search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:20
MENU CLOSE

Συμψηφισμό χρεών-ΦΠΑ ανακοίνωσε ο Σαμαράς (Video)

07.04.2014 10:08
Σαμαράς: Το πλεόνασμα πιστοποιεί ότι απομακρυνόμαστε από την κρίση - Media

Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 
Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Αμέσως μετά, το μέτρο θα επεκταθεί και σε τζίρους άνω των 2 εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.
 
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το μέτρο αυτό, το οποίο είναι φορολογικά ουδέτερο, θα εξομαλύνει σημαντικά την αγορά και θα είναι εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα οφείλει και προς αυτές το Δημόσιο.

 

Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
 
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
 
Τέλος, αναφερόμενος στους αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το Δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.
 
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συμμετείχαν ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και οι Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ.  

ΠΑΣΟΚ: «Θετικές συνέπειες στην εξομάλυνση της αγοράς»

«Οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου -για τις οποίες προηγήθηκε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο-έρχονται σε υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που προέβλεπε μια "ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών''», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Το μέτρο αυτό που θα έχει θετικές συνέπειες στην εξομάλυνση της αγοράς, πρέπει σταδιακά να επεκταθεί και στον συνολικό συμψηφισμό των οφειλών. Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε ως προτεραιότητα και έθετε με επιμονή την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, που δημιουργούσε ασφυξία στην ιδιωτική οικονομία».

«Γίνεται πλέον σαφές πως οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, επιτρέπουν πια να λαμβάνονται μέτρα που ευνοούν την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ:  Πρόκληση οι ανακοινώσεις για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ
 
«Να ρίξει στάχτη στα μάτια χιλιάδων μικροεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων που καταστρέφονται σήμερα από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική» προσπαθεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ.
 
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι πρόκληση ο κ. Σαμαράς «να αποκαλεί "μεγάλη μεταρρύθμιση" τη στοιχειώδη διαδικασία συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ που αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" των τεράστιων απωλειών, την ώρα που η ανελέητη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, η συνολική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμο».
 
«Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απαιτήσουν να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, να απαιτήσουν κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κομουνιστικό Κόμμα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:20