search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:50
MENU CLOSE

Ξέθαψαν το “άγιο” τεφτέρι

22.10.2009 13:01
Ξέθαψαν το "άγιο" τεφτέρι - Media

Nα το θυμηθείτε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Αν δεν προσέξουν οι της πράσινης κυβέρνησης, στο τέλος, όταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα βγουν και δαρμένοι και χαμένοι. Ή, επί το ακριβέστερον, εκεί που τους χρωστάγανε, θα τους πάρουν και το βόδι οι καλοί μας δεσποτάδες. Και επειδή τα όποια χρήματα θα εισρεύσουν ή θα χαθούν από τα δημόσια ταμεία στην ουσία θα είναι δικά μας, επισημαίνουμε ορισμένα πράματα, για να μη μας πουν μετά πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει.

Nα το θυμηθείτε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Αν δεν προσέξουν οι της πράσινης κυβέρνησης, στο τέλος, όταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα βγουν και δαρμένοι και χαμένοι. Ή, επί το ακριβέστερον, εκεί που τους χρωστάγανε, θα τους πάρουν και το βόδι οι καλοί μας δεσποτάδες. Και επειδή τα όποια χρήματα θα εισρεύσουν ή θα χαθούν από τα δημόσια ταμεία στην ουσία θα είναι δικά μας, επισημαίνουμε ορισμένα πράματα, για να μη μας πουν μετά πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει.

Εμείς προσέχουμε τις λεπτομέρειες, αφού πολλά στραβά ξεκινάνε από εκεί, και γι’ αυτό ενημερώνουμε τον Παπακωνσταντίνου και τη Διαμαντοπούλου, ως αρμόδιους υπουργούς, πως, αν θέλουν να ξέρουν τις διαθέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας στον διάλογο με την πολιτεία, ας ρίξουν μια ματιά στο εξώφυλλο της εισήγησης του αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία της περασμένης εβδομάδας.

Φάτσα κάρτα, μια φωτογραφία ενός τεράστιου κτιρίου με τη λεζάντα: «Γερμάνειος Εκκλησιαστική Σχολή επιταχθείσα υπό της Ελληνικής Πολιτείας». Από το εξώφυλλο ακόμη η προειδοποίηση: Λεβέντες, για μαζευτείτε κι αφήστε τα εύκολα λόγια για το πόπολο, γιατί έχουμε δώσει αρκετά και μάλιστα μας τα πήρατε και με το ζόρι.

Δεν μασάει

Πάμε παρακάτω: Ο Ιερώνυμος, από τις πρώτες αράδες της εισήγησης, αφού μίλησε για «λαϊκισμούς, ιδιοτέλειες και προπαγάνδα», άρχισε να απαριθμεί τι έχει δώσει η Εκκλησία σε χρήματα, ακίνητα, αλλά και τιμαλφή από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο αρχιεπίσκοπος δεν μάσησε τα λόγια του: «Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) άρχισε η ληστρική απαλλοτρίωση των μοναστηριακών κτημάτων από το ελληνικό κράτος χωρίς να λαμβάνεται αντίστοιχη φροντίδα για τα οικονομικά προβλήματα της Εκκλησίας». Και σαν καλός νοικοκύρης άνοιξε το τεφτέρι και ούτε λίγο ούτε πολύ έβγαλε το ελληνικό κράτος οφειλέτη και μπαταξή που χρωστάει ακόμη:

1Χρέος πρώτο, από το 1922: «Από το 1917 έως το 1930 απαλλοτριώθηκαν εκκλησιαστικές εκτάσεις αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών και το Κράτος αντ’ αυτών κατέβαλε τότε στο “Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο” μόνο το 4% (40 εκατομμύρια δραχμές). Τα υπόλοιπα 960 εκατομμύρια δραχμές οφείλονται ακόμη».

