search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:49
MENU CLOSE

Οι «συγγένειες» της Χρυσής Αυγής

11.04.2014 21:00
oldphotoskke_xrysh_aygh1397208240.jpg

Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ μετά τη δημοσιοποίηση της καταγεγραμμένης σε βίντεο συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και το περιεχόμενό της, χωρίς ωστόσο να ζητά την παραίτησή της και χωρίς να επικεντρώνει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό.

Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ μετά τη δημοσιοποίηση της καταγεγραμμένης σε βίντεο συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και το περιεχόμενό της, χωρίς ωστόσο να ζητά την παραίτησή της και χωρίς να επικεντρώνει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, του οποίου ο Μπαλτάκος υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης.

Βασική εκτίμηση του κόμματος είναι ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, οι οποίες πλέον επιταχύνονται ακόμη περισσότερο, προκαλώντας μεγαλύτερη ρευστοποίησή του.

Το ΚΚΕ εφιστά την προσοχή σε δύο κυρίως ζητήματα:

Στο ότι μετά το βίντεο αποδεικνύεται πως «η Χ.Α. ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος», ενισχύεται επομένως η θέση του κόμματος, όπως και άλλων, πως η Χρυσή Αυγή, σε αντίθεση με το προφίλ που θέλει να εμφανίζει προκειμένου να προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας και κατακραυγής όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά και απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα, δεν είναι «αντισυστημικό» κόμμα. Επίσης, αποκαλύπτεται, λέει το KKE, πόσο «κάλπικη» είναι η «θεωρία των άκρων» και υποκριτικός ο αντιφασισμός όσων την επικαλούνται.

2 Στο ότι «η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι υπαρκτή και ο κόσμος βοά γι’ αυτό. Τα μέλη της έχουν κάνει δολοφονίες, επιθέσεις κατά εργαζομένων και μεταναστών. Γι’ αυτό αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Επομένως τα όσα λέγονται στο βίντεο περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και έλλειψης στοιχείων θεωρείται από τα στελέχη του ΚΚΕ πως πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, διαφορετικά η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε ταύτιση με τον Ηλία Κασιδιάρη. Και περαιτέρω μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι αθώα για τις εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της και τα κορυφαία στελέχη της.

Ωστόσο, λένε τα στελέχη του ΚΚΕ, προφανώς δεν αρκεί η ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής, αλλά χρειάζεται και η αφύπνιση του εργατικού και πολιτικού κινήματος για την πολιτική της απομόνωση.

Οι αναλύσεις

Με άλλα λόγια, είναι ενδεικτική και σε πρώτο πλάνο η ανησυχία του ΚΚΕ «μη βγει λάδι» στη συνείδηση του κόσμου η Χρυσή Αυγή από την υπόθεση αυτή.

Γι’ αυτό οι κομματικές αναλύσεις επιμένουν τόσο στη διασύνδεσή της με τους μηχανισμούς του κράτους όσο και στον εγκληματικό της χαρακτήρα.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί ποτέ να είναι αποτελεσματική, ακριβώς επειδή αυτή είναι προϊόν του συστήματος.

Τα υπόλοιπα, δηλαδή το ότι η Χ.Α., η οποία μέχρι πρότινος είχε την κάλυψη και ανοχή του συστήματος, προβαίνει σε μια κίνηση επιθετική προς την κυβέρνηση, ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα των εσωτερικών ανταγωνισμών στο πλαίσιο της προσπάθειας αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη βασιμότητα των διώξεων και των προφυλακίσεων των βουλευτών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, σημείωσε πως τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της Βουλής και στην επιτροπή της Βουλής για την άρση ασυλίας «είχαν βάση».

Ωστόσο, εξήγησε, είναι «άλλο ζήτημα το ότι πρέπει να ελεγχθούν». Και πρόσθεσε πως υπάρχουν «εγκληματικές ενέργειες, συγκεκριμένες, και δεν μπορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος σ’ αυτήν τη χώρα πλέον να ισχυριστεί ότι η δολοφονία του Φύσσα, για παράδειγμα, ή άλλες ενέργειες, όπως ξυλοκόπημα ή τραυματισμοί μέχρι θανάτου μεταναστών ή άλλων εργαζομένων συνδικαλιστών, ήταν από κάποιους αυθόρμητους που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτήν την οργάνωση – όπως το παρουσίαζε η Χ.Α. – ή κάποιους που πέρασαν έξω απ’ τα γραφεία τους. Αυτά αποδείχθηκαν και με ντοκουμέντα που τα έδωσε χωρίς να το θέλει η ίδια η Χ.Α., αφού τα είχε αναρτήσει παντού».

Σχολιάζοντας πάντως τις «συγγένειες» της Χρυσής Αυγής με το αστικό πολιτικό σύστημα, ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι «δηλωμένοι» αντικομμουνιστές εντός της κυβέρνησης και πως ευθύνες έχουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που συγκυβέρνησαν ή συγκυβερνούν με τη Ν.Δ.

Ευθύνες, όμως, ο Περισσός αποδίδει και στα άλλα κόμματα (π.χ. ΑΝΕΛΛ), που «είτε από καιροσκοπισμό και επιδιώξεις ψηφοθηρίας είτε εξαιτίας συγγενειών με τον χώρο της Χρυσής Αυγής είτε γιατί δεν θέλουν να “καεί” η Χρυσή Αυγή, μιλάνε για “σκευωρίες” και για “αθώους” αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έπρεπε να γίνει η δίωξη για τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:49