search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:02
MENU CLOSE

Για να μην πας… αδιάβαστος

01.05.2014 07:58
oldphotospod_3004_004_cmyk1398844711.jpg

Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρήκαν οι αθεόφοβοι της κυβέρνησης να στείλουν στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο – δηλαδή τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου – το οποίο πρέπει να ψηφίσουν μέχρι τη Δευτέρα

Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρήκαν οι αθεόφοβοι της κυβέρνησης να στείλουν στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο – δηλαδή τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου – το οποίο πρέπει να ψηφίσουν μέχρι τη Δευτέρα, για να το πάρει υπό μάλης ο Στουρνάρας και να το καταθέσει ευπειθώς στους υπόλοιπους υπουργούς της ευρωζώνης.
 
Με ποιο αντάλλαγμα; Προφανώς… κανένα, αφού μπορεί ο ίδιος, η κυβέρνηση και τα συμβεβλημένα με αυτήν ΜΜΕ να διακηρύσσουν ότι αρχίζει από Δευτέρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
 
Ο μεν Στουρνάρας θα καταθέσει, όπως θρυλείται, την κυβερνητική πρόταση για την επιμήκυνση και τη νέα ρύθμιση των επιτοκίων, αλλά οι Ευρωπαίοι δανειστές και επιτηρητές βλέπουν μπροστά τους μόνο τις ευρωεκλογές. Η δε συζήτηση – μεταξύ τους και όχι με την κυβέρνηση – θα αρχίσει το νωρίτερο τον επόμενο χειμώνα.
 
Αν μάλιστα η ευρωκάλπη αναδείξει, όπως δείχνουν πολλές δημοσκοπήσεις, μεγάλη άνοδο των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή η διαδικασία να αρχίσει το… μακρινό (πολιτικά) 2015.
 
Όμως ευρωκάλπη στήνεται και στην Ελλάδα. Κι εσύ, αγαπητέ ψηφοφόρε, είτε κάνεις τον κόπο να προσέλθεις είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζεις τι σου σερβίρουν 25 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά κυρίως τι σου ετοιμάζουν για αμέσως μετά την απομάκρυνσή σου από την κάλπη. Οπότε… ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται. Μάθε, λοιπόν, πριν ψηφίσεις
 
Όχι, δεν σου λένε την αλήθεια. Και όταν σου λένε κάτι, δεν στα λένε όλα. Ούτε ότι θα ανοίξουν το ασφαλιστικό (πάλι) παραδέχονται ούτε ότι θα λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα. Μην κάνεις καν τον κόπο να ρωτήσεις. Διαψεύδουν τα πάντα. Ακόμη και αυτά που έχουν υπογράψει.
 
Το αναθεωρημένο μνημόνιο ομιλεί για νέο ασφαλιστικό τον Οκτώβριο. Στο ίδιο κείμενο περιγράφεται και το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού: 7,7 δισ. ευρώ είναι αυτό το κενό. Στο ίδιο αναφέρεται και το άνοιγμα των πλειστηριασμών, ώστε τα σπίτια να αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα και μάλιστα στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.
 
Σε… κώμα;
Θες λοιπόν να ψηφίσεις; Εμείς σε παροτρύνουμε. Άλλωστε το οφείλεις στον εαυτό σου και τους συμπολίτες σου. Δημοκρατία χωρίς εσένα δεν υφίσταται. Πρώτα όμως διάβασε τι περιμένει εσένα και τους συμπολίτες σου, αφού η ενημέρωση είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας.
 
1. Είσαι συνταξιούχος και εισπράττεις επικουρική σύνταξη; Θα σου την κόψουν από τον Ιούλιο, να είσαι σίγουρος. Διότι ενεργοποιείται η ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το όποιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα δίνει τόση επικουρική σύνταξη όση του επιτρέπουν τα οικονομικά του.
 
Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για την τσέπη σου, αγαπητέ συνταξιούχε; Ότι από τον Ιούλιο ξέχνα ένα επιπλέον 10% της σύνταξής σου και από του χρόνου βλέπουμε. Βλέπεις το τεστ για να ισχύει η ρήτρα «ό,τι εισπράττω δίνω» θα επανεξετάζεται σε ετήσια βάση. Τον νου σου. Μην σφυρίζεις αδιάφορα όταν θα μαθαίνεις ότι οι απολύσεις συνεχίζονται ή ότι περικόπτονται οι μισθοί. Να ξέρεις ότι τα δοχεία συγκοινωνούν. Κόβουν του άλλου τον μισθό και την πληρώνει η σύνταξή σου.
 
2. Τα ’μαθες τα νέα; Θα σου παρακρατούν ολόκληρο τον φόρο που αναλογεί στη σύνταξή σου. Όχι ξεχωριστά στην κύρια και στην επικουρική. Στο άθροισμα. Θα χάσεις και από εκεί ένα κομμάτι της σύνταξής σου.
 
Ναι, ξέρουμε τι σου είπαν. Ότι δεν είναι επιπλέον λεφτά και ότι πρόκειται για χρήματα που ούτως ή άλλως θα πλήρωνες με το εκκαθαριστικό της εφορίας. Ναι, καλέ μου συνταξιούχε, ισχύει αυτό. Μόνο που θα σου τα έπαιρναν τον Ιούλιο του 2015. Τώρα, θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να τα πληρώνεις σε μηνιαίες δόσεις. Άλλη μια υποχρέωση ήρθε πιο κοντά. Τι δεν καταλαβαίνεις;
 
3. Τι άλλο σου είπαν; Ότι είναι έκτακτος φόρος η εισφορά αλληλεγγύης; Ναι, απλώς αυτό το έκτακτο μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2017. Και μάλιστα θα φροντίσουν και αυτό να στο παρακρατούν σε μηνιαίες δόσεις. Τι σου είπαν; Ότι δεν θα χρειαστεί να το πληρώνεις με το εκκαθαριστικό; Κανένα πρόβλημα, αφού μπορείς να αντέξεις άλλο ένα χτύπημα στη ρευστότητά σου.
 
4. Αυτό που θα σου πούμε τώρα είναι το… καλύτερο. Αν αγοράσεις σπίτι (δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι κάτι που προς το παρόν δεν φορολογείται), θα πρέπει να δικαιολογήσεις το πόθεν έσχες βάσει των αντικειμενικών αξιών. Και ας είναι το πραγματικό τίμημα μικρότερο. Αν όμως χρωστάς στην εφορία, κινούν διαδικασία ώστε και να μπορούν να στο βγάλουν στον πλειστηριασμό και το τίμημα να μπορεί να πέσει ακόμη και στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.
 
Δύο μέτρα και σταθμά; Μονά – ζυγά δικά τους; Σκέψου ό,τι θες. Το μέτρο πάντως περιγράφεται στο νέο μνημόνιο. Αν θα το ψηφίσει η ελληνική Βουλή; Τι να σου πούμε τώρα κι εμείς, αγαπητέ ψηφοφόρε; Κρίνε μόνος σου και κάνε τους υπολογισμούς σου…
 
5. Ιούνιος, ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ναι, το φρόντισε ο Χάρης Θεοχάρης. Πρώτα να ψηφίσεις και μετά να πληρώσεις. Όχι πολλά. Μόλις 2,44 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, εσύ και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες της χώρας. Τι είπες; Ακόμη δεν πρόλαβες να ξεπληρώσεις το χαράτσι; Δεν πειράζει. Έτσι σε θέλει η εφορία: «Ζεστό».
 
6. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας θα έχεις ακούσει για την επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ. Με συντελεστή 26%, καλά το άκουσες. Όχι, ζημιές δεν μπορείς να έχεις, διότι θα ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια και θα φορολογηθείς με 26% επί του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι του πραγματικού.
 
Τι είπες; Πράγματι δεν είχες εισόδημα; Και ποιον ρώτησες, ρε φίλε; Οι ζημιές απαγορεύονται, δεν το είπαμε; Και εσύ, μισθωτέ, μην νομίζεις ότι θα τη βγάλεις καθαρή. Ξέχνα τις εκπτώσεις φόρου. Ούτε για ιατρικές δαπάνες δεν δίνουν.
 
Το κατάλαβες ή να κάνουν και… κακά τους;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:02