search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:23
MENU CLOSE

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι πέρασαν, ποιοι «κόπηκαν», ποιοι συναντούν αντιδράσεις

14.04.2014 08:47
Στήριξη Τσίπρα από 180 ακαδημαϊκούς, διανoούμενους, καλλιτέχνες - Media

Την Μ. Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς χθες έγιναν ψηφοφορίες για τις 35 από τις 42 θέσεις, με τις 7 από αυτές να μένουν κενές.  

Την Μ. Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς χθες έγιναν ψηφοφορίες για τις 35 από τις 42 θέσεις, με τις 7 από αυτές να μένουν κενές.  Οι θέσεις αυτές αφορούν υποψηφιότητες που βρίσκονται υπό βολιδοσκόπηση καθώς έχει γίνει κρούση αλλά ως την Κυριακή δεν είχαν απαντήσει, κ.λπ. 

Συμπτωματικά, οι υποψηφιότητες που εκκρεμούν για αυτές τις 7 θέσεις αυτές για τις οποίες αναμένεται να συγκληθεί και να αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ( ή ενδεχομένως η Κ.Ε. αν κριθεί σκόπιμο) υπάρχουν οι περισσότερες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της πλειοψηφίας προτείνονται ο καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, η καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου, πρόσωπα για τα οποία η  εσωκομματική μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας αντιδρά εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αποτελούν απαραίτητα επιλογές που θα φέρουν ψήφους αλλά στήνουν γέφυρες προς το παπανδρεϊκό και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, υπερβαίνοντας τα κομματικά κείμενα που μιλούν για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως την «αριστερή σοσιαλδημοκρατία». Από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα τον οποίο απορρίπτει η ηγετική ομάδα με το αιτιολογικό ότι το όνομά του συνδέεται με χώρους όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και με τη θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις για τα ονόματα οδήγησαν σε έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ (που διαφαινόταν «θερμή»)με δίωρη σχεδόν καθυστέρηση και με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει την ομιλία του προτάσσοντας τα εσωκομματικά μηνύματα για ενότητα και συντεταγμένη κομματική παρουσία κάτι που επανέλαβε και αργότερα κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης. «Για να πείσουμε εκατομμύρια ανθρώπους» είπε, « για να γίνει η απάντησή μας κοινός τόπος και πολιτικό κεκτημένο, είναι ανάγκη συντρόφισσες και σύντροφοι, να τη δίνουμε κάθε μέρα όχι μόνο με λόγια, αλλά με τη στάση, την αποφασιστικότητα, τη γνώση, την επίγνωση των δυσκολιών, την ωριμότητα, την αυτοσυγκράτηση, τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων σε κάθε μας κίνηση. Είναι ανάγκη να τη δίνουμε καθημερινά με την ενίσχυση της ενότητας και της στιβαρής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκροτημένη παρουσία μας σε όλα τα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων».

Χθες από τους 16 εξωκομματικούς υποψηφίους  «πέρασαν» οι 14 με τους πρυτάνεις του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να μένουν εκτός της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργαζόμενοι που σηματοδοτούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, τον συνδικαλιστικό χώρο,  τον καλλιτεχνικό κόσμο, τον πανεπιστημιακό χώρο, κ.λπ. και που πήραν το « πράσινο φως» για το ευρωψηφοδέλτιο είναι οι εξής:

ο συνδικαλιστής της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) Δημήτρης Βαρνάβας, η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η επίσης συνδικαλίστρια από τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών Δήμητρα Μανώλη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης και Στέλιος Κούλογλου, οι συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος (ο οποίος πάντως είναι και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), ο καθηγητής της Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο επικεφαλής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, η ρομά Σουλεϊμάν Σετιχά και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Τα 20 κομματικά μέλη που περνούν στο ευρωψηφοδέλτιο είναι τα εξής:

Από τους άνδρες οι:

Χάρης Γολέμης, Αλέκος Καλύβης, Χρήστος Λάσκος, Σωτήρης Μάρταλης, Γιάννης Μηλιός, Αλέξης Μπένος, Γιάννης Μπουρνούς, δημήτρης παπαδημούλης, Γιάννης Τόλιος και Νίκος Χουντής.

Από τις γυναίκες οι:

Σία Αναγνωστοπούλου, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Σόφη Παπαδόγιαννη, Πέτη Πέρκα, Σοφία Σακοράφα, Ράνια Σβίγγου, Δέσποινα Σπανού, Μάγδα Σπηλιοπούλου, Ελένη Σωτηρίου και Τασία Χριστοδουλοπούλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:19