search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:37
MENU CLOSE

Τουλάχιστον 16 νεκροί από μπαράζ εκρήξεων στο Αφγανιστάν

07.04.2014 16:50
Τουλάχιστον 16 νεκροί από μπαράζ εκρήξεων στο Αφγανιστάν  - Media

Τουλάχιστον 16 πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν σήμερα, μόλις δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 16 πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν σήμερα, μόλις δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος.
 
«Η βόμβα εξερράγη ενώ περνούσε ένα φορτηγό, σκοτώνοντας και τους 13 αμάχους που επέβαιναν σε αυτό», δήλωσε ο Νταουά Χαν Μανιπάλι, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας του Κανταχάρ στα νότια της χώρας.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, νατοϊκές δυνάμεις νωρίτερα είχαν αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο από όπου επρόκειτο να περάσει το φορτηγό, καθώς είχε γίνει έκρηξη βόμβας που είχε πλήξει ένα άλλο αυτοκίνητο. Το φορτηγό υποχρεώθηκε να παρακάμψει την περιοχή και να χρησιμοποιήσει παρακείμενο χωματόδρομο με αποτέλεσμα να πληγεί από τη βόμβα.

Σε διαφορετικό φονικό επεισόδιο στο δυτικό Αφγανιστάν ένα όχημα της αστυνομίας έπεσε σε βόμβα με αποτέλεσμα το θάνατο τριών και τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών. «Το όχημα περιπολούσε στην περιοχή Σιμντάντ, όταν έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μια άκρη του δρόμου», δήλωσε ο Αμπντούλ Ραούφ Αχμαντί εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Χεράτ. « Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη επίθεση ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει ένα μίνιβαν κοντά σε οχηματοπομπή του ΝΑΤΟ στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και μέλη των νατοϊκών δυνάμεων. «Ο βομβιστής είναι νεκρός, κανείς από τους αμερικανούς στρατιώτες ή από πολίτες δεν τραυματίστηκε» ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή. Η διεθνής δύναμη η οποία δρα Αφγανιστάν επιβεβαίωσε την επίθεση. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια φάλαγγα της ISAF έγινε στόχος βομβιστή με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στο νότιο Αφγανιστάν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, το οποίοι διοικεί.

Δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκωμίασαν την αφγανική προεδρία για τη διαδικασία της εκλογής, την οποία χαρακτήρισαν ένα «μάθημα» σε ό,τι αφορά τις «δημοκρατικές φιλοδοξίες» της χώρας. «Οι αφγανοί ψηφοφόροι επέδειξαν εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα για να επιλέξουν την ηγεσία τους ελεύθερα, ψηφίζοντας ειρηνικά, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και χωρίς να πτοηθούν από τις απειλές για βία », δήλωσε ο Τάις Μπέρμαν, ο επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ. «Δεν γνωρίζουμε ποιος κέρδισε. . . Γνωρίζουμε όμως ότι έχασαν οι Ταλιμπάν » συμπλήρωσε. Ο Ολλανδός Μπέρμαν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν επικεφαλής της ομάδας 16 διεθνών παρατηρητών από 13 ευρωπαϊκές χώρες που μαζί με 63 Αφγανούς επέβλεψαν τις εκλογές στις οποίες ψήφισαν περίπου επτά εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας παρά τις απειλές των Ταλιμπάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48