search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27
MENU CLOSE

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η ώρα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα»

14.04.2014 08:54
«Αυτή θα μπορούσε να είναι η ώρα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα» - Media

Με αυτόν τον τίτλο ο συντάκτης των Financial Times, Wolfang Munchau, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, ούτε σε ανάκαμψη. Έχει καταρρεύσει.

Με αυτόν τον τίτλο ο συντάκτης των Financial Times, Wolfang Munchau, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, ούτε σε ανάκαμψη. Έχει καταρρεύσει.
 
«Ενώ ο οικονομικός κόσμος πανηγυρίζει με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος; Δεν είναι αντικείμενο διακριτικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα. Ούτε δημοφιλές θέμα στα συνέδρια επενδυτών» συμπληρώνει ο αρθογράφος, αναφέροντας ακόμη ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, η χώρα μας είναι σε θέση να κηρύξει χρεοστάσιο. Έχει πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς την πληρωμή τόκων). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν το πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε ένα πρώτο πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον εξαρτώμενη από τους ξένους επενδυτές».
 
«Ασφαλώς» συνεχίζει ο αρθρογράφος, το ότι κάποιος είναι σε θέση να χρεοκοπήσει, δε σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνει. «Άρα τι θα έπρεπε να σκεφτεί κάποιος για το θέμα;»
 
Ο Wolfang Munchau παραθέτει ένα χρονικό της κρίσης και των αριθμών στους οποίους οδήγησε, στους δείκτες ανεργίας, στα χρέη των νοικοκυριών, στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις μειώσεις των καταθέσεων, για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει και δεν πρόκειται ούτε για ανάκαμψη, ούτε για ύφεση.
 
Αναφέρει ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με μακροπρόθεσμους όρους η χώρα μας δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις, παρά τη διάθεση ομολόγου στις αγορές, συμπληρώνοντας ότι ο «καθαρότερος» τρόπος για να γίνει ελκυστική είναι η διαγραφή του χρέους ή η χρεοκοπία, κάτι που οι δανειστές ούτε θέλουν να ακούσουν.
 
Ως εναλλακτική ιδέα, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει την κήρυξη χρεοστασίου και τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, το οποίο θα υποτιμηθεί άμεσα.
Για να αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό κέρδος –να το γυρίσει σε πραγματική υποτίμηση- θα απαιτηθεί μια κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκή απορρυθμιζόμενες αγορές εργασίας και προϊόντων», συμπληρώνει.
 
Όπως αναφέρει ακόμη, δεν πρόκειται για εύκολη επιλογή και θα απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες διαθρωτικές αλλαγές, σενάριο το οποίο, αν και αρχικά θα φρίκαρε τους επενδυτές, θα το ξεχνούσαν γρήγορα, και θα επέστρεφαν εξίσου γρήγορα. Εξάλλου –συμπληρώνει- μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα θα είναι πολύ ελκυστική στους ξένους επενδυτές και όχι μόνο στους οικονομικούς επενδυτές».
 
«Δεν συνηγορώ υπέρ της χρεοκοπίας. Όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε μια θέση όπου έχει επιλογή» καταλήγει.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27