search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:39
MENU CLOSE

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου

22.10.2009 12:46
Ξυλοδαρμός  μέχρι θανάτου - Media

Είθισται στο ιστορικό διάβα της ανθρωπότητας κάθε ανθρωποθυσία, από μυθολογικής εποχής Αντιγόνης και Αβραάμ ακόμα, να «εξαργυρώνεται» με ευεργετικά ανταποδοτικό τίμημα. Στο πλαίσιο του αδήριτου αυτού εθιμικού κανόνα και όπως κατά τα ειωθότα φαίνεται ότι τείνει να επαληθευτεί, προορίζεται να εξιλεωθεί ο θάνατος του 25χρονου Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ.

Είθισται στο ιστορικό διάβα της ανθρωπότητας κάθε ανθρωποθυσία, από μυθολογικής εποχής Αντιγόνης και Αβραάμ ακόμα, να «εξαργυρώνεται» με ευεργετικά ανταποδοτικό τίμημα. Στο πλαίσιο του αδήριτου αυτού εθιμικού κανόνα και όπως κατά τα ειωθότα φαίνεται ότι τείνει να επαληθευτεί, προορίζεται να εξιλεωθεί ο θάνατος του 25χρονου Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, «τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι Πακιστα- νών εργατών στη Νίκαια. Ο Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο τμήμα της Νίκαιας ως ύποπτος για ξυλοδαρμό ανηλίκου. Εκεί συνεχίστηκε ο άγριος ξυλοδαρμός του και όταν ο μηνυτής του δεν τον αναγνώρισε, αφέθηκε ελεύθερος. Ο αδελφός του Μοχάμεντ υπό πίεση αναγκάστηκε να υπογρά- ψει βεβαίωση ότι τον παρέλαβε σωματικά ακέραιο και χωρίς μώλωπες. Στις 9 Οκτώβρη, ο Μοχάμεντ Καμράν αβοήθητος και στερημένος νοσοκομειακής φροντίδας υπέκυψε».

Επίσημα η αστυνομία επιχείρησε από την πρώτη στιγμή ν’ αποκρούσει την κατηγορία, διαβεβαιώνοντας ότι ο θάνατος του τραγικού οικονομικού μετανάστη οφείλεται σε παθολο- γικά αίτια, καθώς, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροτομή, αποδόθηκε σε οξύ πνευμονικό οίδημα.

Λίγα εικοσιτετράωρα μόλις αργότερα, «φωτιές» άναψε για το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του μίλησε για εκπτώσεις αρχών και αξιών, που η νέα μορφή διακυβέρνησης υπό την προεδρία του καλείται να αποκαταστήσει, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και τον πολίτη.

«Το μεγαλύτερο όμως έλλειμμα δεν αφορά τα χρήματα», είπε επί λέξει ο Γ. Παπανδρέου. «Τα δημόσια οικονομικά μας είναι δυστυχώς μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων που έχει η χώρα μας. Μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης: ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων. Την απαξίωση της παιδείας και της δημόσιας υγείας, με την αναξιοκρατία και την κερδοσκοπία».

Και ενώ παρέθετε σειρά από τομείς και κοινωνικές δράσεις που μαστίζονται από αναξιοκρατία και ηθική κατάπτωση, συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων και «την απαξίωση της ανθρωπιάς, με φαινόμενα όπως τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Πακι- στανού μετανάστη από την αστυνομία».

Η πρωθυπουργική παραδοχή μιας δολοφονίας που επί- σημα ιατροδικαστής και αστυνομία έσπευσαν να την αποδώ- σουν σε παθολογικά αίτια, ενεργοποίησαν τα ούτως ή άλλως ευαίσθητα αντανακλαστικά της πακιστανικής κοινότητας και της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που υποστηρίζουν, επικαλούμενοι μαρτυρίες, την εκδοχή της κακοποίησης μέχρι θανάτου μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας.

Τα μέλη του αριστερίστικου κινήματος με την πακιστανική κοινότητα οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουρ- γείο Προστασίας του Πολίτη, ανήμερα μάλιστα της γιορτής της αστυνομίας και του προστάτη της Αγίου Αρτεμίου, για να καταγγείλουν επιχειρούμενο κουκούλωμα της υπόθεσης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αμφότεροι έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα επεισοδιακά γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Νίκαια, τονίζοντας – και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση – ότι στις σχετικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αναρχικών δεν υπήρχε η συμμετοχή ούτε ενός Πακιστανού και κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες που υπονο- μεύουν τον αγώνα για την αποκατάσταση του Καμράν Ατίφ.

«Άλλαξαν την ατζέντα με όσα έκαναν», έλεγαν την Τρίτη τα μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων. «Από τον Καμράν γύρισαν το θέμα στις συλλήψεις της Νίκαιας και στον νόμο για τις κουκούλες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37