search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Διονύσης Γραμμένος: Από την μπάντα της Κέρκυρας στις μεγάλες ορχήστρες

11.04.2014 21:00
Διονύσης Γραμμένος: Από την μπάντα της Κέρκυρας στις μεγάλες ορχήστρες - Media

Ο Διονύσης Γραμμένος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο σημαντικούς νέους κλαρινετίστες.

Θυμάται πάντα τον ήχο της φιλαρμονικής. Θυμάται τους ήχους που γεμίζουν την πόλη του. Ο Διονύσης Γραμμένος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους πιο σημαντικούς νέους κλαρινετίστες. Η αναγνώριση και η επιτυχία ήρθαν πολύ νωρίς για τον γεννημένο στην Κέρκυρα νεαρό μουσικό. Άλλωστε, οι πρώτες του αναμνήσεις ήταν ο ήχος μιας μπάντας που «περνούσε από μπροστά του με βηματισμό». Κάπως έτσι γεννήθηκε η αγάπη για τη μουσική.

Η διεθνής καριέρα του Διονύση Γραμμένου ξεκίνησε με το α’ βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2008. Μετά οι προτάσεις έπεσαν βροχή. Η μουσική του ευφυΐα και η δεξιοτεχνία του, έχουν κερδίσει σημαντικές κριτικές διεθνώς. Σε ηλικία μόλις 22 ετών ο Διονύσης Γραμμένος είχε συμπράξει με διάσημες ορχήστρες: Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Ραδιοφωνία της Νορβηγίας και εμφανίσεις στην Όπερα της Βιέννης, στην Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου, στο Minato Mirai Hall της Ιαπωνίας, στο The Concertgebouw του Άμστερνταμ.

Ο 24χρονος διακεκριμένος σολίστ, που αναγορεύτηκε «Rising Stars» από την European Concert Hall Organization για τη σεζόν 2013-2014 και θα τον απολαύσουμε τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Quatuor Voce, μας μιλά για την πορεία του, το όραμά του για το Φεστιβάλ της Κέρκυρας, τους στόχους του, που έχουν να κάνουν με την ουσιαστική εξέλιξή του.

Η πρώτη φορά που ακούσατε κλαρινέτο;

Σε πολύ μικρή ηλικία, ίσως τριών ετών, στην Κέρκυρα. Ήταν σε μια παρέλαση θυμάμαι, εκεί όπου οι φιλαρμονικές του νησιού γεμίζουν με τον ήχο τους ολόκληρη την πόλη.

Η κρίση είναι κίνητρο για να ξεπεράσουμε τα όρια;

Είναι θα έλεγα μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές ανάγκες μας, να βάλουμε νέους στόχους και να παλέψουμε για αυτούς ακόμα περισσότερο.

Πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα που βάζει για σας η νέα διεθνής αναγνώριση;
Το πραγματικό και μεγάλο μου στοίχημα είναι η πρόοδος στη μουσική και όχι η διάκριση ή η αναγνώριση. Έχω την αίσθηση πως αυτή απλώς θα ακολουθήσει.

Μιλάτε με πάθος για το Φεστιβάλ Κέρκυρας. Eίναι η σύνδεση τέχνης – κοινωνίας το όραμα;

Ακριβώς. Η αίσθηση αυτή του πολιτισμού στην κοινωνία, της συμμετοχής και της δημιουργίας, μια αίσθηση που με γεμίζει με ενέργεια για να συνεχίσω.

Αν σας ζητούσα να βάλετε ένα χρώμα στον ήχο του κλαρινέτου;

Θα μπορούσα να σας πω διάφορα, γιατί πάντα το χρώμα αυτό αλλάζει ανάλογα με το ύφος του έργου… Μοβ, πορτοκαλί, γαλάζιο, όπως ο ελληνικός ουρανός, αρκετά  συχνά στη σκέψη μου έρχεται και το χρώμα ενός ξύλινου κορμού, μια και το κλαρινέτο είναι από εκεί φτιαγμένο και στην ουσία είναι αυτό το ξύλο που πάλλεται και μας δίνει τον ήχο.

Υπάρχουν νέοι φερέλπιδες μουσικοί στην Ελλάδα;

Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν στην Ελλάδα φερέλπιδες μουσικοί, όπως και γενικότερα λαμπροί καλλιτέχνες, επιστήμονες και αθλητές. Το ερώτημα όλων μας είναι για πόσο αυτοί θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Τι περιμένετε από το μέλλον;

Θα ήθελα να μου δώσει μονάχα τον χρόνο ώστε να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου.

INFO Rising Stars: Διονύσης Γραμμένος – Quatuor Voce, 14 Μαΐου 2014 / 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282000

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:15