search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31
MENU CLOSE

Εμφύλιος προ των πυλών στην Ουκρανία- Πληροφορίες για 4 νεκρούς

15.04.2014 14:25
Εμφύλιος προ των πυλών στην Ουκρανία- Πληροφορίες για 4 νεκρούς - Media

Θέσεις κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ έχουν λάβει μαχητικά και ελικόπτερα μετά την ανακατάληψη  αεροδρομίου στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ, απ’όπου  ξεκίνησε η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του ουκρανικού στρατού.

Θέσεις κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ έχουν λάβει μαχητικά και ελικόπτερα μετά την ανακατάληψη  αεροδρομίου στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ, απ’όπου  ξεκίνησε η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του ουκρανικού στρατού.
 
Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης στην Κραματόρσκ, στην όποια
ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από δύο ελικόπτερα
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς από τις συγκρούσεις στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται επίσημα ο αριθμός των νεκρών.
 
Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις«απελευθέρωσαν το αεροδρόμιο από τους τρομοκράτες». Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση.
 
Να καταδικάσουν την επιχείρηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 
«Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πούτιν με τον Μπαν Κι Μουν,  υπογράμμισε ότι η Ρωσική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη καταδίκη από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα αυτών των αντισυνταγματικών πράξεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.
 
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του  για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να αποβεί επιζήμια για όλους.
 

Νωρίτερα, σε διάγγελμα του ο Τουρτσίνοφ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί στην Ανατολική Ουκρανία το σενάριο που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
 
Η ρωσική απάντηση ήρθε δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος είπε ότι στην Ουκρανία υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

«Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν

Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Στο μεταξύ, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσετην ίδρυση ενός κινήματος αντίστασης απέναντι στον «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει, σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας.

«Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν αληθινό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Τιμοσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην οποία κάλεσε για να παρουσιάσει το κίνημα αυτό.

Xάρτης της περιοχής με τα κύρια σημεία έντασης (Πηγή:Καθημερινή).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31