search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:31
MENU CLOSE

Το «ψαλίδι» της χούντας καρέ-καρέ

16.04.2014 21:00
Το «ψαλίδι» της χούντας καρέ-καρέ - Media

Στρατιωτικοί που χορεύουν τσάμικα, αξιωματικοί που τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, άρματα και στρατός να παρελαύνουν στις φιέστες του Καλλιμάρμαρου.

Στρατιωτικοί που χορεύουν τσάμικα, αξιωματικοί που τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, άρματα και στρατός να παρελαύνουν στις φιέστες του Καλλιμάρμαρου. Ο μοιραίος εκείνος Απρίλιος τα είχε όλα. Η χώρα έμπαινε στον γύψο, η πολιτική ηγεσία συνελήφθη, τα ξερονήσια άνοιξαν, ο Τύπος φιμώθηκε με την επιβολή της λογοκρισίας. Οι ταινίες πετσοκόβονταν για να μη σκανδαλίζουν το κοινό αίσθημα.

Το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» του Γιαννιώτη σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη, βασισμένο σε άγνωστο αρχείο της χούντας, φέρνει στο φως αποσπάσματα από τις απαγορευμένες ταινίες που πετσόκοψαν οι συνταγματάρχες. Ο τίτλος της ταινίας είναι ειρωνικός. «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Βλέποντας τα κείμενα αυτά των λογοκριτών είναι αδύνατον να μη θυμώσεις ή να μη γελάσεις. Αναφέρονται σε μια τεράστια γκάμα ταινιών, ελληνικών και ξένων, και αποτελούν μοναδικά μνημεία παραλογισμού αλλά και γελοιότητας.

Το ψαλίδι των χουντικών δεν έκανε εξαιρέσεις. Όλα κόβονται και ράβονται σύμφωνα με τις ορέξεις των συνταγματαρχών: από το «Κιέριον» του Δήμου Θέου και την «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού ώς την «Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια» του Αλέκου Σακελλάριου. Και από το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Αϊζενστάιν μέχρι το «Jesus Christ Super Star» του Νόρμαν Τζoύσον, αλλά και γαλλικά επίκαιρα που αναφέρονται στον Μάη του ’68, τις διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα διάφορα κινήματα όπως ο φεμινισμός.

Πέρα από τις ταινίες που κόβονται για πολιτικούς λόγους ή γιατί «ασκούν δυσμενεστάτην επίδραση εις την ηθικοπλαστικήν διαπαιδαγώγησιν των νέων», υπάρχουν και άλλες απαγορευμένες ταινίες, όπως το «Κανόνι και τ’ Αηδόνι» των αδελφών Καμπανέλλη, που λογοκρίνεται γιατί μια σκηνή θεωρείται προσβλητική για τους Γερμανούς αξιωματικούς την εποχή της γερμανικής κατοχής.
Μια έκθεση που αφορά τη λογοκρισία της ταινίας του Ζαν Λυκ Γκοντάρ «Ο τρελός Πιερό» είναι αποκαλυπτική: «Κορύφωμα ασυναρτησίας, πέραν των ακαταλλήλων σκηνών που περιέχει. Δεν αντελήφθην εάν περιέχει βαθύτερον νόημα. Προτείνω να δει την ταινίαν και έτερον μέλος της Επιτροπής».

INFO: Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014 και στο πλαίσιο του Cinedoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η πρώτη του τηλεοπτική προβολή θα γίνει από το Κανάλι της Βουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:31