search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:21
MENU CLOSE

«Έφοδος» για να προλάβει επιθέσεις(Δημοσιεύτηκε στο “Π’ 22/10/2009)

22.10.2009 12:34

Στον Περισσό μετρούν τους… οιωνούς της νέας πράσινης διακυβέρνησης και τρέχουν να προλάβουν την πολιτική και ιδεολογική πίεση που επιφυλάσσεται στο λαϊκό κίνημα, την Αριστερά και ιδίως το ΚΚΕ. Τα προμηνύματα ήταν εμφανή όλο το προηγούμε νο διάστημα, ενώ μετεκλογικά ο κλοιός σφίγγει και ήδη έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι οι επι θέσεις προς το ΚΚΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Στον Περισσό μετρούν τους… οιωνούς της νέας πράσινης διακυβέρνησης και τρέχουν να προλάβουν την πολιτική και ιδεολογική πίεση που επιφυλάσσεται στο λαϊκό κίνημα, την Αριστερά και ιδίως το ΚΚΕ. Τα προμηνύματα ήταν εμφανή όλο το προηγούμε νο διάστημα, ενώ μετεκλογικά ο κλοιός σφίγγει και ήδη έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι οι επι θέσεις προς το ΚΚΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Στις συνθήκες πίεσης που βλέπει να δια μορφώνονται, ο Περισσός ήδη σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με στόχο να ανα κτήσει κάποιες από τις δυνάμεις που έχασε στις εκλογές αποτρέποντας τα αντιλαϊκά μέτρα που βλέπει να έρχονται. Κάνει άλλωστε την εκτίμηση ότι ο λαός θα απογοητευτεί από την κυβέρνη ση πιο γρήγορα από ποτέ, αφού, όπως λέει, «έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή πολιτικής».

Όμως το ΚΚΕ έχει να μετρήσει κάποια σημα ντικά εμπόδια. Καταρχάς υπάρχει η ισχυ ρή πλειοψηφία των 160 εδρών, η οποία, μπορεί να προήλθε κατά ένα μέρος από τις «αναιμικές», όπως τις χαρακτήρισε η Αλέκα, ελπίδες των πολιτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ πιστεύ οντας ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από τη Ν.Δ., ωστόσο δείχνουν ότι με γάλη μερίδα των πολιτών, ανάμεσά τους και σημαντι κό κομμάτι εργαζομένων που ανήκει στα λαϊκά στρώ ματα, καλώς ή κακώς δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

Η Αλέκα το αποδίδει στις μειωμένες απαιτή σεις που καλλιεργήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον λαό, απέναντι στις οποίες η κυβέρ νηση «μπορεί πολύ εύκολα να χειριστεί δύο πράγματα εναλλάξ, το εμπόριο φόβου και το εμπόριο ελπίδων». Η ελπίδα αυτή όμως φαίνεται να τράβηξε αρκετούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ, παραδοχή που έκανε η ίδια η Αλέκα προ ημερών μιλώντας σε εκδήλωση στον Πειραιά.

Στο ΚΚΕ εξάλλου γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μεγάλη δυνατότητα επι κοινωνιακής διαχείρισης της ατζέντας του.

Μπορεί η Δεξιά να είναι ένας σχετικά καθαρός ιδεολογικός χώρος συνδεδεμένος με αρνητι κούς ιστορικοπολιτικούς συνειρμούς, αλλά το ΠΑΣΟΚ, στη συνείδηση σεβαστής μερίδας της κοινωνίας, όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τη Δεξιά, αλλά αποτελεί σαφώς κεντροαριστερή δύναμη.

Στη βάση αυτής της εικόνας το ΠΑΣΟΚ απευ θύνεται και σε σημαντικό κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων που έχει γονατίσει από την ανεργία, τους πενιχρούς μισθούς και τα δάνεια, οπότε υποχρεωτικά… ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Μέσα σ’ όλα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήδη υιοθε τούν το σενάριο ότι το ΚΚΕ, λόγω εκλογικής υποχώρησης, αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό του για τη γραμμή της ηγεσίας και απειλείται με εσωστρέφεια.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το λιμάνι, όπου το ΚΚΕ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καταγράφεται ήδη στον Τύπο και τα ηλεκτρο νικά ΜΜΕ η κριτική ότι ασκεί οξύτερη αντιπολί τευση στο ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι στη Ν.Δ. Ο Παπανδρέου το υπο γράμμισε στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσε ων («αξιοπερίεργη είναι η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που με το καλημέρα εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις όσες δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια»), ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές αναφορές «κυβερνητικών κύκλων» στις εφημε ρίδες.

Όλα αυτά έκαναν την Αλέκα να απαντήσει σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση λέγοντας: «Δεν είμαστε ούτε αντινεοδημοκράτες ούτε αντιΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό θα ήταν φθηνή αντι πολίτευση. Είμαστε κατά των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο». Συμπέρασμα; Πεδίο για αντιπολίτευση υπάρ χει ευρύτατο για το ΚΚΕ, απαιτείται όμως προσο χή στα… σαμαράκια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:20