search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:01
MENU CLOSE

Οδικός χάρτης για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης – Αβέβαιο το μέλλον της χώρας

17.04.2014 18:31
Οδικός χάρτης για την εκτόνωση της ουκρανικής κρίσης – Αβέβαιο το μέλλον της χώρας - Media

Με την συμφωνία για την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έληξε η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη.

Με την συμφωνία για την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έληξε η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη.
 
Οι τετραμερείς συζητήσεις για την ουκρανική κρίση διήρκεσαν περισσότερες από έξι ώρες και σηματοδότησαν το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία από την ημέρα που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα της Μ. Πέμπτης από τη Γενεύη, την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας για τα βήματα που θα ακολουθηθούν ώστε να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
 
«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ συμφώνησαν σε αποχή από τη βία» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι τέσσερις πλευρές υιοθετούν έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Ο Λαβρόφ αρνήθηκε τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία. «Δεν επιθυμούμε να εισέλθουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ζει το αδελφό έθνος» είπε και επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο, χαρακτήρισε ως «εχθρική» την κίνηση του Κιέβου να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Ουκρανία Ρώσων πολιτών.
 
Ο ίδιος διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ελβετική πόλη ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.
 
«Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
 
Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης τη χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση «αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, μετά τις τετραμερείς συνομιλίες που έγιναν στην Γενεύη με την συμμετοχή εκτός του Λαβρόφ, των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι Ουκρανία και Ρωσία «έχουν πραγματικές διαφορές, κάποιες από αυτές σημαντικές» και δήλωσε: «Εάν δεν δούμε πρόοδο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλλουμε μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία».
 
Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, ο Κέρι δήλωσε ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε βάθος χρόνου, «εάν η κατάσταση αποκλιμακωθεί, εάν εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα των πολιτών, εάν συνεχιστεί η συνταγματική διαδικασία και οριστεί η νέα κυβέρνηση», θα σεβαστεί το αίτημα για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
 
Τα βήματα του οδικού χάρτη
 
Ειδικότερα, τα βήματα με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προβλέπουν τα εξής:
 
-Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
-Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να αποχωρήσουν από όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
-Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
-Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
-Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει βασικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, όπως δήλωσε ο Κέρι.
-Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
-Όλες οι πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω. 

Απορρίπτουν τη συμφωνία φιλορώσοι διαδηλωτές

Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί.

Ο Αλεξάντερ Γνκεζντίλοφ, εκπρόσωπος της αυτο-αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι η ομάδα του δεν θα εγκαταλείψει τα κυβερνητικά κτίρια στην πόλη, μέχρι να εγκαταλείψει η «παράνομη» -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνηση του Κιέβου το Κοινοβούλιο και την προεδρική κατοικία.

Η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία στη Γενεύη ορίζει ότι όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα, ότι οι καταληψίες διαδηλωτές θα πρέπει να αδειάσουν κτίρια, πλατείες και δημόσιους χώρους. Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.

Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε τουλάχιστον εννέα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας απειλεί τη συμφωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:01