search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:28
MENU CLOSE

Η γόνιμη ρότα…

29.04.2014 21:00
Η γόνιμη ρότα... - Media

Όλα τα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» – και είναι πολλά σ' αυτήν την παράξενη, γεω­γραφικά, χώρα – είναι αδικημένα. Κακές συγκοι­νωνίες, ακριβά προϊόντα, σημαντικές ελλείψεις στην εκπαίδευση, προβληματικές έως ανύπαρ­κτες υπηρεσίες υγείας.

 
Όλα τα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» – και είναι πολλά σ' αυτήν την παράξενη, γεω­γραφικά, χώρα – είναι αδικημένα. Κακές συγκοι­νωνίες, ακριβά προϊόντα, σημαντικές ελλείψεις στην εκπαίδευση, προβληματικές έως ανύπαρ­κτες υπηρεσίες υγείας.
 
Κάποιοι ήρωες, γηγενείς και μη, παλεύουν να κρατήσουν τη ζωή σ'ένα ανεκτό, για την αξιο­πρέπεια του ανθρώπου, επίπεδο και όλοι περιμένουν το ευεργετικό ελληνικό καλοκαίρι για να σπάσουν λίγο τη μονοτονία του περιθωρίου.
 
 Μεγάλωσα σ' ένα απ' αυτά τα νησιά, την Κάσο, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Σε πολλούς χάρτες το νησάκι μου δεν χωρούσε και μαζί με την Κάρπαθο έμπαινε σ' ένα παράρτημα, κάτω δεξιά, κάνοντας όλους εμάς να νομίζουμε ότι δεν ανήκουμε σ' αυτήν τη χώρα, μα στη θά­λασσα, στα κύματα, στον αέρα της.
 
Ευτυχώς, σήμερα φτάνουν βιβλία στα νησιά, τα κανάλια προβάλλουν ταινίες, υπάρχει και το Ίντερνετ να κάνεις μια ψηφιακή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μέχρι να αξιωθείς να πας στην πρωτεύουσα.
 
Ένα, μόνο, έλειπε – και λείπει – από τα μικρά νησιά. Το θέατρο. Η μαγεία των ηθοποιών, που λίγα μέτρα από σένα σε ταξιδεύουν σε χώρες, αισθήματα, αξίες και μπορείς να τους αγγίξεις, να τους πιστέψεις.
 
Άγιος Κήρυκος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Κάρπαθος και Κάσος θα υποδε­χτούν από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαίου ένα κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου που θα παρου­σιάσει το έργο «Ένας Έλληνας», βασισμένο στα απομνημονεύματατου Μακρυγιάννη. Οι συντελεστές θα μετακινούνται με το πολεμικό πλοίο «Ρόδος», στο πιο ειρηνικό ταξίδι του… Καλή ρότα σε πλήρωμα, ναύτες και. ηθοποιούς. Κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!
 
Υ.Γ. Λίγο πριν πάει το «Π» στο τυπογραφείο διάβασα αρνητικά σχόλια καλών συναδέλφων για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού γι' αυτήν τη πρωτοβουλία. Όλοι είχαν γεννηθεί σε μεγαλουπόλεις και πήγαιναν στα «νησάκια» μόνο για διακοπές…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26