search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Χάνουν τα γαλάζια αυγά από τα… κόκκινα πασχάλια

03.05.2014 08:25
oldphotos1111399099244.jpg

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα δώσει στα «μουλωχτά» και ο Αντώνης Σαμαράς στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου, καθώς βλέπει ότι οι εκλεκτοί του όχι μόνο δεν συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν θα περάσουν ούτε στον δεύτερο γύρο.

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα δώσει στα «μουλωχτά» και ο Αντώνης Σαμαράς στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές), καθώς βλέπει ότι οι εκλεκτοί του όχι μόνο δεν συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν θα περάσουν ούτε στον δεύτερο γύρο.
 
Ήδη η Ν.Δ. κλιμακώνει την αντιπαράθεση με σκληρές βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας με μεθόδους «μονταζιέρας» να αναδείξει αδύναμα σημεία. Το «σκληρό ροκ» θα γίνει… heavy metal τις επόμενες μέρες και όσο πλησιάζουμε προς τις ημερομηνίες των εκλογών.
 
Ο ίδιος ο Σαμαράς, ο οποίος κρύβεται συστηματικά επί πολλούς μήνες από τη Βουλή, αρνούμενος να απαντά σε ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θα βγει τις επόμενες ημέρες στο μπαλκόνι για να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού βλέπει ότι «ξεφουσκώνει» η τεχνητή δυναμική που έστησε με την ψευδο-έξοδο στις αγορές και αρχίζει πάλι η κατηφόρα τόσο της Ν.Δ. όσο και των περισσότερων υποψηφίων της στην Αυτοδιοίκηση.
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός επιπλέον θα πρέπει να αντισταθμίσει τις αλγεινές εντυπώσεις που μοιραία θα δημιουργήσει το περιεχόμενο του νέου μεσοπρόθεσμου, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους.
 
Το νέο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, η ακόμη πιο σκληρή φορολόγηση, η νέα μείωση των δημοσίων δαπανών προφανώς ούτε ελάφρυνση των νοικοκυριών διασφαλίζουν ούτε τόνωση της ρευστότητας και της οικονομίας. Απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία συστηματικά υποβαθμίζεται από τα κυβερνητικά στελέχη και αποσιωπάται από τα ΜΜΕ, ώστε να περιοριστεί η εκλογική ζημιά, ο Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να καταφύγει στην πόλωση.
 
Παρά τα φληναφήματα για τη σχεδιαζόμενη ίδρυση της Νέας Ελλάδας και τη στροφή προς το Κέντρο, ο Σαμαράς θα επιμείνει στην ακροδεξιά ρητορική, όπως φαίνεται από τη στάση που κράτησε στην υπόθεση των μουσουλμάνων υποψηφίων από τη Θράκη και στο Σκοπιανό, επιχειρώντας να συσπειρώσει το παλαιο-δεξιό τμήμα της Ν.Δ. με τις ακραίες απόψεις.
 
Είναι σαφές ότι τις τρεις εβδομάδες που απομένουν η πολιτική πόλωση θα αγγίξει το ακρότατο σημείο. Μέχρι τις 5 Μαΐου, την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup, η Βουλή θα έχει εγκρίνει με διαδικασία – εξπρές το μεσοπρόθεσμο, όπως σημειώσαμε, ελπίζοντας ακόμη μια φορά ότι θα εισπράξει μία θετική δήλωση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα δείχνει ενδεχομένως και το ύψος της ελάφρυνσης. Επί της ουσίας η κυβέρνηση Σαμαρά προσβλέπει σε ένα προεκλογικό «δώρο» από την καγκελάριο Μέρκελ ώστε να ανακοπεί η δυναμική επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τεστ αντοχής
Βεβαίως η Μέρκελ, ακόμη και κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, αποδείχθηκε ιδιαιτέρως φειδωλή και στην πραγματικότητα προδιέγραψε την επιμήκυνση όχι του χρέους, αλλά της… εκκρεμότητας για τη διευθέτησή του, καθώς οι πολιτικοί οιωνοί για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν της επιτρέπουν μεγάλα λόγια που ίσως της στοιχίσουν πολιτικά στις 25 Μαΐου.
 
Άλλωστε και μόνο η εκκρεμότητα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία συναρτώνται από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αρκεί για να πεταχτεί το μπαλάκι στον επόμενο χειμώνα και ίσως, ανάλογα με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές, να φτάσει και στο 2015.
 
