search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:49
MENU CLOSE

Γερμανία: Υπάλληλοι με 1,54 ευρώ την ώρα

18.04.2014 21:00
oldphotospod_1604_052_cmyk1397716096.jpg

Οι Γερμανοί είναι πάντα, ως γνωστόν, πολύ μπροστά. Πριν από λίγες ημέρες το επιβεβαίωσε και το δικαστήριο του Βρανδεμβούργου…

Οι Γερμανοί είναι πάντα, ως γνωστόν, πολύ μπροστά. Πριν από λίγες ημέρες το επιβεβαίωσε και το δικαστήριο του Βρανδεμβούργου κρίνοντας ότι ένα δικηγορικό γραφείο είχε κάθε δικαίωμα να προσλάβει δύο υπαλλήλους με… 1,54 ευρώ και 1,65 ευρώ την ώρα, μια και «χάρη» σε αυτήν την εργασία θα τερματιζόταν ο εφιάλτης της μακροχρόνιας ανεργίας.
Το ακόμη πιο τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτός που έσυρε την εταιρεία στα δικαστήρια δεν ήταν κάποιος από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά… το γερμανικό Δημόσιο. Και όχι, το «πρόβλημα» της γερμανικής διοίκησης δεν ήταν ότι δύο άνθρωποι θα ανταμείβονταν για την εργασία τους με εξευτελιστικά ποσά, αλλά ότι η «μεταβατική περίοδος» που διανύει η χώρα μέχρι την εφαρμογή του κατώτατου μισθού υποχρεώνει το Δημόσιο να καλύψει τη μισθολογική διαφορά!
Με λίγα λόγια, μετά την «παραχώρηση» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στους νέους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, που προβλέπει τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 8,5 ευρώ/ώρα από τον Ιανουάριο του 2015, το Δημόσιο καλείται να καλύψει σε ορισμένες περιπτώσεις (γιατί φυσικά και υπάρχουν… άπειρες εξαιρέσεις) τις όποιες διαφορές προκύπτουν στις μισθοδοσίες.
Αυτό λοιπόν που «έκαιγε» τη διοίκηση ήταν να μην χρειαστεί να βάλει το χέρι… τόσο βαθιά στην τσέπη στην περίπτωση του δικηγορικού γραφείου. Τελικά όμως το δικαστήριο δεν έκανε τη χάρη στο Δημόσιο… και έκανε τη χάρη στους εργοδότες, και το θέμα «λύθηκε» με καταπληκτικό τρόπο. Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον δηλαδή.
Εν τω μεταξύ, από την ώρα που η Μέρκελ αποφάσισε να κάνει το «δωράκι» στους Σοσιαλδημοκράτες (με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη, από μέρους τους, όλων των υπόλοιπων κόκκινων γραμμών), παρόμοιες υποθέσεις προκύπτουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Κανείς δεν θέλει να «πληρώσει τη νύφη» και, φυσικά, ο νεοφιλελεύθερος στρατός οικονομολόγων που διαθέτει η Γερμανία έχει βαλθεί να τρομοκρατήσει άπαντες για την καταστροφή που θα επιφέρει το εργασιακό μέτρο.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δικαστική απόφαση κυκλοφόρησε μια έκθεση τεσσάρων γερμανικών ινστιτούτων (IW του Χάλε, DIW Βερολίνου, Ifo Μονάχου και RWI του Έσσεν) για τις επιπτώσεις της θέσπισης κατώτατου μισθού στη γερμανική οικονομία…
Και όπως αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για το εάν οι εταιρείες που προσλαμβάνουν μακροχρόνια άνεργους θα τους διατηρήσουν όταν θα υποχρεώνονται να καταβάλουν μισθό ύψους 8,5 ευρώ/ώρα… Με λίγα λόγια, χωρίς – επαναλαμβάνουμε – να μπορούν να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους σε αριθμούς, τα ινστιτούτα αυτά προειδοποίησαν πως οι μοναδικοί χαμένοι από όλη αυτή την ιστορία θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι άνεργοι!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33