search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και το τουρκικό προξενείο

23.04.2014 21:00
oldphotossp2404thrakh1398277562.jpg

Εξετάζοντας συνολικότερα την ατυχή ιστορία με το βάλε – βγάλε της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, αντιλαμβά­νεται εύκολα κανείς ότι το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Εξετάζοντας συνολικότερα την ατυχή ιστορία με το βάλε – βγάλε της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, αντιλαμβά­νεται εύκολα κανείς ότι το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
 
Το πρόβλημα πρέπει να ανα­ζητηθεί στη λειτουργία των δομών της ηγεσίας του κόμματος και στην ανεπαρκώς επεξεργασμένη πολιτική του κόμμα­τος για ένα ζήτημα (μειονοτικό) που αποτελεί μείζον θέμα για την πολιτι­κή ασφάλειας της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
 
Στην «παγίδα»
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως και τα υπόλοιπα κόμματα – αντιμετώπισαν δυσκολίες στην ανεύρεση μειονοτικών υποψη­φίων, καθώς το τουρκικό προξενείο είχε δώσει γραμμή για τη δημιουργία αμιγώς μειονοτικής λίστας και την κάθοδο στις ευρωεκλογές μειονοτι­κού κόμματος, προκειμένου, προφα­νώς, να υπάρξει καταμέτρηση και επίδειξη δύναμης του στοιχείου που αυτοπροσδιορίζεται ως «τουρκικό».
 
Επιμένοντας στην προσπάθεια ανα­ζήτησης υποψηφίου από τη μειονό­τητα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία δηλώνει Ρομά υπο­γραμμίζοντας τη μη τουρκική κατα­γωγή της.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεδηλω­μένη άρνηση της Σαμπιχά να εντα­χθεί υπό την «αιγίδα» του τουρκικού προξενείου αποτέλεσε κριτήριο για την επιλογή της. Μια επιλογή την οποία – πριν παρουσιάσουν στην Κε­ντρική Επιτροπή, που τελικά την επι­κύρωσε – επιμελώς εξέτασαν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», πέραν των Δ. Βίτσα και Ρ. Ρινάλντι, δύο τουλάχιστον υψηλά στελέχη του κόμματος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διενέργεια της έρευνας δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό ούτε διατυ­πώθηκαν ενστάσεις από την αρμό­δια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη. Τα… ψεγάδια της υποψηφιότητας της Σαμπιχά επισήμανε κατά τη συνεδρί­αση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αϊ-χάν Καραγιουσούφ λέγοντας: «Εμάς τους Τούρκους της Θράκης δεν μας εκπροσωπεί μια Ρομά».
 
Στην εν λόγω τοποθέτηση του αυτοπροσδιοριζόμενου ως «Τούρκου» μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Ρούντι Ρινάλντι λέγοντας: «εμάς τους Έλληνες μας εκπροσωπεί».
 
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω υποψηφιότητα έλαβε πα­νηγυρικά την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν συμπεριλήφθηκε στη λί­στα που ανακοινώθηκε. Από αυτό το σημείο και έπειτα άρχισε η λειτουργία των… μηχανισμών του τουρκικού προξενείου.
 
