search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:41
MENU CLOSE

Νομοθετική «σαλαμοποίηση»

14.04.2014 13:50
Νομοθετική «σαλαμοποίηση» - Media

«Λάστιχο» έχει κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Κανονισμό της Βουλής καθώς για μία ακόμη φορά νομοθετεί όπως τη βολεύει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «σκούπα» για τις τράπεζες. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Λάστιχο» έχει κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Κανονισμό της Βουλής καθώς για μία ακόμη φορά νομοθετεί όπως τη βολεύει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «σκούπα» για τις τράπεζες. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
               
Τι ακριβώς αποφάσισε η κυβέρνηση;
               
Το ογκώδες πολυνομοσχέδιο (ένα ακόμα από τα πολλά που έχουν έρθει προς ψήφιση το τελευταίο διάστημα) συζητείται σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί της αρχής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.
               
Η συζήτηση του θα συνεχιστεί στην επιτροπή την επόμενη Πέμπτη, 24 Απριλίου, δηλαδή μετά το Πάσχα με την ακρόαση των φορέων.
               
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 25 Απριλίου, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι πρέπει να μεσολαβήσει μία εβδομάδα μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης.
               
Η κυβέρνηση κάνει αυτή τη «σύντμηση» του χρόνου ώστε το πολυνομοσχέδιο να είναι έτοιμο ώστε να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα (28 με 30 Απριλίου) και πριν κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές.
                 
«Επιτέλους, υπάρχει και όριο στην επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας στην νομοθετική εξουσία» διαμαρτυρήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος. «Ούτε οι Βουλευτές της συμπολίτευσης το έχουν διαβάσει», τόνισε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 200 σελίδες ενός πολύ τεχνοκρατικού  κειμένου που «αν κάποιος θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό του θέλει μισή ώρα η κάθε σελίδα για να την διαβάσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η επί της αρχής συζήτηση να διεξαχθεί την Πέμπτη προκειμένου να μη «σπάσει» η διαδικασία σε … κομμάτια.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Αλ. Δερμεντζόπουλος πρότεινε την Πέμπτη να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις, να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση. Ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος διαφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, όμως η πλειοψηφία των κομμάτων την στήριξε.

«Να πάμε στη διαδικασία που προτείνετε, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας ένταση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη που φώναξε όρθιος: «Δικτατορία θέλετε; Θέλετε να μείνετε μόνοι σας στη Βουλή;».

Σημειώνεται, ότι μεταξύ των φορέων που έχουν κληθεί για ακρόαση στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης είναι η ΟΤΟΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές τράπεζες και η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων.

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας έχει καθυστερήσει να ψηφίσει την Κοινοτική Οδηγία Βασιλεία ΙΙΙ, η οποία αποτελεί τον βασικό κορμό του πολυνομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από την 1/1/2014. Προφανώς, η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση όπως στην κυβέρνηση ανήκει και η ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:41