search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:47
MENU CLOSE

«Διέλευσις»… τέχνης και πολιτισμού

12.04.2014 21:00
«Διέλευσις»... τέχνης και πολιτισμού - Media

Είναι ωραίο να βλέπεις γιαπιά, ειδικά στους καιρούς της κρίσης, να μεταμορφώνονται σε χώρους εξα­γωγής τέχνης και πολιτισμού. Τέτοια περίπτωση είναι και ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις», στην Κυψέλη, της Χρυσάνθης Κορνηλίου και του Σωτήρη Οικονόμου. Λειτουργεί από το 2011.

 
Είναι ωραίο να βλέπεις γιαπιά, ειδικά στους καιρούς της κρίσης, να μεταμορφώνονται σε χώρους εξα­γωγής τέχνης και πολιτισμού. Τέτοια περίπτωση είναι και ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις», στην Κυψέλη, της Χρυσάνθης Κορνηλίου και του Σωτήρη Οικονόμου. Λειτουργεί από το 2011.
 
Ένας χώρος 200 τ.μ. βρίσκεται στη γωνία των οδών Λέ­σβου και Πόρου, στην Κυψέλη. Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στο κέντρο της πόλης, που έχει στόχο να γίνει πόλος έλξης ανθρώπων και να τους δώσει κίνητρο να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες τους, να διαβάσουν. Το όραμα των ιδιο­κτητών κινούνταν πάντα σε δύο άξονες.
 
Ο πρώτος άξο­νας έχει πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ ο δεύτερος αφορά την προώθηση του εθελοντισμού. Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν η ηθοποιός – θεατρολόγος Χρυ­σάνθη Κορνηλίου μαζί με τον σύζυγό της Σωτήρη Οικο­νόμου αποφάσισαν να πάρουν ένα τεράστιο ρίσκο. Όχι μόνο ξόδεψαν όλα τα χρήματά τους σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, αλλά πούλησαν το σπίτι τους και μετακόμι­σαν εκεί δίπλα, για να είναι πάντα παρόντες.
 
Εγχειρήματα, εκδηλώσεις και φιλοξενίες
 
Μέχρι σήμερα ο χώρος έχει φιλοξενήσει και συνεχίζει να φιλοξενεί θεατρικά και μουσικά σχήματα, σεμινάρια ψυ­χολογίας, θεατρικής πράξης, μαθήματα ξένων γλωσσών, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, σειρά ομιλιών για θέματα φιλοσοφίας, τέχνης, επιστήμης και κοινωνι­κού προβληματισμού, με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση που διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προτάσεων.
 
Από την άλλη πλευρά, έχει συνεργαστεί με διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται με υπεύθυνο τρόπο στον ανθρωπιστικό τομέα, όπως είναι ο Σύλλογος Βοηθείας Παιδιών Αιθιοπίας, με στόχο να ενθαρρυνθεί η πρωτοβουλία τους, να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος προς αυτήν την κατεύθυνση και να βρεθούν εθελοντές. Ένα άλλο εγχείρημα του πολυχώρου είναι οι «Αγάπες», δη­λαδή εκδηλώσεις για άπορους ανθρώπους που γίνονται σε συνεργασία και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες σιτίζουν, στεγάζουν ή βοηθάνε αστέγους.
 
Στον χώρο επίσης, έχει δη μιουργηθεί ένα καφέ και δίπλα ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ενώ στο επάνω μέρος είναι τα γραφεία αλλά και μουσική και θεατρική βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από τόμους που έχει συλλέξει προσωπικά η ίδια η Χ. Κορνηλίου. Ο χώρος όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους οι καλλιτέχνες μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με την παράσταση, το κοινό και τη διάθεση, τα καμαρίνια έχουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος ηθοποιός ή μουσικός, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ΑμεΑ.
 
Με προσωπική υπογραφή
 
Αναμφισβήτητα, ο χώρος έχει μια προσωπικότητα και μια κατεύθυνση που απορρέει από τη στάση ζωής των ίδιων των ιδιοκτητών. «Δεν το κάναμε για να προσελκύσουμε χρήματα. Θέλουμε απλά ο χώρος να συντηρεί τα έξοδά του». Γι’ αυτό Κορνηλίου – Οικονόμου δεν βάζουν με τίπο-τα νερό στο κρασί τους όσον αφορά την ποιότητα. «Δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε διαφήμιση, η ανταμοιβή έρχεται από τον κόσμο που αναγνωρίζει όλα όσα γίνονται εδώ». Π ράγματι, το έργο τους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν το βάζουν κάτω. «Δεν μας αρέσει, όμως, να κολακεύουμε το κοινό μας. Αυτή δεν είναι έντιμη στάση. Ούτως ή άλλως, όταν αποφασίζεις να παράγεις πολιτισμό, πρέπει να δια-μορφώνεις το κοινό σου με υπομονή και σεβασμό».

Info: Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις»
(Λέσβου 15 & Πόρου), πρόγραμμα Απριλίου: κάθε Τρίτη «Κολχάας» στις 21.00, κάθε Τετάρτη στις 21.00 «Έρως – Η ενθύμησις ενός διαλό­γου», κάθε Κυριακή «Σοράχ ο Μάγος» στις 21.00, 11.4 «IERnIS» (Κέλτικη Μουσική) στις 22.30, 12.4 «8 Strings in Harmony» (Κλασική Μουσική) στις 21.00, 24.4 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Το ταξίδι» στις 20.00, 25.4 «Εγχόρδων λέξεις» στις 22.00, 26.4 «Mouhabet Project» (Μουσικές από την Τουρκία και την Ελλάδα) στις 22.00, 210-8613739.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:41