23/04/2019 18:01:48

Αρχαίες τεχνολογίες και αρχαίες τραγωδίες

Αρχαίες τεχνολογίες και αρχαίες τραγωδίες - Media

• Ένα καταπληκτικό βίντεο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στο Ίντερνετ με τις αντιδράσεις μικρών παιδιών, δημοτικού, όταν αντικρίζουν ένα κασετοφωνάκι, το λεγόμενο γουόκμαν. Κάποιοι θα θυμούνται: από αυτά που βάζαμε μέσα κασέτες (!) και ακούγαμε μουσική, όχι μόνο πριν από το τσουνάμι του Ίντερνετ, αλλά και πριν από τα cd players. Και ναι, η νέα γενιά έχει… περίεργες αντιδράσεις. Εντάξει, μπορεί πια ακόμα και σε εμάς να φαίνεται άγαρμπο και χοντροκομμένο, βαρύ και δύσχρηστο, αλλά υπήρξε εντελώς απαραίτητο και μονόδρομος σε όποιον ήθελε να μεταφέρει τη μουσική μαζί του, στα αυτιά του.  Άλλωστε τα ηλεκτρονικά γκάτζετ δεν υπήρχαν ούτε ως ιδέα στον κόσμο μας. Τα περισσότερα πιτσιρίκια αρχικά ούτε καταλαβαίνουν τη χρήση του. Και γιατί άλλωστε; Μπορούν να «σερφάρουν» οπουδήποτε, παίζουν στα δάχτυλα τα MAC, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με άνεση ένα iphone ή ηλεκτρονικές συσκευές αφής, αλλά αυτό το πράγμα που πρέπει να πατήσεις με δύναμη κάτι πελώρια και σκληρά κουμπάκια… Άλλα πάλι, δείχνουν μέχρι και να τρομάζουν, ειδικά όταν τους δίνουν ακουστικά και κασέτες. Άλλα έχουν ένα εντελώς ειρωνικό και μπλαζέ ύφος. Έχει πλάκα το βίντεο, αξίζει να το δείτε. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, για το χάσμα των γενεών…

• Παγκόσμια ημέρα βιβλίου χθες. Ας θυμηθούμε μια φράση του Πολ Βαλερί: «Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, τον χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο…».

• Έχει λίγο «παλιώσει», αλλά επανέρχεται ακόμα στις κουβέντες μας. Η παράσταση που ανέβασαν τα προσφυγάκια σε καταυλισμό στην Ιορδανία, όπου κατέφυγαν λόγω του πολέμου. Εκατό πλασματάκια άφησαν άφωνους τους γονείς τους όταν σε ένα στρατόπεδο με χώματα και πέτρες ανέβασαν τον Βασιλιά Ληρ. Αυτός ο βασιλιάς φορούσε ένα βρόμικο και σκισμένο παντελόνι. Αλλά η φωτογραφία του στο Διαδίκτυο συγκίνησε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Ο ιθύνων νους της παράστασης, ένας 40χρονος δάσκαλος που συντόνισε τα εκατό πιτσιρίκια που συμμετείχαν σε πολύμηνες πρόβες, δήλωσε ότι «η παράσταση έχει σκοπό να ξαναφέρει πίσω το γέλιο, τη χαρά, την ανθρωπιά…».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.