search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57
MENU CLOSE

Ο δρόμος για το success story θα είναι μακρύς ακόμα…

02.05.2014 11:00
Ο δρόμος για το success story θα είναι μακρύς ακόμα… - Media

«Γροθιά» στο στομάχι για την κυβέρνηση είναι τα συμπεράσματα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην τριμηνιαία έκθεση Ιανουάριος – Μάρτιος 2014.

«Γροθιά» στο στομάχι για την κυβέρνηση είναι τα συμπεράσματα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην τριμηνιαία έκθεση Ιανουάριος – Μάρτιος 2014. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς ακόμα» και ότι η παρουσία της Τρόϊκας στη χώρα μας θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη διετία 2015 – 16, κάτι που εντέχνως προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση εν όψει και των ευρωεκλογών.
Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι «η ύφεση επιβραδύνεται, η κοινωνική κρίση συνεχίζεται» και ότι τα μείζονα γεγονότα των πρώτων μηνών του 2014 (πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας, έξοδος στις αγορές) «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας».
Ουσιαστικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή – επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας – προϊδεάζει για όσα έρχονται και για όσα περαιτέρω μέτρα αναμένει το Eurogroup.
Τα οποία είναι: 
–           Άνοιγμα αγορών μεταφορών, ενέργειας, κλειστών επαγγελμάτων
–           Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
–           Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης
–           Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
«Ο δρόμος» επισημαίνεται «θα είναι μακρύς ακόμα. Πάντως τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση ως τώρα, συμπεριλαμβανομένων και όσων περιέχει ο νόμος 4254/2014, δικαιολόγησαν την έγκριση 8,3 δις ευρώ από τον EFSF που εκκρεμούσε εδώ και πολλούς μήνες. Η τμηματική εκταμίευση τους θα γίνει αφού διαπιστωθεί η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων». 
 Επιχειρεί ακόμη – όπως αναφέρει – «μία ρεαλιστική αποτίμηση της – επιτυχούς πάντως – εξόδου στις αγορές». Αφού σημειώνει ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για τους επόμενους 12 μήνες λόγω της εκταμίευσης της δόσης, παραπέμπει στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18» που πρέπει να ψηφιστεί εντός Μαίου προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 0,91 δις ευρώ το 2015 και 1,93 δις ευρώ το 2016. «Η κάλυψη του (με ή χωρίς νέο δανεισμό) θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα» υπογραμμίζει. 
Προσθέτει ακόμη ότι «η έξοδος στις αγορές για δανεισμό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν βαρύνεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα ούτε ότι δεν υπάρχει εξίσου σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα».
Για το πρωτογενές πλεόνασμα, παραδέχεται ότι επιτεύχθηκε «κυρίως λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών».
Διαπιστώνει ως «ανησυχητική» την πορεία των φορολογικών εσόδων (άμεσοι + έμμεσοι φόροι) που υπολείπονται έναντι του στόχους κατά 0,52 δις ευρώ ή κατά 5,1% στο 1ο τρίμηνο του 2014.
Δείχνει μάλιστα ένα προβληματισμό για το αν θα συνεχιστεί η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων, παραπέμποντας σε σχετική μελέτη του ΔΝΤ που δείχνει ότι «τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων».
«Η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής» είναι το γενικότερο συμπέρασμα.
Αναμφίβολα, συνεχίζει, «η αισιοδοξία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά όσα αναφέραμε έως τώρα υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα διαρκείας. Επίσης σε αυτή τη λογική θα πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο και η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους».
Για την νέα έξοδο της κυβέρνησης στις αγορές στις αρχές του χειμώνα, θέτει δύο προϋποθέσεις – παράγοντες:
–           Τη βιωσιμότητα του χρέους.
–           Την επιστροφή σε ικανούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Θέτει, μάλιστα, έναν «αστερίσκο» ότι «η εποπτεία περνά και στις αγορές» και ότι «παρά την έξοδο στις αγορές, η ελληνική οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να υπόκειται σε κανόνες…»
Για το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, σημειώνει ότι το κέντρο βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει στο μέλλον να μετατεθεί ακόμη περισσότερο στην περιστολή της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο (όπου υπάρχουν ακόμα περιθώρια), στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη σταδιακή μείωση των φόρων».
Εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι όμως και η μετατροπή οι ιδιωτικοποιήσεις μονοπωλίων, δηλαδή η μετατροπή δημοσίων σε ιδιωτικά μονοπώλια. «Η ευρωπαϊκή εμπειρία» σημειώνει «προειδοποιεί ότι τέτοιες μεταλλάξεις έχουν μάλλον αρνητικές συνέπειες, πράγμα που εξηγεί γιατί στη Γερμανία οι Δήμοι ανακτούν τον έλεγχο των εταιριών ύδρευσης».  
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57