search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:54
MENU CLOSE

Μετά κόπων και βασάνων

24.04.2014 21:00
oldphotos1111398399633.jpg

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η τελευταία φάση κατάρτισης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα – σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητήσει για τις δύο κενές θέσεις που εκκρεμούν.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η τελευταία φάση κατάρτισης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα – σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητήσει για τις δύο κενές θέσεις που εκκρεμούν.

Σε αντίθεση με την αρχική επιδίωξη της ηγεσίας να μην επαναληφθεί το σκηνικό των υποψηφιοτήτων για τις Περιφέρειες στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για Καρυπίδη και Βουδούρη, ώστε και να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο το γρηγορότερο δυνατό και χωρίς πολύ θόρυβο (διαφωνίες, αντιπαραθέσεις κ.λπ.), ούτε το ένα κατέστη δυνατό ούτε το άλλο.

Έτσι, θόρυβος προκλήθηκε όχι μόνο για τα ονόματα – κράχτες των Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα, καθώς και του Λάκη Λαζόπουλου, αλλά κυρίως γύρω από ένα «αουτσάιντερ», τη Ρομά ακτιβίστρια από το Δροσερό Ξάνθης Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία ύστερα από τις αντιδράσεις της τοπικής οργάνωσης της Ξάνθης και ιδιαίτερα των τουρκογενών μειονοτικών στελεχών της, που την κατηγόρησαν για διασυνδέσεις με την Ακροδεξιά και το Δίκτυο 21, κρίθηκε αμφιλεγόμενη και αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. μέχρι σήμερα, πάντως, προδίδουν μια σειρά αστοχιών και προβληματικών χειρισμών εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς:

1. Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης, δίνοντας τη δική του απάντηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με κείμενό του στο protagon.gr, αποκάλυψε ότι είχε αποκρούσει σχετική κρούση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, ενώ παρέπεμψε και σε δημόσιες δηλώσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποψηφιότητά του ήταν «ανύπαρκτη», ωστόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε και να επιβεβαιώσει αλλά και να διαψεύσει την ύπαρξή της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπόνοιες ότι τη χρησιμοποίησε προκειμένου να «εξουδετερώσει» την «ανεπιθύμητη» υποψηφιότητα του καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα που προωθούσε η μειοψηφία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Βαρουφάκη υπήρχε στη λίστα των περίπου 150 ονομάτων που είχαν προεπιλεγεί πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μόλις τα ξημερώματα της Πέμπτης με δήλωσή του στο tvxs.gr αποκάλυψε ότι είχε συνομιλήσει με τον γνωστό καθηγητή, ο οποίος του μετέφερε πως «δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος», αλλά «θέλει να συμβάλει όσο μπορεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές».

2. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα – επιλογή κατά βάση της Αριστερής Πλατφόρμας που «κόπηκε», διότι θεωρήθηκε πως η θέση του για την έξοδο από το ευρώ θα ενισχύσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ – προσεγγίστηκε από «περισσότερες από μία πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επιδιώξουν τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ως συνεργαζόμενου», ενώ ήρθε σε διάλογο για το θέμα και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη μη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο, πάντως, ο ίδιος προέβη σε δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι το κόμμα στο οποίο ακουμπάνε οι ελπίδες του ελληνικού λαού – κυρίως των εργατικών και μικρομεσαίων στρωμάτων – για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημονιακά ερείπια. Μπορεί να παίξει ρόλο ιστορικό».

3. Ο Λάκης Λαζόπουλος, όνομα στο οποίο φαίνεται να πόνταρε η ηγεσία για να προσελκύσει ευρύτερο ακροατήριο, αρνήθηκε τελικά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και προέβη κι αυτός σε μια δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Όσο για την περίπτωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αίσθηση προκάλεσε όχι μόνο η υποχώρηση και μεταστροφή της ηγεσίας ύστερα από τις πιέσεις των τοπικών μειονοτικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – κάτι που για παράδειγμα δεν έκανε στην περίπτωση Βουδούρη δίνοντας τη μάχη ώς το τέλος κόντρα στις τοπικές οργανώσεις ή ακόμη με την περίπτωση Καρυπίδη –, εγείροντας σχόλια για υποχώρηση στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου. Αλλά και η έντονη ανάμειξη στην υπόθεση απομάκρυνσης της Σουλεϊμάν ενός άλλου υποψηφίου του ευρωψηφοδελτίου και δη συνεργαζόμενου, του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλου. Ο τελευταίος δήλωσε δημόσια ότι ήταν από τους ανθρώπους που δούλεψαν για να ανακληθεί η υποψηφιότητά της, διότι δύσκολα θα μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με μια υποψηφιότητα που κατά τη γνώμη του εκφράζει τον ελληνικό εθνικισμό κι εκείνους που «βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, ‘‘πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών’’».

Παρόλο που, με δεδομένη την επίθεση που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, τους Φαήλους και τα μίντια, δεν εκδηλώθηκαν δημόσια οι εσωκομματικές διαφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια σε μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας για το γεγονός ότι προωθήθηκε σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη υποψηφιότητα και σε ένα άλλο κομμάτι της για το γεγονός ότι «κόπηκε». Η συνεδρίαση της Γραμματείας πιθανότατα δεν θα αποφύγει μια αποτίμηση επί των χειρισμών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα αναφορικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόπουλου.

Η επίσημη αιτιολόγηση για την απομάκρυνση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι ότι βρέθηκε καλύτερη υποψηφιότητα, η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο του μειονοτικού Μεστάν Οσμάν Τουμίζ. Σε αντίκρουση των κυβερνητικών επιθέσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου, η Κουμουνδούρου απαντά ότι είναι το μόνο κόμμα με μειονοτικό υποψήφιο γιατί κάποιοι άλλοι (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) υπέκυψαν στις πιέσεις του προξενείου και δεν κατέβασαν καθόλου μειονοτικό υποψήφιο.

Κωδικός… «αντεπίθεση»

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή, που φαίνεται να πλήττει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο διαχείρισης από μια δύναμη που διεκδικεί την εξουσία όσο και σε επίπεδο θέσεων για το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, έρχεται έναν μήνα σχεδόν πριν από τις ευρωεκλογές, τις οποίες η ίδια η ηγεσία έχει αναγάγει σε «μητέρα των μαχών», καθότι θεωρεί ότι μπορεί να παράξουν πολιτικές εξελίξεις. Κι επίσης, έρχεται σε μια στιγμή που η ηγεσία επίμονα επιχειρεί να προσεγγίσει τα συντηρητικά ακροατήρια κατά κανόνα ευαίσθητα σε εθνικά ζητήματα. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την «Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες» στο πλαίσιο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη ή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» (Χανιά).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου επιχειρεί να οργανώσει την αντεπίθεσή της και να επαναφέρει την ατζέντα στη συζήτηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν τρίτο μνημόνιο μετά τις εκλογές, μαζί με τον λογαριασμό για την «ακριβή» έξοδο στις αγορές.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επαναφέρει τη συζήτηση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από την υπόθεση Μπαλτάκου, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης εν όψει του ανοίγματος της Βουλής πίεσε για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συζήτησης δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να μπουν στις καλένδες τόσο η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το σκάνδαλο Μπαλτάκου – Σαμαρά όσο και η αναλυτική κατάθεση εγγράφων που έχουν ζητηθεί εγκαίρως» και πιστοποιούν τη δέσμευση της χώρας σε τρίτο μνημόνιο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:54