Με αυτούς τους δυσμενείς όρους, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα τραυματίσει σοβαρά την κυβέρνησή του, θα θέσει υπό σοβαρή δοκιμασία την αντοχή της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και, κατά συνέπεια, τη σταθερότητά της. Επιπλέον θα δημιουργήσει ερωτήματα για τη δυνατότητά του να προχωρήσει στην… υπέρβαση της Ν.Δ. μέσω της Νέας Ελλάδας.
 
Προκειμένου, λοιπόν, να περιορίσει την έκταση της εκλογικής ζημιάς και να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι, από τη μια επιστρατεύει την πόλωση και από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί σαν… αναμορφωτής του πολιτικού συστήματος ανασύροντας από το «ψυγείο» τις προτάσεις της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες είναι έτοιμες από… πέρσι το καλοκαίρι και έμειναν πίσω λόγω της πολιτικής θύελλας με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 
Ο Σαμαράς λοιπόν θα παίξει το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης την ερχόμενη Τετάρτη τελικά στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Νέα Ελλάδα με μείωση του αριθμού των βουλευτών, σταθερή κοινοβουλευτική θητεία, νέες διατάξεις για τα οικονομικά των κομμάτων, ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή κ.λπ.
 
Όμως, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά έντονα καθώς για μία ακόμη φορά ο Σαμαράς φαίνεται ότι κορόιδεψε τον Βενιζέλο και τον αιφνιδίασε. Η δήθεν μεταρρυθμιστική πρόταση της Ν.Δ. θα επιχειρηθεί να είναι ένα από τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βγει κερδισμένη και ότι θα πιστωθεί την πρωτοβουλία, ενώ έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια επιμέρους θέματα. Πολλές από τις θέσεις είναι πιο ριζοσπαστικές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Αβραμόπουλος καθώς οι συνεργάτες του Σαμαρά πιστεύουν ότι οι πολίτες απαιτούν ρηξικέλευθες αλλαγές.
 
Ένα από τα μεγάλα θέματα θα είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και το εάν θα ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους ή για όλους τους εν ενεργεία..
 
Το κεντρικό σύνθημα του Σαμαρά πάντως θα είναι «πολιτική σταθερότητα ή περιπέτεια με άγνωστη έκβαση», καθώς εκτιμά ότι, έστω και με βαριά καρδιά, οι δεξιοί ψηφοφόροι θα απορρίψουν άλλες επιλογές, ώστε να μην επικρατήσει με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πάνε για το… βάραθρο

Για τη Ν.Δ. ακόμη και ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, με δεδομένο ότι στοχεύει σε υψηλά ποσοστά ώστε να διαμορφώσει κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών, οι οποίες έπονται κατά μία εβδομάδα.
 
Ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να στηρίξει με κάθε μέσο τους υποψηφίους του στους τρεις μεγάλους δήμους, αφού οι μη δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σπηλιωτόπουλος και ο Μιχαλολιάκος έχουν ισχυρές πιθανότητες να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δημοσκόποι παρουσίασαν στο Μαξίμου και σενάριο κατά το οποίο τελικά μπορεί να μείνει εκτός ο Καμίνης, καθώς παρουσιάζει ραγδαία φθορά, και να περάσουν στον δεύτερο γύρο Σακελλαρίδης και Σπηλιωτόπουλος, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με μεγάλη άνεση.
 
Ο Μώραλης στον Πειραιά αδρανοποιεί τον Μιχαλολιάκο, ενώ η υποψηφιότητα του Δρίτσα ενισχύεται μετά και την απόσυρση του υποψηφίου της ΔΗΜΑΡ και τη συμμετοχή του στο προοδευτικό ψηφοδέλτιο.
 
Οι πιθανότητες να μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο Μιχαλολιάκος αυξάνονται και δεν αποκλείεται εκεί να συσπειρωθούν γύρω από τον Δρίτσα όλες οι προοδευτικές, «αντιμπερλουσκονικές» δυνάμεις, καθώς ο Μώραλης θα στοχοποιηθεί ως εκπρόσωπος του κατεστημένου και αχυράνθρωπος του Μαρινάκη.
 
Στη Θεσσαλονίκη ο Καλαφάτης δεν «τραβάει», αν και δεν αποκλείεται τελικά να δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Μπουτάρη μόνο για την τιμή των όπλων.
 
