search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:08
MENU CLOSE

Αντεπίθεση με πόλωση

29.04.2014 21:00
oldphotos0001398797607.jpg

Μετά το «αυτογκόλ» της Θράκης ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μετατόπιση της ατζέντας στην οικονομία και το «κρυ­φό μνημόνιο».

 
Μετά το «αυτογκόλ» της Θράκης ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μετατόπιση της ατζέντας στην οικονομία και το «κρυ­φό μνημόνιο».
 
Με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν νέα «στραβοπατήματα» και… «αυτογκόλ», αλλά μόνο συσπείρωση στον κοι­νό στόχο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνει τους ρυθμούς του ώστε να επουλώσει τα «τραύματα» των τελευταίων ημερών, να μετατοπίσει την ατζέντα της αντιπαράθεσης στα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας και να δώσει ώθηση στην καμπάνια του, κατά τον κρίσιμο χρόνο που απομένει. Το «πολύπαθο» ευρωψηφοδέλτιο, του οποίου οι τελευταίες εκκρεμότητες έκλεισαν το περασμένο Σάββατο, παρουσιάστηκε χθες επίσημα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος αυτής της «δι­πλής» καμπάνιας για τις ευρωεκλο­γές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα και για την προεδρία της Κομισιόν στην Ευρώπη, θα συνε­χίσει με πυκνό πρόγραμμα περιοδει­ών στις περιφέρειες της χώρας που δεν έχει ακόμη επισκεφθεί, αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Σουηδία, Γερμανία).
 
Κάπου στο ενδιάμεσο θα πραγ­ματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου αναμένεται να έχει συ­νάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ λέγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες και για ένα ανεπίσημο τετ α τετ με τον ίδιο τον Πούτιν. Στοιχείο το οποίο στελέ­χη του κόμματος ευελπιστούν ότι θα αποκαταστήσει το κυβερνητικό προ­φίλ, το οποίο υπέστη πλήγματα από τους χειρισμούς των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Στο στόχαστρο ο Σαμαράς
 
Στην εγχώρια πολιτική σκηνή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσουν στα βήματα που ήδη έχουν χα­ράξει, δηλαδή την πολιτική πόλω­ση, η οποία συνεπάγεται υψηλούς τόνους στην προεκλογική αντιπαρά­θεση.
 
Ήδη, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει την ατζέντα του διαγράφονται στις παρεμβάσεις του προέδρου τις τε­λευταίες μέρες, μεταξύ άλλων και στη χθεσινή ομιλία του στην Αθηναΐδα.
 
Στην κορυφή της ατζέντας του κόμματος θα βρίσκονται τα εξής: 
 
1 Οι επιθέσεις στον Σαμαρά και η ταύτισή του με το ηγεμονικό σχέδιο της Μέρκελ για την Ευρώπη. Πάνω σ' αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει χτίσει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρ­κελ», «ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα». Βασικό στοιχείο της εκστρατείας του Τσίπρα είναι η μάχη κατά της αποχής, έχει δηλαδή το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους εντός κι εκτός της χώρας (ειδικά εντός) να μην γυρίσουν την πλάτη στην κάλπη των ευρωεκλογών, διότι θα κρίνει τον άμε­σο τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας.
 
2 Η θέση ότι το μνημόνιο δεν τε­λειώνει. Αντιθέτως μονιμοποι­είται, αν η παρούσα κυβέρνηση συνεχίσει τον βίο της, καθώς το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει μέτρα λιτότητας ώς το 2018. Επιπρόσθε­τα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πολιτι­κή των μνημονίων όχι μόνο δεν τε­λειώνει, αλλά έρχεται νέο μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το success story – ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει «το κρυφό προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.». Ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις πα­ρεμβάσεις του τις τελευταίες μέρες απαριθμεί τις δεσμεύσεις Σαμαρά προς την τρόικα:
 
♦   νέα μείωση συντάξεων, ακόμη και των αναπηρικών,
♦   απελευθέρωση των απολύσεων,
♦   γενίκευση της ενοικίασης εργαζο­μένων, ακόμα και στο Δημόσιο,
♦    κατάργηση τριετιών, που σημαί­νει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού,
♦    κατάργηση οικογενειακών δικαι­ωμάτων.
 
