search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:05
MENU CLOSE

Δώδεκα παράγραφοι για τη μειονότητα και τη Θράκη

08.05.2014 10:23

Το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας έχει παγιωμένη τουρκική εθνική συνείδηση.

1. Το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας έχει παγιωμένη τουρκική εθνική συνείδηση.
 
2. Ο εθνικισμός στους κόλπους της μειονότητας είναι το κύριο γνώρισμα της συλλογικής της αυτοκατανόησης, σε βαθμό μάλιστα εντονότερο απ’ ό,τι στους Τούρκους της Τουρκίας – φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως στις κοινότητες της Διασποράς. 
 
3. Ο εθνικισμός στη μειονότητα χαρακτηρίζει ιδίως τα μορφωμένα και δυναμικά στρώματα στις πόλεις και λιγότερο τις παραδοσιακές μάζες των αγροτών. Η βελτίωση της εκπαίδευσης και η άρση της απομόνωσης έχει ενισχύσει αυτόν τον εθνικισμό και θα συνεχίσει να το κάνει στο ορατό μέλλον.
 
4. Τα μέλη της μειονότητας ακολουθούν στα μείζονα τη γραμμή του εθνικού τους κέντρου. Η σχέση τους με την Άγκυρα είναι απολύτως ανισοβαρής – συνήθως καλούνται να συμμορφωθούν σε αποφάσεις που τα ίδια ελάχιστα ή καθόλου είναι σε θέση να επηρεάσουν. 
 
5. Η στάση της μειονότητας έναντι της Ελλάδας κυμαίνεται από την απόλυτη δυσπιστία έως την απροκάλυπτη έχθρα. Σε περιόδους ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκρίνεται η ρητορική της συνύπαρξης. Σε περιόδους έντασης, η αλυτρωτική προπαγάνδα. 
 
6. Οι βλέψεις της Άγκυρας στη Δυτική Θράκη είναι μεταβλητές, παγίως όμως αναθεωρητικές. Αναλόγως συγκυρίας και γεωπολιτικών συμφραζομένων, ξεκινούν από τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής αυτονομίας και καταλήγουν στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. 
 
7. Αντιθέτως, η επιδίωξη της Αθήνας είναι αμυντική: η διατήρηση του status quo και η αποκλιμάκωση της έντασης. 
 
8. Η διαγωγή του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα και τα δικαιώματά της, μολονότι έχει πραγματικές και νομικές συνέπειες για τα άτομα που την αποτελούν, δεν επηρεάζει, ούτε πρόκειται μελλοντικά να επηρεάσει τη στάση τους ως συνόλου. Και τούτο, για τον ίδιο λόγο που οι οπαδοί της καταλανικής ή της βασκικής ανεξαρτησίας δεν αναθεώρησαν την αρνητική στάση τους έναντι του ισπανικού κράτους (αντιθέτως, μάλιστα, αυτή επιτάθηκε), παρότι το τελευταίο τους απάλλαξε από τη φρανκική καταπίεση και κατοχύρωσε πλήρως τα δικαιώματά τους.
 
9. Όπως συμβαίνει και με άλλα αυτονομιστικά-αποσχιστικά κινήματα, οι απώτερες βλέψεις της Τουρκίας και ο εθνικισμός της μειονότητας δεν δηλώνονται ευθέως, αλλά εμμέσως: από την παρακαμπτήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συλλογικό αίτημα του αλυτρωτισμού είναι αυτό που εμψυχώνει τις ατομικές, και συχνά εύλογες, διεκδικήσεις. 
 
10. Όποιος στον δημόσιο διάλογο για τη Θράκη αποσιωπά τις απώτερες τουρκικές επιδιώξεις και αυτή την εργαλειακή επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Άγκυρας, αντικειμενικά ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας.
 
11. Όσο τα ελληνοτουρκικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, καμιά εσωτερική πρωτοβουλία της Αθήνας προς όφελος της μειονότητας δεν πρόκειται να τελεσφορήσει. Όσο ένας μουσουλμάνος Δυτικοθρακιώτης λ.χ. δεν θα μπορεί να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ή στέλεχος του ΥΠΕΞ ή πολιτικός αξιωματούχος σε καίριο πόστο, η ενσωμάτωση της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία θα είναι στην πράξη επιφανειακή, ατελής και ανατρέψιμη. 
 
12. Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύ λίγο πιθανό να επιλυθούν στο ορατό μέλλον.
 
 
* Ο Κώστας Κουτσουρέλης είναι συγγραφέας (www.koutsourelis.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15