search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:06
MENU CLOSE

Οι New York Times αγαπούν τον Στουρνάρα και «θάβουν» τον Σαμαρά

15.04.2014 08:57
Οι New York Times αγαπούν τον Στουρνάρα και «θάβουν» τον Σαμαρά - Media

Ξάφνιασε η χθεσινή επιλογή του κ. Στουρνάρα να δηλώσει ότι δεν φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Και ο λόγος της έκπληξης είναι γνωστός σε όλους, αφού εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή η συζήτηση που γίνεται με την μορφή… ζυμώσεων, για τη μετακίνησή του στην θέση του κ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος…

Ξάφνιασε η χθεσινή επιλογή του κ. Στουρνάρα να δηλώσει ότι δεν φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Και ο λόγος της έκπληξης είναι γνωστός σε όλους, αφού εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή η συζήτηση που γίνεται με την μορφή… ζυμώσεων, για τη μετακίνησή του στην θέση του κ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς η θητεία του τελευταίου λήγει και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν θα την ανανεώσει ή όχι.
 
Γιατί όμως ο κ. Στουρνάρας ξαφνικά δηλώνει ότι θα συνεχίσει το έργο του στο ΥΠΟΙΚ; Κυβερνητικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr για να λύσει το «μυστήριο» επισημαίνουν ως… αιτία της μεταστροφής (;) ένα δημοσίευμα στους New York Times (international business) στην ηλεκτρονική σελίδα, που αναπαράγει ένα πολιτικό σχόλιο του δημοσιογράφου Hugo Dixon του Reuters (με το πρακτορείο διατηρεί ανοικτή γραμμή ο κ. Στουρνάρας εδώ και καιρό).
 
Στο δημοσίευμα αυτό ο κ. Dixon πλέκει με λιγότερο η περισσότερο διακριτικό τρόπο το εγκώμιο του κ. Στουρνάρα αποδίδοντάς του τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά αποδίδοντας ταυτόχρονα στον κ. Σαμαρά την ικανότητα… να βλάπτει τον εαυτό του, με πιθανό κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησής του.
 
Στο δημοσίευμα ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ως ένας… «μη φυσικός εκσυγχρονιστής», ενώ «ο κ. Στουρνάρας είναι» (σ.σ. «Mr Samaras himself is not a natural reformer. But Yannis Stournaras, his finance minister, is»). Για να συνεχίσει ο κ. Dixon σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ανησυχία πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να μετακινηθεί από την θέση του σε περίπτωση ανασχηματισμού. Προσθέτει όμως με νόημα ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα αν πάει στην θέση του διοικητή της ΤτΕ, με τον επικεφαλής για τα ευρωπαϊκά θέματα οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου να τον αντικαθιστά…!
 
Μετά από όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς τους λόγους που υποχρέωσαν τον κ. Στουρνάρα να αναδιπλωθεί και να δηλώσει ότι θα μείνει στο Υπ. Οικονομικών…
 
Το επεισόδιο αυτό δεν πρόκειται πάντως να είναι το τελευταίο.
 
Η γνωστή εδώ και χρόνια «αδυναμία» του κ. Στουρνάρα στην διαρκή επικοινωνία με τα ΜΜΕ (κυρίως τα διεθνή) που κάποιες φορές του έχει φανεί εξαιρετικά αποτελεσματική και χρήσιμη στο παρελθόν, στην συγκεκριμένη συγκυρία φαίνεται να βάζει φωτιά στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες αλλά και στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών κομμάτων, κανένα εκ των οποίων δεν του έχει ως κόμμα ιδιαίτερη αδυναμία.
 
Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ως ιδιαίτερα πιθανή την αναβολή της οποιασδήποτε απόφασης για το αν θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Προβόπουλου για μετά τις εκλογές. Και αυτό γιατί η απόφαση αυτή πέρα από τις “πολιτικές” ισορροπίες στην Ελλάδα θα πρέπει “σιωπηρά” να ικανοποιεί και την απαίτηση συμφωνίας της ΕΚΤ. Μέχρι τότε λοιπόν αναμένονται πολλά ακόμα “επεισόδια” με πρωταγωνιστές δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις του άμεσα ενδιαφερόμενου κ. Στουρνάρα.
 
Πηγή: capital.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01