search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:52
MENU CLOSE

Στην Αργεντινή παίρνουν το νόμο στα χέρια τους

10.04.2014 21:00
Στην Αργεντινή παίρνουν το νόμο στα χέρια τους - Media

Ένα σωρό προβλήματα έχει τα τελευταία χρόνια η Αργεντινή και η εγκληματικότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εξ αυτών.

 
Ένα σωρό προβλήματα έχει τα τελευταία χρόνια η Αργεντινή και η εγκληματικότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εξ αυτών.
 
Η βία είναι ανεξέλεγκτη, κυρίως όσον αφορά τις κλοπές και τις ληστείες. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές η Αργεντινή έχει το υψηλότερο ποσοστό κλοπών στη Νότιο Αμερική, ήτοι 974 για κάθε 100.000 κατοίκους. Αντίθετα δεν έχει την πρωτιά στις δολοφονίες αφού υστερεί της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας.
 
Ίσως όμως και να είναι ψευδή τα στοιχεία αφού η χώρα του τάνγκο δεν δίνει στην δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία από τις φτωχογειτονιές πέριξ του Μπουένος Άϊρες.
 
Η πρωτεύουσα έχει επισήμως 3 εκατομμύρια κατοίκους αλλά με τις πόλεις – δορυφόρους γύρω της, ξεπερνά (ως μητροπολιτική περιοχή) τις 15 εκ. ψυχές. Αυτές οι φτωχικές πόλεις –οι λεγόμενες «villas miserias»- είναι προπύργια εγκληματικότητας με τα ναρκωτικά και την πορνεία να έχουν τον πρώτο λόγο.
 
Η αστυνομική δύναμη της πόλης ανέρχεται στον αριθμό των 72.000 οργάνων της τάξης, που δεν είναι αρκετός για να ελέγξει την εγκληματικότητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
 
Το τελευταίο δεκαήμερο, μόνο στο Μπουένος Άϊρες, το πλήθος αποπειράθηκε να λυντσάρει 12 κατηγορούμενους για διάφορα εγκλήματα. Ακόμη χειρότερα: στο Ροζάριο, μια μεγαλούπολη 300 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας ο εξαγριωμένος όχλος άρπαξε από τα χέρια της αστυνομίας έναν 18χρονο που κατηγορείτο για κλοπή τσάντας και τον σκότωσε.
 
Η οικογένεια του νεαρού φωνάζει τώρα ότι ήταν αθώος και απαιτεί δικαιοσύνη για τον αδόκητο χαμό του Νταβίντ Μορέϊρα. «Φέρονται σαν άγρια ζώα και όχι σαν άνθρωποι» είπε η μητέρα του παιδιού αλλά μιλάει σε ώτα μη ακουόντων.
 
«Σκοτώνουν, βιάζουν, ληστεύουν. Τι περιμένετε να γίνει;» αναρωτήθηκε ένας από τους σύγχρονους «εκδικητές», εκφράζοντας την γνώμη μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Το 40% των κατοίκων του Μπουένος Άϊρες δήλωσε υπέρ (!!!) του να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, τη στιγμή που το 90% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η βία είναι ανεξέλεγκτη και το κράτος δεν μπορεί να τους προστατέψει.
 
Η επαρχία ολόκληρη στην οποία υπάγεται το Μπουένος Άϊρες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 600 εκ. πέσος (53 εκ. ευρώ) για την αγορά 1.000 περιπολικών, 10.000 όπλων και 30.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η αστυνόμευση. Παράλληλα ανακάλεσε 5.000 αστυνομικούς που είχαν παραιτηθεί και νομοθέτησε την άμεση επιστροφή τους στο σώμα.
 
 
 
 
 
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15