να καταπιαστώ με τη συγγραφή του βιβλίου «Το Λεξικό του Καβάφη». Ο υιός ουδεμίαν ευθύνη φέρει για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, εν προκειμένω, αμαρτίαι γονέων ου παιδεύουσι τέκνα. Την απόφαση του εγχειρήματος υπαγόρευσε η θετική υποδοχή της πρότασής μου από τον Διονύση Βίτσο.
Η ρότα, από την πληκτρολόγηση του πρώτου γράμματος έως την τυπογραφικώς συχωρεμένη «τελεία και παύλα», ήταν συναρπαστική: Είδα με άλλη ματιά τον Αλεξανδρινό, ματιά που ενέτεινε τον θαυμασμό μου για το φιλοσοφείν και τις γνώσεις τού κατ’ εξοχήν εκφραστή του οικουμενικού ελληνισμού. Εμπλούτισα τις δικές μου ιστορικές γνώσεις. Καταστάλαξα στο ποια από τα «πρόσωπα» στο καβαφικό έργο είναι υπαρκτά και ποια επινοήματα του ποιητή· και το καταστάλαγμα αυτό επιβεβαίωσε μια πρότερη σκέψη, πως ο «μύθος» της Τέχνης είναι διαρκέστερος και πιο εδραίος του «λόγου» της Επιστήμης.
Είναι απαραίτητο το «Λεξικό του Καβάφη» για την κατανόηση του έργου του ποιητή; Όχι! Απαραίτητα στοιχεία για την κατανόηση των στίχων του Αλεξανδρινού είναι η φρεσκάδα του μυαλού, η αδιάλειπτη εσωτερική αμφισβήτηση και η προσωπική επικύρωση του ατομικού μας εισιτηρίου προς τη δική μας Ιθάκη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01