3 Η μη βιωσιμότητα του ελλη­νικού χρέους και η ανάγκη δι­αγραφής μεγάλου μέρους του σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της ρύθμισης του χρέους της Γερμανίας μεταπολεμι­κά. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επαναφέ­ρει την πιο «σκληρή» γραμμή, αυ­τή της σκληρής διαπραγμάτευσης με δεδομένη την πρόθεσή του να μην προβεί σε «καμιά θυσία για το ευρώ» – το σχετικό σύνθημα περι­λαμβάνεται στην ευρωδιακήρυξη του κόμματος. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος στο ερώτημα της παραμο­νής στην ευρωζώνη απαντά: «Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παρα­μείνουμε», ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης προέβη κι αυτός σε μια δήλωση που αφήνει όλα τα εν­δεχόμενα ανοιχτά («Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει "whatever it takes” (σ.σ.: ό,τι χρειαστεί) για να σώσει τον λαό και την κοινωνία»).
 
4 Το κατοχικό δάνειο και οι γερ­μανικές αποζημιώσεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κορυφαίο εθνι­κό ζήτημα (και μάλλον διαχειρίσιμο από τον ίδιο, σε αντίθεση με τα ελληνοτουρκικά κ.λπ.), το οποίο υψώνει τη σημαία του πατριωτισμού και ,      πολώνει την αντιπαράθεση με τη Γερμανία.
 
5 Τα «ενδοοικογενειακά» της Ν.Δ. (διαφωνίες και αιχμές «καραμανλι- κών» και Ντόρας) σε μια προσπά­θεια να υπογραμμιστεί ο κατακερ­ματισμός και η πολυδιάσπαση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία την ίδια ώρα προπαγανδίζει την πο­λιτική σταθερότητα. Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο προ­σώπων, όπως ο Γ. Κύρτσος, που προ μηνών χαρακτήριζε απάτη το πρωτογενές πλεόνασμα, και ο απο­κλεισμός καταξιωμένων στελεχών, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου προς χάριν ακροδεξιών επιλογών, δηλώ­νει τον πανικό του Σαμαρά και την προσπάθειά του να υποστυλώσει το κόμμα όπως όπως.
 
Επικοινωνιακός πονοκέφαλος
 
Ο προβληματισμός πάντως για την επικοινωνιακή διαχείριση της
καθημερινότητας της προεκλογικής εκστρατείας δεν εγκαταλείπει την Κουμουνδούρου, ειδικά μετά την υπόθεση των υποψηφιοτήτων της Θράκης, η οποία για μια ακόμη φο­ρά έδειξε ότι το επικοινωνιακό επι­τελείο της κυβέρνησης δεν ορρωδεί προ ουδενός. Η αντεπίθεση που επι­χειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό τον στενό κλοιό του επικοινωνιακού επιτελεί­ου της κυβέρνησης, το οποίο συνε- πικουρείται από τα «μίντια της δια­πλοκής».
 
Σε αυτό το δεδομένο έρχεται ένας νέος πονοκέφαλος να προστεθεί: οι περιορισμοί στον τηλεοπτικό χρόνο των κομμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτός θα μοιραστεί με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2009 και όχι των τελευταίων βου­λευτικών εκλογών, που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευ­ση.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης καταλόγισε στην κυβέρνηση διαμόρφωση αντιδημο- κρατικού πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθύμισε τα παιχνίδια με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών ώστε «να αποθαρ­ρύνει τη συμμετοχή σε αυτές», συ­νέχεια των οποίων η Κουμουνδού- ρου θεωρεί τις μεθοδεύσεις ώστε να πάρει το ΠΑΣΟΚ τετραπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο από την κρα­τική επιχορήγηση και 50% παραπά­νω τηλεοπτικό χρόνο από την αξιω­ματική αντιπολίτευση.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15