search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:02
MENU CLOSE

Η «Μικρά Αγγλία» σε μεγάλα βραβεία

16.04.2014 21:00
Η «Μικρά Αγγλία» σε μεγάλα βραβεία - Media

Θριάμβευσε η ερωτική ιστορία του Παντελή Βούλγαρη, που εκτυλίσσεται στην Άνδρο του Μεσοπολέμου. Έφυγε από την τελετή απονομής βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με έξι διακρίσεις. Τρεις απέσπασε «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

Θριάμβευσε η ερωτική ιστορία του Παντελή Βούλγαρη, που εκτυλίσσεται στην Άνδρο του Μεσοπολέμου. Έφυγε από την τελετή απονομής βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με έξι διακρίσεις. Τρεις απέσπασε «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

Η «Μικρά Αγγλία» έδωσε… τεράστια χαρά στον δημιουργό της Παντελή Βούλγαρη το βράδυ της Δευτέρας, στην τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα έξι βραβεία που απέσπασε, ανάμεσά τους και το κορυφαίο, της Καλύτερης Ταινίας, ήταν ο απόλυτος θρίαμβος. Η δεύτερη ταινία που δικαιώθηκε ήταν «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με τρεις διακρίσεις, ανάμεσά τους Σεναρίου (για τον Γιάννη Τσίρο) και Σκηνοθεσίας (να σημειώσουμε ότι ειδικά για αυτή την κατηγορία ο Βούλγαρης δεν υπέβαλε υποψηφιότητα – το ίδιο είχε κάνει και για τις «Νύφες»).
Οικοδέσποινα της βραδιάς, η Μίνα Ορφανού, απαστράπτουσα μέσα σε μια μαύρη τουαλέτα με φούξια φόδρα. Κι όταν, άλλωστε, το 2010 ήταν παρούσα ως νικήτρια του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στη «Στρέλλα», είχε ξεχωρίσει για τη λάμψη της και την ενδυματολογική της επιλογή, επίσης μια μαύρη τουαλέτα. Ας μείνουμε, όμως, στα βραβεία, για τα οποία ψήφισαν 150 από τα 200 εγγεγραμμένα μέλη. Μπορεί σε γενικές γραμμές οι βραβεύσεις να ήταν σχετικά αναμενόμενες σε συνολικά νούμερα, αλλά υπήρχαν και κάποιες εκπλήξεις που πήγαν κόντρα στα προγνωστικά. Για παράδειγμα, όλοι περίμεναν ότι το βραβείο Σεναρίου θα πήγαινε στην Ιωάννα Καρυστιάνη για τη συγκινητική ερωτική ιστορία της «Μικράς Αγγλίας».

Τα μέλη, όμως, προτίμησαν τη δυνατή κοινωνική ιστορία εκδίκησης του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και τον «Εχθρό» του. Ένα ακόμη βραβείο που έχασε μέσα από τα χέρια της η «Μικρά Αγγλία» ήταν αυτό της Μουσικής για την Κατερίνα Πολέμη. Πήγε, όμως, στην… οικογένεια Βούλγαρη, αφού νικητής ήταν ο The Boy Αλέξανδρος Βούλγαρης για τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Ούτε οι νεαρές πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας», Σοφία Κόκκαλη και Πηνελόπη Τσιλίκα, τιμήθηκαν. Η Κόρα Καρβούνη του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου διακρίθηκε για την ερμηνεία της. Το αντίστοιχο Α’ Ανδρικού Ρόλου ακολούθησε την… πεπατημένη του Φεστιβάλ Βενετίας, δικαιώνοντας τον Θέμη Πάνου για την ερμηνεία του σε έναν από τους πιο απεχθής ρόλους του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Είναι ο διαστροφικός πατέρας του «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Το ντοκιμαντέρ «Λάμπουν στο σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη με θέμα τη συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία του Τζιμ και Μάικλ, πρώην γκέι εραστών και φορέων του AIDS, «έφαγε» το φαβορί «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου στην ανάλογη κατηγορία. Ο Κώστας Γαβράς, που τιμήθηκε με το βραβείο της Nova (για Έλληνα καλλιτέχνη που διαπρέπει στο εξωτερικό) έδωσε το κύρος του στην τελετή και η παρουσία του ήταν, όπως πάντα, συγκινητική.

Τα ζευγάρια έκαναν τη διαφορά
Η κεντρική ιδέα της φετινής τελετής ήταν πολύ χαριτωμένη, φόρος τιμής στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Τα βραβεία απένειμαν χαρακτηριστικά ζευγάρια του σινεμά. Στη σκηνή ανέβηκε ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια, ο Δημήτρης Καταλειφός και η Θέμις Μπαζάκα, οι δύο ήρωες της ταινίας «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. Πέρασαν ακόμα τα ζεύγη Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου (από το «Τανγκό των Χριστουγέννων»), Δανάη Σκιάδη και Κατερίνα Τσάβαλου («Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη), ενώ η Μίνα Ορφανού είχε για λίγο παρέα τον Γιάννη Κοκιασμένο με τον οποίο αποτέλεσαν το αιρετικό ζευγάρι της «Στρέλλας». Και ένα δίδυμο από τα παλιά: στη σκηνή εμφανίστηκε ο Γιάννης Βόγλης και η Αν Λόμπεργκ από το «Κορίτσια στον ήλιο». Ευχάριστο ενσταντανέ ήταν όταν ανέβηκε και ο Μάκης Παπαδημητρίου μαζί με τη Βάσω Καβαλιεράτου, συμπρωταγωνίστριά του στο «Χάρισμα», και «κόλλησε» στη σκηνή. Πέρυσι ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς. Και έως τώρα ήταν ο πιο πετυχημένος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:02