23/01/2019 04:27:52

Κάτω από το δέρμα

Κάτω από το δέρμα - Media

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Πολ Μπράνιγκαν, Αντόνια Κάμπελ Χιουζ

 
Η βασική ιδέα είναι εξαιρετικά απλή, και ίσως να μην είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη αναμονή εάν δεν πλαισιωνόταν από τα ονόματα του σκηνοθέτη Τζόναθαν Γκλέιζερ (μακάρι κάποιοι να θυμούνται ακόμα το εξαιρετικό και υποτιμημένο «Birth») και κυρίως από αυτό της μεταμορφωμένης στο μελαχρινό Σκάρλετ Γιόχανσον: μια γοητευτική γυναίκα περιφέρεται στους μουντούς δρόμους της Γλασκόβης, πιάνει κουβέντα με ανυποψίαστους άντρες και τους σέρνει μέχρι το διαμέρισμά της χωρίς εκείνοι να υποψιάζονται τι τους περιμένει. Δεν πρόκειται για μια διεστραμμένη σαγηνεύτρια, αλλά για ένα εξωγήινο πλάσμα που κάνει τη δουλειά του.
 
Λίγο καιρό αφού την είδαμε (ή μάλλον την ακούσαμε) να υποδύεται με τη φωνή της ένα λογισμικό που μπορεί να αναπτύξει ανθρώπινα συναισθήματα στο «Her», η Σκάρλετ Γιόχανσον ισορροπεί και πάλι θεαματικά ανάμεσα στο ρομποτικό και το ανθρώπινο. Αυτή τη φορά επιστρατεύει μια ολόκληρη γκάμα εκφραστικότητας και φυσικής σαγήνης, ενώ την ίδια στιγμή καταφέρνει να γίνει σχεδόν αγνώριστη. Το πρόσωπο και το σώμα της αποτελούν τα τέλεια οχήματα για τον Γκλέιζερ, αφού φιλτράρουν τον κόσμο των ανθρώπων μέσα από έναν αγωγό που μοιάζει επικίνδυνα με αυτούς, χωρίς να διαθέτει τα συναισθήματά τους.
 
Είναι προς τιμήν του Τζόναθαν Γκλέιζερ πως ποτέ δεν εκμεταλλεύεται υπέρ το δέον το «σταριλίκι» της Γιόχανσον, ούτε αφήνει ποτέ το «Κάτω από το δέρμα» να μετατραπεί σε απλό όχημα ανάδειξης της όμορφης πρωταγωνίστριας. Μέσα σε μια ρευστή ατμόσφαιρα που ζαλίζει και αφήνει μονίμως γοητευτικά κενά, ο Γκλέιζερ αφηγείται μια ονειρική παραβολή για τις ορμές θανάτου που όλοι μας κρύβουμε, για το νήμα που συνδέει τους θύτες με τα θύματά τους και για την επικοινωνία που παραδόξως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αποξένωση. Και, κάπως έτσι, διανύει μια αξιοσημείωτη απόσταση από το συνηθισμένο φιλμ επιστημονικής φαντασίας μέχρι το πανέμορφο – και σπάνιο – δείγμα αφηρημένου κινηματογράφου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.