Χαμηλές οι βλέψεις της Ν.Δ. στις περιφέρειες

Και στις περιφέρειες η Ν .Δ. αρχίζει να βλέπει ότι οι εκλεκτοί της «καίγονται». Στην αρχή είχαν ως αξίωση έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) και για τον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν μόνο τη Δυτική Ελλάδα. Πλέον όμως βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «χτυπήσει» την Αττική και το Βόρειο Αιγαίο ενώ παίζεται να πάρει ο Βουδούρης την Πελοπόννησο.
 
Για το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα μπορέσει να επανεκλέξει πρόσωπα που υποστηρίζει σε τρεις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνιο).
 
Για τη Ν.Δ. το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος δίνει μάχη για να «περάσει» στον δεύτερο γύρο, αντί της Ρένας Δούρου. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής είναι τέταρτος, πίσω και από τον Θανάση Παφίλη. Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να τον πάρει «στην πλάτη του» με κοινές εμφανίσεις, ώστε ο πρώην ευρωβουλευτής να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Φαίνεται, πάντως, ότι η Ρ. Δούρου θα είναι εκείνη που θα μπει στον δεύτερο γύρο και τελικά θα καταφέρει να πάρει τις «αντικυβερνητικές» ψήφους και να κερδίσει.

♦ Για την Ανατολική Μακεδονία στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο Α. Γιαννακίδης θα επανεκλέγει, αν και με δυσκολία λόγω της σκληρής μάχης με τον εκλεκτό τους Γ. Παυλίδη, ενώ υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του Κ. Μορφίδη ξεκίνησε δυναμικά, αλλά έχει ανακοπεί.

♦  Στη Ν.Δ. βλέπουν πως στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης Γ. Δακής κινδυνεύει από τον Θ. Καρυπίδη, ενώ ορισμένες μετρήσεις δείχνουν ότι θα μπορέσει ο Θ. Μουμουλίδης να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

♦  Σε «γαλάζιο εμφύλιο» εξελίσσεται η μάχη στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να έχει το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έναντι του επίσημου υποψηφίου Γιάννη Ιωαννίδη.

♦  Στη Θεσσαλία η Ν.Δ. έβλεπε σίγουρη νίκη του Κ. Αγοραστού από τον πρώτο γύρο και τώρα παραδέχεται ότι η Ηρώ Διώτη έχει ανακόψει την δυναμική του. Στον δεύτερο γύρο, ανάλογα και με το πολιτικό κλίμα, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη συσπειρώνοντας την αντιμνημονιακή – αντικυβερνητική ψήφο.

♦ Στη Δυτική Ελλάδα ο υποψήφιος της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης θα είναι στην τρίτη θέση. Έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Βασίλης Χατζηλάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος και στον δεύτερο γύρο θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη του απέναντι στον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Απόστολο Κατσιφάρα.

♦  Στη Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα του Κ. Mπακογιάννη εξακολουθεί να «κινείται» σε υψηλά ποσοστά, αλλά στον δεύτερο γύρο όλα μπορεί να είναι ανοικτά με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

♦ Στο Ιόνιο, αν και προηγείται η Άντζελα Γκερέκου, πιστεύουν πως θα δοθεί μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον νυν περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου. Πάντως και η υποψηφιότητα Γαλιατσάτου αποκτά δυναμική.

♦ Στη Ν.Δ. θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του Αλ. Καχριμάνη στην Ήπειρο και πιστεύουν ότι θα είναι επιτυχία να πάει την εκλογή στον δεύτερο γύρο η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ.

♦  Ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί προβάδισμα στην Πελοπόννησο, αλλά παραδέχονται ότι η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο αφού ο Οδυσσέας Βουδούρης έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

♦ Στο Βόρειο Αιγαίο η Ν .Δ. πιστεύει ότι θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής και θα συγκρουστούν δυο γυναίκες. Η γαλάζια Χρ. Καλογήρου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση.

♦ Στον δεύτερο γύρο, μεταξύ του Γιάννη Μαχαιρίδη και του Μπενέτου Σπύρου, θα κριθεί η μάχη στο Νότιο Αιγαίο, χωρίς να φαίνεται, όπως εκτιμούν και στη Συγγρού, ότι η υποψηφιότητα του Γ. Χατζημάρκου μπορεί να αποκτήσει δυναμική.

♦ Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι δύσκολα θα χάσει ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος μάλλον θα έχει ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη. Ο γαλάζιος Σεραφείμ Τσόκας κατέβηκε ως λύση ανάγκης και πιέζεται σημαντικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:45