26/06/2019 04:23:42
22.10.2009

Καθολικοί είναι... ας περιμένουν

Καθολικοί είναι... ας περιμένουν - Media

Ο λαός συμπυκνώνει την άποψή του περί καθημερινής ισονομίας και ισοπολιτείας στη ρήση «κι αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας». Δυστυχώς όμως υπάρχουν και ψιλά γράμματα…

Αν είσαι καθολικός παπάς, πιθανότατα δεν θα εξυπηρετηθείς, ακόμα κι αν επιδείξεις ιώβειο υπομονή στην ουρά και στα ερμάρια των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Το αποδεικνύει περίτρανα ο τρόπος με τον οποίο εδώ και 10 συναπτά έτη αντιμετωπίζει το σύγχρονο και δυτικόφρον ελληνικό κράτος τις εύλογες εκκλήσεις του αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών Νικολάου για αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Το εν λόγω μνημείο επλήγη μεταξύ άλλων τονΣεπτέμβρη του 1999 από εκείνα τα 5,9 αξέχαστα ρίχτερ της Πάρνηθας. Έκτοτε, τρεις κυβερνήσεις (συν μία η νέα και άβγαλτη του ΠΑΣΟΚ) άλλαξαν θέση στο πηδάλιο της εξουσίας. Εφτά υπουργοί Πολιτισμού (Παπαζώη, Βενιζέλος, Καραμανλής, Τατούλης, Βουλγαράκης, Λιάπης, Σαμαράς) κατέλαβαν τον θώκο, στη δικαιοδοσία του οποίου υπαγόταν η επισκευή των σεισμόπληκτων μνημείων και έλαβαν σχετικές επιστολές. Τεκμηριωμένη απάντηση ωστόσο δεν υπήρξε. Μόνο τα έξι αλλεπάλληλα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Βουλή απέδωσαν δύο πανομοιότυπες απογοητευτικές απαντήσεις. «Το έργο έχει εγκριθεί, το κονδύλιο όμως όχι»...

Προσπαθώντας όσο γίνεται να ελέγξει το αίσθημα μειονεξίας που αναπόφευκτα γεννά στον ίδιο και σε όλους τους καθολικούς των Αθηνών το γεγονός πως οι αντίστοιχες ζημιές στους ορθόδοξους ναούς αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, ο αρχιεπίσκοπος αναγκάζεται εκ των γεγονότων να συμπεράνει ότι η καθολική κοινότητα βρίσκεται στο στόχαστρο ενός ιδιότυπου ρατσισμού. Ή, ακόμα, πως η αποφυγή των ελληνικών πρακτικών επίλυσης των προβλημάτων (ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά) οδήγησε το αίτημά του σε αιώνιο τέλμα.

Η δυσπιστία είναι φυσικό επακόλουθο της παροιμιώδους κωλυσιεργίας. Πώς να ερμηνεύσει κανείς καλόβουλα το γεγονός πως οι τεχνικές μελέτες για την αποκατάσταση του Αγίου Διονυσίου έχουν από χρόνια ετοιμαστεί, αλλά οι υπηρεσίες, με ημιεπίσημο τρόπο, εφεύρισκαν διαρκώς νέα επιχειρήματα και ενορχήστρωναν καθυστερήσεις; Διανύουμε τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Μια νέα δυνατότητα εξιλέωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έναντι της ελληνικής καθολικής Eκκλησίας έχει ανατείλει. Αυτή μπορεί να μη χαθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.