search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:14
MENU CLOSE

«Σκιές» στον Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών

10.04.2014 18:14
«Σκιές» στον Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών - Media

Προνομιακό πλαίσιο «απορρήτου» των δαπανών για τους βουλευτές εισάγει το προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας που δόθηκε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, το οποίο  βάζει περίεργους «αστερίσκους» καθώς π.χ νομιμοποιεί τα «δώρα» σε βουλευτές.

  
Προνομιακό πλαίσιο «απορρήτου» των δαπανών για τους βουλευτές εισάγει το προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας που δόθηκε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, το οποίο αν και θέτει αυστηρούς κανόνες «καλής συμπεριφοράς» για τους 300, βάζει περίεργους «αστερίσκους» καθώς π.χ νομιμοποιεί τα «δώρα» σε βουλευτές.

Με τον Κώδικα Δεοντολογίας προβλέπεται για πρώτη φορά η δημιουργία θέσης Επιτρόπου Δεοντολογίας και Διαφάνειας, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων συμπεριφοράς.

Το προσχέδιο δεν αποτελεί το τελικό κείμενο. Είναι το πρώτο σχέδιο που αποτελεί τη συνισταμένη πολλών προτάσεων. Η τελική μορφή του θα προκύψει μετά από συζητήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. 

Μερικές από τις προτάσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι:

–          Το ποσό της αμοιβής ενός βουλευτή για την εξωκοινοβουλευτική του εργασία ή δραστηριότητα, τα προσωπικά ή απόρρητα ταξίδια ή επισκέψεις, το ύψος της σύνταξης που τυχόν λαμβάνουν ο ίδιος ή η οικογένεια του παραμένουν απόρρητα.

–          Οι βουλευτές οφείλουν να γνωστοποιούν την πηγή ή τον φορέα των προνομίων και των εκπτώσεων που απολαμβάνουν λόγω της ιδιότητας τους, δηλώνοντας εμπιστευτικά το ύψος της αξίας τους.

–          Η εξωκοινοβουλευτική αμειβόμενη ή μη, εργασία ή δραστηριότητα των βουλευτών, δεν μπορεί να είναι δεοντολογικά ασυμβίβαστη με το αξίωμα τους (π.χ να κατέχουν οι ίδιοι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (μετοχές κλπ) σε συνδεόμενες με το κράτος επιχειρήσεις, να καταρτίζουν, είτε άμεσα είτε μέσω επιχειρηματικού συμφέροντος, συμβόλαια με κρατικές υπηρεσίες ή να έχουν συμβάσεις με τρίτους οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους).

–          Οι δραστηριότητες των εν ενεργεία και πρώην βουλευτές, σε λόμπι ή την εκπροσώπηση των συμφερόντων που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων του Κοινοβουλίου, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συνδέονται με ή να επωφελούνται από οποιοδήποτε προνόμιο της παρούσας ή προηγούμενης θητείας τους.

–          Οι βουλευτές έχουν καθήκον να δηλώνουν οποιοδήποτε δώρο, τη μορφή και το είδους αυτού (σύμφωνα με το υπόδειγμα) προς τους ίδιους, μέλη των οικογενειών τους ή συνεργάτες τους, που αφορά στην ιδιότητα του Βουλευτή, με αξία μεγαλύτερη από το 1% του τρέχοντος Κοινοβουλευτικού μισθού (κατ’ εκτίμηση) από οποιαδήποτε πηγή προέλευσης, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις «κυρώσεις», οι βουλευτές που θα παραβιάζουν τον Κώδικα θα
τιμωρούνται μεταξύ άλλων με επίπληξη, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, έκδοση δελτίου τύπου και ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής, υποχρέωση για δημόσια απολογία στον Πρόεδρο της Βουλής στην Ολομέλεια, υποχρέωση για δημόσια απολογία στον Τύπο, αναστολή του δικαιώματος λόγου στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή και αμοιβής των επιτροπών, αναστολή ή αφαίρεση κοινοβουλευτικών αξιωμάτων, αναστολή παροχής προνομίων, επιδομάτων ή μέρους της αποζημίωσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καταβολή προστίμου κ.α 

Στις γενικές αρχές δεοντολογίας του κώδικα, περιλαμβάνονται διατάξεις για την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα, την αμεροληψία, την ορθή χρήση προνομίων, την παραδειγματική συμπεριφορά, τον έλεγχο και τη λογοδοσία και την κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση των «300».

Επίσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την καταγγελία σε βάρος βουλευτή από πολίτη η οποία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής σε ειδική φόρμα.

 

  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11