search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:07
MENU CLOSE

Οι Έλληνες διαδήλωσαν 20.210 φορές από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα

24.04.2014 16:26
Οι Έλληνες διαδήλωσαν 20.210 φορές από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα - Media

20.210 συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και κινητοποιήσεις είναι ο «αγωνιστικός» απολογισμός των Ελλήνων, από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου (8/5/2010) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του '14, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

 
20.210 συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και κινητοποιήσεις είναι ο «αγωνιστικός» απολογισμός των Ελλήνων, από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου (8/5/2010) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του '14, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν απευθύνει στον Ν. Δένδια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, Δημήτρης Τσουκαλάς και Νάσος Αθανασίου, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πόσες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και πάσης φύσεως διαμαρτυρίες εργαζομένων έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα σημεία της Αττικής, καθώς και στις επαρχιακές πόλεις από την 8η Μαΐου του 2010 (σ.σ. ημέρα ψήφισης του Μνημονίου). 

Ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν πόσες φορές υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ, σε πόσες περιπτώσεις δόθηκε εντολή για χρήση χημικών, ποια είναι η ακριβής ποσότητα των χημικών που αναλώθηκε αλλά και ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται.
 
Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση  δακρυγόνων και χημικών λόγω των ποικίλων συνθηκών χρήσης τους.

«Επίσημα στατιστικά στοιχεία του αριθμού της χρήσης μέσων ελέγχου πλήθους ή και του είδους αυτών δεν υφίστανται στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τεχνικών), λόγω των ποικίλων κατά περίπτωση συνθηκών χρήσης τους κάθε φορά και ως εκ τούτου τα εξαγώγιμα στατιστικά συμπεράσματα δεν θα παρείχαν χρηστικά ή γενικότερα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα».
 
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, «από τις αστυνομικές δυνάμεις έχει προκριθεί η ορθολογική και όχι η καταχρηστική χρήση δακρυγόνων από εκπαιδευμένους προς τούτο αστυνομικούς» με σεβασμό στο Σύνταγμα και στον Κώδικα Δεοντολογίας του αστυνομικού.

Για τα χημικά που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ, οι βουλευτές ανημερώθηκαν ότι «αυτά παράγονται σε εργοστάσια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Τσεχίας, κλπ και περιέχουν τη δραστική ουσία CS (Ορθοχλωροβενζαλμαλονονιτρίλη), στην ελάχιστη επιτρεπτή συγκέντρωση. 
 
«Άγνωστη λέξη» η βία για την ΕΛ.ΑΣ
 
Στην συγκεκτιμένη χρονική περίοδο που σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις – οδομαχίες αλλά ειρηνικές διαδηλώσεις, η Ελληνική Αστυνομία, διαπίστωσε μία (!) και μόνο περίπτωση μεμπτής συμπεριφοράς αστυνομικών:

«Στο πλαίσιο διοικητικών ερευνών που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια, με αφορμή φθορά δημοσίων υλικών, τραυματισμούς αστυνομικών και αιτιάσεις για επίμεπτη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων – κινητοποιήσεων και έχουν ολοκληρωθεί, δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη αστυνομικού για αυθαίρετη χρήση χημικών και καθ' υπέρβαση εντολών των αρμοδίων οργάνων, παρά μόνο σε μια περίπτωση, στην οποία και ο υπερβάς τα όρια του νόμου αστυνομικός τιμωρήθηκε με την προσήκουσα πειθαρχική ποινή».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01