search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:26
MENU CLOSE

Νέο «κοσκινάκι» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η Συνταγματική Αναθεώρηση

29.04.2014 11:40
Νέο «κοσκινάκι» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η Συνταγματική Αναθεώρηση - Media

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. «Δικαίωμα μας η πρωτοβουλία, δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός», λέει η Συγγρού. «Προεκλογικά παιχνίδια», αναφέρει η Συγγρού.  

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή την πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. «Δικαίωμα μας η πρωτοβουλία, δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός», λέει η Συγγρού. «Προεκλογικά παιχνίδια», αναφέρει η Συγγρού.  
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα, στα πλαίσια μιας μεγάλης εθνικής, πολιτικής και θεσμικής συμφωνίας «για έναν νέο καταστατικό χάρτη» και ετοιμάζεται την προσεχή Παρασκευή να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τον Τύπο, να έχει συζητήσει και το σχετικό ζήτημα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Το ΠΑΣΟΚ αρνείται την ύπαρξη συνεννόησης μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου για πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος, αφήνοντας αιχμές για προεκλογικά παιχνίδια της ΝΔ.  
 
«Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός» λέει η ΝΔ
 
«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Τονίζει δε πως η εν λόγω πρωτοβουλία «αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός».
«Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα», καταλήγει η ΝΔ.
 
ΠΑΣΟΚ: Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τη ΝΔ
 
Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη κράτησε αποστάσεις από την Συγγρού, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές επί του παρόντος, και ότι η πρωτοβουλία δεν έχει συζητηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, παρά το γεγονός ότι είχαν διατυπωθεί ιδέες πριν τις εκλογές του 2012.
 
«Στη παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. 

Επανερχόμενο το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα διευκρίνισε, μετά την τοποθέτηση της ΝΔ, πως η ανακοίνωσή του «δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της Ν.Δ. σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα – πανομοιότυπα – περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:20