search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:38
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

03.05.2014 09:16
Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία - Media

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας, να συνεχίζονται τα ξημερώματα του Σαββάτου

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας, να συνεχίζονται τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου την Παρασκευή μαίνονταν σφοδρές μάχες. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα.

«Η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα. Δεν σταματάμε», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Ο απολογισμός, ωστόσο, γίνεται ακόμη βαρύτερος μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη φωτιά και τις οδομαχίες μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών ομάδων στην Οδησσό ανοίγοντας νέο μέτωπο σε μια σύγκρουση που έχει χωρίσει τη χώρα.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία στην Οδησσό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 37, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο των συνδικάτων πυρπολήθηκε. Διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
 
Προφυλακίστηκαν 130 άτομα

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια πόλη της Οδησσού μετά το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυρκαγιά και οδομαχίες στις οποίες είχαν εμπλακεί φιλορώσοι αυτονομιστές και ομάδες υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης για τις οδομαχίες, την Παρασκευή που είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων. Τα περισσότερα από τα θύματα είτε πνίγηκαν από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο είτε σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου προκειμένου να σωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αστυνομία έχασε γρήγορα τον έλεγχο όταν εκατοντάδες άνδρες, μεταξύ τους οπαδοί του ποδοσφαίρου, ενεπλάκησαν σε μάχες σε όλη την πόλη. Ο Λουτσιούκ δήλωσε ότι η αστυνομία θα κάνει τα πάντα «για την αποφυγή μιας παρόμοιας τραγωδίας στο μέλλον».
 
Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που κρατούνταν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας απελευθερώθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Βλαντίμιρ Λούκιν, τον Ρώσο απεσταλμένο του προέδρου Πούτιν.

«Και τα 12 πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μου απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λούκιν στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν όροι για την απελευθέρωσή τους. «Όπως τους είχα υποσχεθεί, γιορτάσαμε τα γενέθλιά μου χθες και έφυγαν. Όπως είπα, ήταν καλεσμένοι μου», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των παρατηρητών ήταν Ευρωπαίοι και Ουκρανοί.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:38