Εκβιασμοί και υποσχέσεις
 
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», αμέσως μετά την επικύρω­ση της υποψηφιότητας Σαμπιχά από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος από την Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, απευθυνό­μενος σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος, απείλησε ότι, στην πε­ρίπτωση που δεν αποσυρθεί από τη λίστα η Σαμπιχά (η οποία δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους Τούρκους, κατά τη δήλωση του Αϊχάν Καραγιουσούφ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), τότε αυτός (ο βουλευτής Ζεϊμπέκ) δεν θα στηρίξει με την ψήφο του το κόμμα σε κρίσι­μες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγ­μα τον προσεχή Φεβρουάριο που θα υπάρξει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υπο­σχέθηκε ότι, στην περίπτωση που το κόμμα πετάξει έξω από τις λίστες τη Σαμπιχά, τότε θα «εισπράξει» την ικα­νοποίηση των «Τούρκων» ψηφοφό­ρων στο πρόσωπο του Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος μέχρι και χθες (πριν… εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί στο «τουρκικό κόμμα») ήταν υποψή­φιος περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ανατολι­κής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Όπως αποδείχτηκε, τα… επιχειρή­ματα του Ζεϊμπέκ ήταν πειστικά και έπιασαν τόπο, καθώς η δομή της ηγε­σίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόθυμη να με­τρήσει κάποια ψηφαλάκια στην περι­φέρεια πετώντας έξω τη Σαμπιχά και αντικαθιστώντας τη, στα γρήγορα, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ζεϊμπέκ, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ! Τό­σο γρήγορα, όμως, ώστε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβαν υπόψη ότι ο ψηφοσυλλέκτης του ΣΥΡΙΖΑ στην πε­ριφέρεια Αχμέτ Κουρτ είναι πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, η οποία είναι γνωστή στη Θράκη για τις πολύ στενές σχέσεις της με το τουρκι­κό προξενείο.
 
Ο Κουρτ έχει εκλεκτικές συγγένειες και με άλλα περίεργα πολιτικά μορφώ­ματα, όπως το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB, που ίδρυσε το 1991 ο Σα-δίκ Αχμέτ, στο οποίο τελικά εντάχθη­κε χθες αφήνοντας σύξυλους τους ευαίσθητους περί των τουρκικών μει­ονοτικών δικαιωμάτων επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ!
 
Επαγγελματίες… ευαίσθητοι για τη μειονότητα
 
Η θεωρητική δικαιολόγηση των ψηφοθηρικών δοσοληψιών των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ με το «τουρκικό στοιχείο» της Θρά­κης ήταν έτοιμη και εμφανίστηκε με εκπρόσωπο τον Δημή­τρη Χριστόπουλο, πανεπιστημιακό, υποψήφιο ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ).
 
Το ΚΕΜΟ είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτή­ρα (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1996 από «τη διαπίστωση της έλλειψης συστηματοποιημένης και απαλλαγμένης από προ­καταλήψεις επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών».
 
 Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα επιστημονικά συμπεράσματα της εν λόγω ΜΚΟ. Ούτε αν βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας που έχει να κάνει με τις λεόντειες χρηματοδοτήσεις που έλαβε από το ΥΠΕΞ για να επιτελέσει το έργο της. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα προβεβλημένο στέλεχός της, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσή του δούλεψε σκληρά για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρομά Σαμπιχά από τον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Χριστόπουλος δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τη διακήρυξη των επιστημονικών στό­χων που το ΚΕΜΟ έχει θέσει, δηλαδή «την απαλλαγμένη από προκαταλήψεις επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών».
 
Έχουμε την εντύπωση ότι, αν ήταν συνεπής με τους επιστη­μονικούς στόχους και διακηρύξεις του ΚΕΜΟ, θα αναγνώρι­ζε το δικαίωμα σε μια Ρομά να αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομά, να μην επιθυμεί την ένταξή της στο τουρκικό στοιχείο και να έχει το δικαίωμα να βρεθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο Δ. Χριστόπουλος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι είναι λάθος να ενισχύονται οι προσπάθειες δι­αφοροποίησης των Ρομά (προφανώς και των Πομάκων) από το αυτοπροσδιοριζόμενο ως τουρκικό στοιχείο της Θράκης. Πρόκειται για μια τοποθέτηση η οποία αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου, την οποία υιοθέ­τησε, τελικά, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Συμπέρασμα: Σε ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει, το μειονοτικό ζήτημα δεν είναι ένα πεδίο ξεκαθαρίσματος εσω­τερικών λογαριασμών. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με στρατηγικές επιλογές με στόχο την προάσπιση ζωτικών συμ­φερόντων της χώρας και όχι τη συλλογή κάποιων (υπεσχη-μένων) ψήφων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22