search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:01
MENU CLOSE

Τι συμβαίνει με τον πολιτισμό;

20.04.2014 21:00
Τι συμβαίνει με τον πολιτισμό; - Media

Η πόλη της Λάρισας αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδειξαν πως σε καιρούς κρίσης ο πολιτισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά αντίδοτο και διέξοδος.

Η πόλη της Λάρισας αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδειξαν πως σε καιρούς κρίσης ο πολιτισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά αντίδοτο και διέξοδος. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λάρισας μια μεγάλη ημερίδα, με κεντρικό θέμα «Ο πολιτισμός στα χρόνια της κρίσης». Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο μουσικοσυνθέτης – ερμηνευτής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σύμβουλος επικοινωνίας και παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Παναγιώτης Μουζάκης, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού και επιμελήτρια τέχνης Μάρθα Αρταπυρίδου.

Η κρίση
Στόχος όλων ήταν να παρουσιάσουν αλλά και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων σε σημαντικούς τομείς του πολιτισμού, όπως είναι τα μουσεία, η λογοτεχνία και η μουσική βιομηχανία, με σκοπό να εισηγηθούν εναλλακτικές προτάσεις βελτίωσης και διεξόδου.
«Ο πολιτισμός είναι το δυνατότερο όπλο της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς τις δυνατότητές του δεν τις έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να μπορέσουν οι Έλληνες να εισπράξουν την προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός κατά την έναρξη της εκδήλωσης με χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό. Και τόνισε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στον πολιτισμό και μέσω του ΕΣΠΑ υλοποίησε 60 έργα, ενώ στόχος είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα».
Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, επέμεινε στην ελαχιστοποίηση των πόρων σχετικά με τις τέχνες και τα μουσεία, την έντονη διείσδυση των ιδιωτικών ιδρυμάτων στα εικαστικά ζητήματα, ενώ δεν παρέλειψε το μείζων ζήτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης στη Λάρισα, η οποία κινδυνεύει λόγω συρρίκνωσης πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη.
«Η ευμάρεια μάλλον κακό μας έκανε παρά καλό. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ευχόμαστε τα πράγματα να μην πάνε καλά για να ανθίζουν οι τέχνες. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να υπάρχει δημιουργία», δήλωσε από την πλευρά του ο μουσικοσυνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, διαπιστώνοντας μέσα από προσωπικούς του προβληματισμούς ότι η τέχνη σε εποχές κρίσης δεν συμβαδίζει οικονομικά και ποιοτικά.

Το Διαδίκτυο
 Ο παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Παναγιώτης Μουζάκης επικεντρώθηκε στο θέμα του Διαδικτύου και των τεράστιων δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη μουσική βιομηχανία, με σκοπό να προβληθεί η δουλειά των Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο πολιτισμός είναι εξίσου σημαντικό εξαγωγικό προϊόν με τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα». Ενώ ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. «Η πνευματική κρίση χτύπησε την πόρτα των Ελλήνων πολύ νωρίτερα», είπε αναφερόμενος σε μια μελέτη του 2005 για την πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Τέλος, η ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού και συντονίστρια της εκδήλωσης Μάρθα Αρταπυρίδου είπε σε μια σύντομη ομιλία: «Η Ελλάδα, μια χώρα που έχει υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με τους κατοίκους της να νιώθουν το έδαφος να υποχωρεί πολλές φορές κάτω από τα πόδια τους, είναι αναγκαίο να ενσωματώσει κυρίως την ανθρώπινη διάσταση στη σύγχρονη εικόνα της. Η εικόνα αυτή καίρια θα προβάλλει τόσο τον πολιτισμό και την ιστορία της όσο και την ψυχολογία και τη νοοτροπία των κατοίκων της. Άρα το ερέθισμα γι’ αυτό αφορά επί το πλείστον τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και μια κοσμοπολίτικη δομή που θα προσεγγίσει κι άλλους παράγοντες πέρα από τα περίπλοκα μοντέλα οικονομίας, τις έννοιες των διεθνών αγορών ή τη λογική συγκεκριμένων προτύπων που δεν ανταποκρίνονται στο άτομο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:01