search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 08:30
MENU CLOSE

Ένοχοι κι Αθώοι: 23 ιστορίες από την «Μηχανή του χρόνου»

08.05.2014 21:00
Ένοχοι κι Αθώοι: 23 ιστορίες από την «Μηχανή του χρόνου» - Media

Πρόκειται για αυτοτελή επεισόδια δανεισμένα από την αχανή ιστορική δεξαμενή, που αποτελούν από μόνα τους ένα αφήγημα ιδιαίτερο, μοναδικό, ξεχωριστό, καθώς ανασύρονται από την Ιστορία στο παρόν, επαναβεβαιώνοντας την ύπαρξή του, θέτοντας στην ουσία ξανά εντός χρόνου ένα τετελεσμένο γεγονός.

Χρίστος Βασιλόπουλος – Δημήτρης Πετρόπουλος
Εκδόσεις:
Πατάκη
Σελ.: 300

Πρόκειται για αυτοτελή επεισόδια δανεισμένα από την αχανή ιστορική δεξαμενή, που αποτελούν από μόνα τους ένα αφήγημα ιδιαίτερο, μοναδικό, ξεχωριστό, καθώς ανασύρονται από την Ιστορία στο παρόν, επαναβεβαιώνοντας την ύπαρξή του, θέτοντας στην ουσία ξανά εντός χρόνου ένα τετελεσμένο γεγονός. Η «Μηχανή του Χρόνου», μια εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, άφησε το στίγμα της για δυο λόγους: Πρώτα για την επιλογή του θέματος, η οποία πάντα διέθετε μια ιδιαίτερη επισήμανση – αναφορά (πέρα από το ιστορικό γεγονός που προσπαθούσε να αναδείξει) στην ιστορία και ως αφηγηματική τέχνη. Κατά δεύτερο, για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος, που ξέφευγε από τα στενά επιστημονικά πλαίσια προσπελάζοντας τα γεγονότα μέσα από μια τολμηρότερη και περισσότερο ελεύθερη οπτική. Οπτική που συμπεριλάμβανε το συναίσθημα, την ιδεολογία, τις καταβολές κι ίσως εκείνη την επιτρεπτή μεροληψία που εμπνέει τον ερασιτέχνη και αποτρέπει τον επαγγελματία…

Επιλέγοντας συναρπαστικά θέματα, οι δυο συγγραφείς κατάφερναν να κερδίζουν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν την ιδιαίτερη αίσθηση των ιστορικών γεγονότων, τα γοητευτικά μυστικά τους, τις παρεκκλίσεις εκείνες που προκαλούν εντύπωση, όπως η λεπτομέρεια σ’ ένα έργο τέχνης.

Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος στη σειρά που μας παρουσιάζουν οι δημιουργοί σε μορφή βιβλίου πλέον. Πλάι στις αμιγώς ιστορικές επιλογές, οι συγγραφείς δεν διστάζουν να αναδεικνύουν γεγονότα της περασμένης επικαιρότητας που έμειναν στη μνήμη δημιουργώντας ανάλογες εντυπώσεις. Έτσι, μαζί με τις μάχες των Δεκεμβριανών στη γειτονιά των Εξαρχείων, οι συγγραφείς μάς χαρίζουν και την ιστορία μιας διάσημης πόρνης που εξέθρεψε γενεές γενεών, της Γαβριέλας, αναδεικνύοντας μια άλλου τύπου γενναιότητα πλάι σε αυτή των μαχητών. Αυτές οι εναλλαγές θεμάτων, εκτός του ότι είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές, διατηρούν στο ακέραιο τη σημασία τους χαρίζοντας μια πολύ γοητευτικότερη εκδοχή του ιστορικού παρελθόντος, διασώζοντας από τη λήθη το ανθρώπινο συναίσθημα – την πιο σημαντική συνθήκη της ζωής μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 08:30