search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:08
MENU CLOSE

«Φρένο» στην έκδοση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα του

08.05.2014 16:29
«Φρένο» στην έκδοση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα του - Media

Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα έκδοσης Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα του. 

 
Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα έκδοσης Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα του. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Γιαμάν, ο οποίος είχε συλληφθεί προσφάτως με την αιτιολογία ότι αναζητείτο από την Ιντερπόλ για συμμετοχή στην -χαρακτηριζόμενη ως τρομοκρατική από την γείτονα χώρα κι ως εκ τούτου παράνομη- οργάνωση DHKP-C.

Απολογούμενος, αφού υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές του έχουν χορηγήσει πολιτικό άσυλο, τόνισε ότι είναι εμφανώς άρρωστος κι αν εκδοθεί κινδυνεύει η ζωή του. Ο ίδιος ανέφερε στους δικαστές ότι υπήρξε φυλακισμένος στην Τουρκία για την πολιτική του δράση και αποφυλακίστηκε μετά από μακρά απεργία πείνας.

Ανάλογη απόφαση με τη σημερινή είχε εκδώσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, τον περασμένο μήνα, στην περίπτωση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Καντίρ Καγιά.
 
Ελεύθεροι 3 δημοσιογράφοι που έμειναν στη φυλακή 8 χρόνια χωρίς δίκη
 
Την ίδια στιγμή, τρεις δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η ιδρύτρια και διευθύντρια του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo, οι οποίοι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν οκτώ χρόνια εν αναμονή της δίκης τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, σε εφαρμογή ενός νέου νόμου που θέτει ως ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου τα 5 χρόνια.

Πρόκειται για την Φισούν Ερντογάν, η οποία έχει την τουρκική και την ολλανδική υπηκοότητα, τον Μπαϊράμ Ναμάζ, χρονογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Atilim και τον Αρίφ Τσελεμπί, δημοσιογράφο του ίδιου εντύπου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων TGS.

Όλοι τους καταδικάστηκαν τον Νοέμβριο του 2013 σε ισόβια κάθειρξη, μαζί με άλλους 20 συγκατηγορουμένους τους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα MKLP, το οποίο είναι επίσης παράνομο στην Τουρκία και θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Αντιμετώπιζαν επίσης την κατηγορία της απόπειρας "ανατροπής της συνταγματικής τάξης δια της βίας".

Μια οργάνωση που υποστήριζε την Ερντογάν, την γνωστότερη από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, ανέφερε στο Twitter ότι αργά σήμερα το απόγευμα αποφυλακίστηκε από τη φυλακή του Γκέμπζε.

Στις αρχές Μαρτίου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που μειώνει στα 5 από τα 10 χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη.

Οι οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας έχουν καταγγείλει κατ΄ επανάληψη την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για τον αυταρχισμό της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Οι σημερινές αποφυλακίσεις «μας δίνουν ξανά μια ελπίδα για την εκστρατεία μας που στοχεύει στην αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη μας για εκείνους που παραμένουν ακόμη πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπέρεγκορντ.

Σύμφωνα με την ΕΟΔ 32 δημοσιογράφοι παραμένουν σε τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενοι κυρίως για συνεργασία με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24