search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:13
MENU CLOSE

Συρία: Άρχισε η αποχώρηση των ανταρτών από την Παλιά Πόλη της Χομς

07.05.2014 09:31
Ολάντ: Η Γαλλία παρέδωσε όπλα στους Σύρους αντάρτες - Media

Άρχισε σήμερα το πρωί η αποχώρηση των ανταρτών από την Παλιά Πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας, όπου εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια πολιορκούνταν από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν τα δύο μέρη.

Άρχισε σήμερα το πρωί η αποχώρηση των ανταρτών από την Παλιά Πόλη της Χομς, στο κέντρο της Συρίας, όπου εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια πολιορκούνταν από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν τα δύο μέρη. Η έναρξη της αποχώρησης πραγματοποιείται μετά τη σύναψη μιας χωρίς προηγούμενο συμφωνίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των ανταρτών και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Τρία λεωφορεία, στα οποία επιβαίνει ένας αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, αναχώρησαν γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την Παλιά Πόλη μεταφέροντας 120 πρόσωπα, τραυματίες, αμάχους και μαχητές", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διαπραγματευτής των ανταρτών Αμπούλ Χαρέθ. "Κατευθύνονται προς την Νταρ αλ-Καμπίρα", μια πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες είκοσι χιλιόμετρα βορειότερα, πρόσθεσε. Ο κυβερνήτης της Χομς επιβεβαίωσε την αποχώρηση. 

"Άρχισε η έξοδος του πρώτου τμήματος ενόπλων από τη Χομς", δήλωσε ο Ταλάλ αλ-Μπαράζι προς τον ανταποκριτή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων SANA. "Με την έξοδο αυτών των ενόπλων, θα αρχίσει η επιχείρηση συμφιλίωσης ώστε η Χομς να απαλλαγεί από τα όπλα και τους ενόπλους. Εργαζόμαστε ώστε η επιχείρηση να εφαρμοσθεί σε όλες τις συνοικίες της Χομς", πρόσθεσε υαπινισσόμενος τη συνοικία του Ουάερ, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί εκτοπισμένοι. 

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τους αντάρτες δείχνει άνδρες οι οποίοι φέρουν σάκκους στην πλάτη και φορούν κασκέτο ή κουκούλα, να ανεβαίνουν σε δύο πράσινα λεωφορεία. Με τη συμφωνία για την αποχώρηση των ανταρτών τερματίζεται οποιαδήποτε παρουσία ανταρτών στην καρδιά της πόλης που αποκαλούνταν άλλοτε η "πρωτεύουσα της επανάστασης" εναντίον του Άσαντ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ οι αντάρτες αποχωρούσαν από τη Χομς, αντάρτες στη βόρεια Συρία άνοιγαν το δρόμο προς δύο σιιτικές πόλεις που πολιορκούν ώστε να επιτραπεί η μεταφορά βοήθειας σ΄ αυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11