2Χρέος δεύτερο, από το 1930 (Παπακωνσταντίνου, πάρε τεφτέρι και γράφε, διότι θα τα βρεις μπροστά σου και δεν θα ξέρεις τι να πεις στους δεσποτάδες, που θα σου ψήσουν το ψάρι στα χείλη με τη μουρμούρα τους μέχρι να πετύχουν το δικό τους):

«Με τον νόμο 4684/1930 η μοναστηριακή περιουσία διαιρέθηκε σε διατηρητέα και εκποιητέα. Τα έσοδα της εκποιηθείσης περιουσίας κατατέθηκαν ως κεφάλαιο, από τους τόκους του οποίου θα λαμβάνονταν οι πόροι για τη διοίκηση, τις οικονομικές ανάγκες της Εκκλησίας και τη μισθοδοσία του εφημεριακού Κλήρου. Τα έσοδα αυτά (….) εξανεμίσθηκαν στο σύνολό τους όταν καταποντίσθηκε η εθνική μας οικονομία εξ αιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των γεγονότων που ακολούθησαν».

3Χρωστάμε κι άλλα (σύμφωνα πάντα με τους δεσποτάδες, για να είμαστε ξηγημένοι); Δυστυχώς, εν Χριστώ αδελφοί: «Η επόμενη επίθεση κατά της Εκκλησιαστικής περιουσίας θα γίνει με τη σύμβαση του 1952 “περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και ακτημόνων μικρών κτηνοτρόφων”…».

Σύμφωνα με τη σύμβαση, «η Εκκλησία παραχωρεί στο Δημόσιο 750.000 στρέμματα καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπων στο 1/3 της αξίας των και έπρεπε να λάβει έναντι αυτών 625 ακίνητα και 45.000.000 δρχ. νέας τότε εκδόσεως, τα οποία δεν της εδόθησαν».

Θυμίζει ακόμη ο Ιερώνυμος ότι μετά την κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας τη διετία 1987-1988 για τη μοναστηριακή περιουσία οι μονές που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώθηκαν. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για τις προθέσεις των δεσποτάδων, προειδοποιεί: «Ως εκ τούτου η Πολιτεία δεν έχει πλέον την παλαιότερη άνεση αυθαιρέτων επεμβάσεων σε ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας».

Αν στα παραπάνω προσθέσετε και τη γνωστή θέση της Εκκλησίας για την «εν ομηρεία» περιουσία της, που δεν της αποδίδεται παρακρατούμενη από δημοτικές αρχές και ιδιώτες παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων που τη δικαιώνουν, τότε θα καταλάβετε πόσο δύσκολος και επώδυνος θα είναι ο διάλογος με την πολιτεία. Αν βέβαια η πολιτεία, η κυβέρνηση των πράσινων στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αποφασισμένη να δώσει οριστική λύση στο θέμα και όχι να τσαλαβουτήσει υποχωρώντας στο τέλος.

Στο ίδιο έργο θεατές

Εμάς πάντως (μεταξύ μας και μην το πείτε ούτε στον παπά ακόμη) μας φαίνεται ότι η Ιστορία θα επαναληφθεί: Ο διάλογος, που έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει, θα ξεκινήσει με τσαμπουκάδες, φωνές και εύκολους αντικληρικαλισμούς και στο τέλος θα γίνει αυτό που από τώρα προδιαγράφει ο Ιερώνυμος.

Ουδείς θα κερδίσει: ούτε το δημόσιο ταμείο με την αύξηση των κρατικών εσόδων ούτε και η οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας, αλλά θα φτιαχτεί ένα Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας με σκοπό «τη δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας, προς διακονίαν των συνανθρώπων μας».

Κι αν δεν καταλάβατε, με δυο λόγια και χωρίς τα παπαδίστικα ταλμουδικά: Στους καιρούς της οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης μεγάλων λαϊκών στρωμάτων, το χρήμα θα ανακυκλώνεται εντός του εκκλησιαστικού χώρου και μ’ αυτά η Εκκλησία προαναγγέλλει ότι θα φτιάξει μηχανισμούς πρόνοιας και θα δραστηριοποιηθεί εκεί που θα έπρεπε να δραστηριοποιείται το κράτος (Πρόνοιας) και δεν κάνει τίποτε.

Καταλαβαίνετε τι δύναμη θα αποκτήσουν με αυτά οι δεσποτάδες, αν τυχόν υλοποιήσουν όσα λένε; Πάντως η μόνη περίπτωση να μην τους περάσει θα είναι η αγωνία του Παπακωνσταντίνου να βρει λεφτά από φόρους. Θα το πετύχει; Πολύ αμφιβάλλουμε, αδελφοί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:49