search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Το Χρυσό Λιοντάρι – έκπληξη του τελευταίου Φεστιβάλ Βενετίας ανέδειξε τη διακριτική αλλά αξιοθαύμαστη δουλειά ενός σπουδαίου Ιταλού ντοκιμαντερίστα, του Τζιανφράνκο Ρόσι.

 
Σκηνοθεσία: Τζιανφράνκο Ρόσι

Το Χρυσό Λιοντάρι – έκπληξη του τελευταίου Φεστιβάλ Βενετίας ανέδειξε τη διακριτική αλλά αξιοθαύμαστη δουλειά ενός σπουδαίου Ιταλού ντοκιμαντερίστα, του Τζιανφράνκο Ρόσι, ενός περιπλανώμενου σκηνοθέτη που βασίζει τη δημιουργική του μέθοδο στην παρατήρηση των ανθρώπων και στο υπομονετικό χτίσιμο σχέσεων μαζί τους. Η καταγραφή έρχεται πολύ αργότερα, και μόνο όταν οι σχέσεις έχουν ωριμάσει. Κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές στο «Sacro GRA», όπου ο Ρόσι αποσπά με την κάμερά του τις πιο οικείες, σπαρταριστές και αναπάντεχες χειρονομίες κι εκφράσεις, λες και είναι αόρατος.
 
Οι πρωταγωνιστές του Ρόσι είναι το ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται στον GRA (Grande Raccordo Anulare), τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο που αγκαλιάζει σαν δαχτυλίδι τη Ρώμη. Ένας νοσοκόμος, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, παράδοξα ζευγάρια και κορίτσια της νύχτας, όλοι τους κομμάτια ενός μωσαϊκού που μπορεί να μην βαδίζει σε μια ευθύγραμμη πορεία, αλλά διακρίνεται από εντυπωσιακή συνοχή. Το αρχικό ανεκδοτολογικό ενδιαφέρον υποχωρεί για να αφήσει χώρο σε μια αφηρημένη ένωση ανθρώπων που πιθανότατα δεν θα συναντηθούν ποτέ. Μια ένωση ψυχική, που ο Ρόσι επιτυγχάνει χωρίς να εκβιάζει φορμαλιστικά τα ανθρώπινα πορτρέτα του. Αυτός ο συνδυασμός «μικρής» και «μεγάλης» φόρμας άλλοτε μας κάνει να ξεχνάμε πως βλέπουμε σινεμά, άλλοτε μας δίνει την εντύπωση πως μια τόσο καλοκουρδισμένη κινηματογραφική μουσική δεν μπορεί παρά να είναι ολότελα σκηνοθετημένη. Απόλυτα ρεαλιστικό και την ίδια στιγμή περιβεβλημένο με μια απροσδιόριστη σουρεαλιστική αύρα, το «Sacro GRA» είναι ένα έργο σπάνιας ομορφιάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15