search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:55
MENU CLOSE

Βιομηχανικό ατύχημα στη Βουλγαρία προκαλεί ανησυχία για τον ποταμό Έβρο

23.06.2010 12:18
Βιομηχανικό ατύχημα στη Βουλγαρία προκαλεί ανησυχία για τον ποταμό Έβρο - Media

Βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία ενδέχεται να οδήγησε στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.

Βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία ενδέχεται να οδήγησε στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Οικολογική Εταιρεία Έβρου», το πρόβλημα εμφανίστηκε στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης.

«Την Πέμπτη θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων» ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής.

Ο κ. Κογιομτζής, τόνισε  ότι «η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό».

Το εργοστάσιο της Assarel Medet βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα που εκβάλει στον Έβρο. Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μόλυνση του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού σε περίπτωση διαρροής.

Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για ύπαρξη νεκρών ψαριών χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα.

Παράλληλα έγιναν δειγματοληψίες,  σε διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:54