search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:17
MENU CLOSE

Ουγγαρία: Στενές επαφές με τη Μόσχα

25.04.2014 21:00
oldphotospod_2404_053_cmyk1398412312.jpg

Η εποχή που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φωνασκούσε στα πάλκα ζητώντας την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 

Η εποχή που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φωνασκούσε στα πάλκα ζητώντας την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, εν μέσω μιας από τις πλέον σοβαρές κρίσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση και ενώ η Ουγγαρία είναι μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, η πολιτική ηγεσία της χώρας αποτελεί ένα απρόσμενο πλεονέκτημα στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παράδοξη αυτή κατάσταση επισφραγίστηκε και από τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία στις αρχές Απριλίου. Οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της κάλπης, το εθνικιστικό Fidesz του Όρμπαν και το ακροδεξιό Jobbik του Γκαμπόρ Βόνα, έχουν επιλέξει εδώ και καιρό «στρατόπεδο» στην ουκρανική κρίση, και η «πλευρά» με την οποία τάχθηκαν δεν είναι η Δύση, την οποία κατηγορούν για «ηθική παρακμή». Τόσο ο Όρμπαν – ο οποίος με 44,5% δεν χρειάζεται προς το παρόν κανέναν σύμμαχο για να κυβερνήσει – όσο και ο Βόνα έχουν επικροτήσει τη στάση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα σχέδια «ευρασιατικής ένωσης» του Πούτιν.

Σε δύο βάρκες
Το Jobbik δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Πούτιν και την «ολοένα και πιο ισχυρή Ρωσία», ενώ ένας ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Μπέλοα Κόβαξ, δεν δίστασε να απευθύνει ερώτηση σε Ρώσο γερουσιαστή που επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες σχετικά με τη δυνατότητα μιας χώρας που είναι μέλος της Ε.Ε. να συμμετάσχει στην ευρασιατική ένωση! Παρά το γεγονός όμως ότι οι θέσεις του Jobbik ήταν γνωστές από καιρό, αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί τις Βρυξέλλες είναι ότι και το κυβερνών Fidesz δείχνει να ευθυγραμμίζεται πλέον απροκάλυπτα με το Κρεμλίνο σε μια σειρά από θέματα, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, την οποία η Ουγγαρία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ως προηγούμενο έναντι γειτονικών περιοχών που κατοικούνται από Μαγυάρους. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ας πούμε, ότι εν μέσω ουκρανικής κρίσης – στα μέσα Ιανουαρίου – και της εμφανούς κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία, η ουγγρική κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση ύψους 10 δισ. ευρώ με τη Μόσχα για την αναβάθμιση του πυρηνικού σταθμού στο Paks, με άγνωστα ακόμη «ανταλλάγματα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:17