search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:09
MENU CLOSE

Τα ελληνικά συμφέροντα και η ουκρανική κρίση

08.05.2014 21:00
Τα ελληνικά συμφέροντα και η ουκρανική κρίση - Media

Η προσοχή δικαίως είναι στραμμένη στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται να αποτιμήσει με την ευκαιρία των εκλογών που έρχονται τις επιλογές των πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν την εμπιστοσύνη της.

Η προσοχή δικαίως είναι στραμμένη στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται να αποτιμήσει με την ευκαιρία των εκλογών που έρχονται τις επιλογές των πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν την εμπιστοσύνη της.Τα διλήμματα όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών διατυπώνονται και το εκλογικό σώμα καταλήγει στα κριτήρια με τα οποία τελικά θα απαντήσει.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας και η πορεία που διαγράφεται με εκείνη ή την άλλη επιλογή είναι αναμφισβήτητα ο καθοριστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Με πιο απλά λόγια οι ψηφοφόροι, ειδικά στις ευρωεκλογές, θα «δείξουν» σε ποιον εναποθέτουν τις ελπίδες τους για διέξοδο.
Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη ουσιαστική – κατά την άποψή μας – παράμετρος, η οποία, ενώ θα έπρεπε, δεν έχει απασχολήσει ούτε κατ’ ελάχιστον. Πρόκειται για τη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της κρίσης στην Ουκρανία.

Ίσως δεν έχει γίνει σαφές το βάθος των εξελίξεων στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που ο Ζ. Μπρζεζίνσκι σε πρόσφατο άρθρο του κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να ενημερώσει τον αμερικανικό λαό ότι η ουκρανική κρίση είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θα περίμενε κανείς μια κρίση τέτοιου μεγέθους – η οποία ήδη έχει μεταβάλει τον χάρτη (προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία) και απειλεί να βυθίσει την Ευρώπη σε μια παρατεταμένη περίοδο έντασης, επαναφέροντας στο προσκήνιο ψυχροπολεμικά σενάρια – να έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Θα περίμενε κανείς μια συζήτηση ή έστω αντιπαράθεση για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής.

Τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) έχουν έμπρακτα τοποθετηθεί για τη θέση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ήδη η ελληνική αεροπορία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περιπολεί στον βουλγαρικό εναέριο χώρο για την αναγνώριση ρωσικών απειλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη…

Το ελληνικό μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε ως έναν βαθμό (και) από την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να αμβλύνει την άποψη της ελληνικής κοινωνίας περί του ρόλου της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ. Η σιωπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον ρόλο της Δύσης και του ΝΑΤΟ στο ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία κρύβει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει θέση; Ή μήπως…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07