search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:25
MENU CLOSE

Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας

09.04.2014 21:00
Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας - Media

Ο Μάικλ Κόλχαας είναι ο, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό περιστατικό, ήρωας ενός μυθιστορήματος που ο Χάινριχ Κλάιστ έγραψε το 1808.

Σκηνοθεσία: Αρνό ντε Παλιέρ
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Μελιζίν Μαγιάνς, Ροξάν Ντιράν
 
Ο Μάικλ Κόλχαας είναι ο, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό περιστατικό, ήρωας ενός μυθιστορήματος που ο Χάινριχ Κλάιστ έγραψε το 1808.  Πρόκειται για έναν τίμιο οικογενειάρχη κι έμπορο αλόγων του 16ου αιώνα, που θα εξεγερθεί βίαια όταν αυτός και η οικογένειά του πέσουν θύματα μιας κατάφωρης αδικίας από έναν ευγενή. Η εξέγερσή του είναι αναγνωρίσιμη, γι’ αυτό και διαχρονική, ενώ αγγίζει τα όρια της ύβρεως μέσα από την υπερβολή της. Από αυτή την εγγενή αντίφαση θα γεννηθεί το σπουδαίο βιβλίο του Κλάιστ πάνω στην δικαιοσύνη, του οποίου ο Αρνό ντε Παλιέρ θα επιχειρήσει την κινηματογραφική μεταφορά στην τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. 
 
Η δουλειά του Αρνό ντε Παλιέρ χαρακτηρίζεται από βραδύτητα, αυστηρότητα και εμμονή στην ακρίβεια της αναπαράστασης, σε τέτοιο βαθμό που κάποιος μπορεί να θυμηθεί τις περίφημες ιστορικές τηλεταινίες του Ροσελίνι. Όμως στην πραγματικότητα ο "Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας" είναι ένα βαθιά εξπρεσιονιστικό έργο, που επιχειρεί να εκφράσει την βουβή βία της ανθρώπινης ψυχής μέσα από την ομίχλη ή την γύμνια του τοπίου. ο σκηνοθέτης ανέφερε μεταξύ άλλων ως πηγή έμπνευσής του το "Αγκίρε, η μάστιγα του θεού" του Χέρτσογκ, και η αναγωγή της ταινίας στην εσωτερικότητα του γερμανικού ρομαντισμού δείχνει πως η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία.
 
Απέναντι στο ύψιστο ηθικό δίλημμα (και κοινωνικό αδιέξοδο) που θέτει η ιστορία του αδικημένου Μίκαελ Κόλχαας, διάφορες λύσεις και εξηγήσεις θα προταθούν. Κάποιες θα είναι τόσο παράλογες και γραφειοκρατικές, ώστε δεν είναι να απορεί κανείς που ο Φρανς Κάφκα αγάπησε τόσο πολύ το μυθιστόρημα του Κλάιστ. Κάποιες άλλες μοιάζουν μοραλιστικές, αλλά ανοίγουν την πόρτα στα πιο σύγχρονα ερωτήματα – όπως για παράδειγμα την λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην τρομοκρατία και την ένοπλη αντίσταση. Ευτυχώς ο Αρνό ντε Παλιέρ γνωρίζει πώς να αποδώσει τα παραπάνω μέσα από την αφαίρεση και την μυθική διάσταση που απαιτεί η φόρμα μιας κινηματογραφικής αλληγορίας, καλύπτοντας το κενό που θα άφηνε μια ενδεχόμενη αποστασιοποίηση με την ηλεκτρισμένη παρουσία του Μαντς Μίκελσεν.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:23