search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:34
MENU CLOSE

Η ωριμότητα του Γκούσταφσεν

13.04.2014 21:00
Η ωριμότητα του Γκούσταφσεν - Media

Με το έκτο άλμπουμ, που είναι και το τελευταίο του, ο Νορβηγός πιανίστας, συνθέτης και αρχηγός γκρουπ Tord Gustavsen είναι σαν να ολοκληρώνει έναν μουσικό κύκλο ιδιαίτερα γόνιμο και εξαιρετικά δημιουργικό. 

 
Με το έκτο άλμπουμ, που είναι και το τελευταίο του, ο Νορβηγός πιανίστας, συνθέτης και αρχηγός γκρουπ Tord Gustavsen είναι σαν να ολοκληρώνει έναν μουσικό κύκλο ιδιαίτερα γόνιμο και εξαιρετικά δημιουργικό.

Το «Extended Circle » είναι η φετινή κυκλοφορία της ECM, του κουαρτέτου του Gustavsen, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη του Νορβηγού πρός μια ζηλευτή ωριμότητα.

Με όχημα έναν βαθύ λυρισμό ο Gustavsen και οι μουσικοί του φτιάχνουν μία άψογη μελωδική φωτοσκίαση, μία εθιστική και μαγευτική μουσική κατασκευή. Όπως και στην προηγούμενη δισκογραφική δουλειά του, ο Tord συνεργάζεται με τον σπουδαίο Tore Brounborg στο σαξόφωνο, τον Mats Eilertsen στο κοντραμπάσο και τον Jarle Vespestad στα ντράμς. Αυτό είναι το κουαρτέτο που έχει δώσει ήδη δύο θαυμαστά δείγματα γραφής με το αμέσως προηγούμενο «The Well» και το «Extended Circle» του 2014.

Το αρχικό τρίο εμπλουτίστηκε με το σαξόφωνο του Brounborg ενώ ο Eilertsen αντικατέστησε τον Harald Jo hnsen, που πέθανε το 2011, προσδίδοντας περισσότερο όγκο και βάθος στον ήχο του σχήματος. Γεγονός είναι οτι το έκτο άλμπουμ του Νορβηγού bandleader είναι ένα βήμα μπροστά από το προηγούμενο, πετυχημένο και επίσης ατμοσφαιρικό «The We ll». Το σαξόφωνο του Brunborg ακούγεται κάποιες στιγμές σαν Garbarek ή και Coltrane, αλλά αμέσως επιστρέφει στον δικό του γεμάτο ενέργεια λυρισμό και με ισχυρές δόσεις συναρπαστικής δραματικότητας, που κάνει τη «διαφορά».

Σε όλα τα κομμάτια του «Extended Circle», από το υποδόριο και συγκρατημένο groove του «Eg Veit I Himinerik Ei Borg» μέχρι το δραματικό, αργό χτίσιμο του «Glow», το κουαρτέτο του Tord Gustavsen αποδεικνύει ότι ξέρει να χτίζει απέραντες ιμπρεσιονιστικές μελωδίες και ότι μπορεί να μεταδίδει μία ζωογόνο ενέργεια που εθίζει, θέλγει και παρασύρει.

Είναι ένα σκανδιναβικό γκόσπελ με γερές δόσεις εσωστρέφειας αλλά και νότες εξωστρέφειας που ακούγεται σαν προσευχή και κραυγή ταυτόχρονα και δείχνει τη δυναμική και το μουσικό εκτόπισμα του σύγχρονου ευρωπαϊκού Βορρά.

Ο Tord Gustavsen, με το υπνωτικό και αργόσυρτο στυλ και την αίσθηση της «ήρεμης δύναμης» που μεταδίδει στον υπέρτατο βαθμό, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πιανίστες της ση μερινής τζαζ, με πωλήσεις κοντά στις 350 χιλιάδες άλπουμ. Και φυσικά έπεται συνέχεια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:34