search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:01
MENU CLOSE

Από το Παρίσι ώς τα Χανιά, τα ιστορικά καφενεία ενώνονται

28.04.2014 21:00
Από το Παρίσι ώς τα Χανιά, τα ιστορικά καφενεία ενώνονται - Media

Η επίσκεψη στα φημισμένα ιστορικά ευρωπαϊκά καφενεία είναι για πολλούς ταξιδιώτες προορισμός.

Η επίσκεψη στα φημισμένα ιστορικά ευρωπαϊκά καφενεία είναι για πολλούς ταξιδιώτες προορισμός. Αν κοιτάξει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα δει τις αναρτήσεις και τα σχόλια των επισκεπτών από ιστορικά καφέ, όπως το «Καφέ ντε Φλορ», το «Καφέ Λε ντε Μαγκό», το «Καφέ Γκρέκο».
Πάνω σε ένα φλιτζάνι καφέ αναπτύχθηκαν οικονομικές αναλύσεις, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, φιλοσοφικές αναζητήσεις και απαγορευμένοι έρωτες που άλλαξαν τον δρόμο της Ιστορίας, της τέχνης, της ζωής. Μια «γέφυρα» συνεργασίας θέλησαν να χτίσουν δεκαπέντε από τα πιο ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, που αποφάσισαν να ενωθούν σε μια κοινή πορεία προς το μέλλον.
Η ιδέα ανήκει στον Βασίλη Σταθάκη, ιδιοκτήτη του φημισμένου καφενείου «Κήπος». Στην καρδιά των Χανίων, το ιστορικό καφέ, που λειτουργεί από το 1870, υπήρξε χώρος συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τον Απρίλιο του 2013, ο Βασίλης Σταθάκης ξεκίνησε ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Ευρώπη, αποφασισμένος να ενώσει τα ατμοσφαιρικά καφέ. Έναν χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες των ιστορικών καφέ ταξίδεψαν στα Χανιά. Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης.
Από το παλαιότερο καφέ στην Ευρώπη, το «Café Le Procope», που λειτουργεί από το 1686 στο Μονπαρνάς του Παρισιού και στου οποίου τα τραπέζια κάθισαν ο Βολταίρος, ο Ρουσό και ο Μολιέρος ώς το «Café de la Paix», το «Café Florian» στη Βενετία και το «Antico Caffé Greco», το οποίο ιδρύθηκε από τον Έλληνα Νικόλα Ντελλά Μανταλένα στη Ρώμη, πολλά ιστορικά καφέ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την εξέλιξη, αλλά χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους, οι ιδιοκτήτες των ιστορικών καφέ ενώνονται και κάνουν ένα άνοιγμα στο καινούργιο, στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού κάθε τόπου.
«Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από τον Βορρά προς τον Νότο» απηύθυνε ο Καρλ Ένγκστρομ, υπεύθυνος λειτουργίας του παρισινού «Les Deux Magots», και είναι ίσως μια από τις λίγες φορές που επιβραβεύεται ο Νότος.
Από τον Βορρά ώς τον Νότο, ο δρόμος των ιστορικών καφέ μπορεί να ενώσει διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους. Να δημιουργήσει την επιθυμία στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν την πόλη, να τσουγκρίσουν το ποτήρι με τη ρακή, να ανανεώσουν το ραντεβού με ένα φλιτζάνι καφέ και δυο αράδες από τον «Καπετάν Μιχάλη».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52