15/12/2018 19:25:06

Μυσταγωγίες και καταγγελίες

Μυσταγωγίες και καταγγελίες - Media
 
Δεν φροντίζει μόνο ο Φράνκο Τζεφιρέλι με την καταπληκτική παραγωγή του «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» να μας βάζει κάθε χρόνο για τα καλά στο κλίμα και τη μυσταγωγία των ημερών του Πάσχα. Γιατί είναι αλήθεια ότι αυτή η σειρά αποτελεί ορόσημο, ακόμα και χρονικό, για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
 
Ως είθισται, όμως, μουσι­κές σκηνές και χώροι πολιτισμού φιλοξενούν εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών, κυρίως συναυλίες κατάνυξης. Και η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι θρησκευόμενος ή όχι, οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μοναδικοί.
 
Σήμερα, για παράδειγμα, παρουσιάζονται «Οι Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου» από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και ερμηνευτή τον Μα­νώλη Μητσιά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Η Γλυκερία ερμηνεύει «Ω, γλυκύ μου έαρ» με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο στο Half Note. Στο δε Μέγαρο Μουσικής είναι αρκετές οι εκδηλώσεις που γίνονται στο πνεύμα των ημερών. Δύσκολο να μην σε αγγίξει η κατανυκτική μεγαλοπρέπεια των βυζαντινών ψαλμών...


 
Κακόγουστη η φάρσα ή ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από τις αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιγουράρει το χου­ντικό πουλί σε μια παράσταση με τίτλο «Την τράτα μας την λέν' Μαρίτσα - μια παράσταση πρόβα νυφικού» σε σκηνοθεσία Σωτή ρη Χατζάκη, εορτα­στική πρεμιέρα 21 Απριλίου 2014. Η γαλανόλευκή αφίσα - που είναι γεμάτη ειρωνείες κρυμμένες σε όλες τις γωνίες της - τοιχοκολλήθηκε σε πολλά μέρη της πόλης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατ' αγνώστου. Κατηγορίες χουντικής πολιτικής, όπου χρησιμο­ποιούνται και αυτούσια τα σύμβολα, είναι πολύ σο­βαρές και απαράδεκτες, ειδικά στις μέρες μας. Από τότε, πάντως, που ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζάκης, το Εθνικό Θέατρο περνά ανήσυχες μέρες. Οι αιτίες πολλές, όπως και τα περιστατικά που πυροδοτούν αντιδράσεις, αλλά ας μην επαναλαμβανόμαστε.
Τελευταία αφορμή, που προκάλεσε και την αφίσα, ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού για το νέο λογότυ­πο του θεάτρου με αμοιβή μάλιστα 1.500 ευρώ.
 
Ας κλείσω με δύο «κλεμμένες» φρασούλες από ιδιόχειρες σημειώσεις, σκόρπιες σκέψεις του Σταμάτη Κραουνάκη, που μου εμπιστεύτηκε.
 
ΥΓ. 1 Να σηκωθούν τα σ' αγαπώ να πάρουν θέση.
 
ΥΓ. 2 Είμαστε οι πρώτοι της καινούργιας εποχής, όχι οι τελευταίοι της προηγούμενης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.